colaj-monica-iacob-ridzi

De ce tace Preşedintele Klaus Iohannis în cazul Monicăi Iacob – Ridzi?

În timp ce Monica Iacob – Ridzi se topeste pe picioare în puşcărie şi fiecare zi este o nouă luptă pentru viaţă, Preşedintele României, Klaus Iohannis, tace. Şeful statului nu a dat încă niciun răspuns la cererea de graţiere a fostului ministru al Tineretului şi Sportului.

În luna martie, sute de enoriaşi din Petroşani au semnat o petiţie prin care cereau graţierea fostului ministru al Tineretului şi Sportului, Monica Iacob – Ridzi. Un demers menit să-l determine pe Preşedintele României, Klaus Iohannis, să o elibereze din închisoare pe aceasta. De asemenea, prin intermediul soţului său, Monica Iacob – Ridzi a depus şi o cerere de graţiere. Un demers dublat de apelurile lansate în spaţiul public de diverse personalităţi, care au aflat de cumplitele afecţiuni care îi macină sănătatea Monicăi Ridzi. Unuld intre ei este poetul Mircea Cipariu, cel care a fost în juriul concursului national de creatie literara intitulat “Poezie de puscarie”, organizat de ANP, unde fostul demnitar a câştigat premiul al II-lea.

Imediat după concursul de poetie, Dan Mircea Cipariu a scris că: “M-a impresionat teribil Monica Iacob Ridzi (premiul II, la poezie), cu proteze la picioare şi o privire care cutreiera parcă o altă lume. Sper ca preşedintele Johannis să răspundă favorabil cererii ei de graţiere. Umanitatea e tot ceea ce pare că ne-a mai rămas…”. De asmenea, cunoscutul om de televiziune Radu Moraru a lansat pe blogul său un apel intitulat “Domnule Presedinte, iertati-o pe Monica!”. “Nu suntem animale, nu suntem răzbunători, nu suntem nici perfecți dar avem un suflet bun și în preajmă Marilor Sărbători ne înmuiem și iertăm. Rar mi-a fost dat să întîlnesc o asemenea dramă în anii de când fac presă. Nu cred că minte, scrisoarea ei îmi pare că ţâşneste din rănile unei mame care știe că nu mai are mult. E cumplit să nu îți ții bebelușul în brațe când știi că e bolnav și cînd știi că zilele tale sunt firave și pe terminate. E o tragedie să te vadă copiii printr-un geam, fără să te poată strânge în brațe. Ce vină au cei doi prunci că mama lor a primit o pedeapsă mult prea mare?! 5 ani e mult pentru o mamă foarte bolnavă, ruptă de copilașii ei. Mă mir că mai e în viață, fiindcă doar acest gând, că nu ești lângă copiii tăi suferinzi, te poate omorî! Justiția a decis la rece, e oarbă, dar noi românii trebuie să rămînem oameni, cu sentimente, emoții și înțelegere. 5 ani e mult, prejudiciul Statului fiind deja recuperat. Monica nu e mama Corupției, nici pe departe, e o biată mamă amărâtă care a greșit față de noi toți, atunci cînd s-a văzut în fruntea bucatelor politice. Cînd am aflat de dramele ei de acasă, eu am iertat-o pe loc…   Domnule Președinte, va muri în pușcarie dacă nu o iertați. Cu cine credeți că o putem înlocui să aibă grijă de doi copii cu grave boli genetice, să-i strângă la piept atunci cînd plâng de suferință?! Moartea ei în închisoare nu va ajută România să se facă bine, dar eliberarea ei va ajută doi prunci să sufere mai puțin. Iertați-o Domnule Președinte, în suflet! Restul ține de o simplă semnatură… Haideți să o „condamnam” la libertate în folosul comunității! Vă promit că îi voi acorda 2 ore pe săptămână, pe NAȘUL TV, să le vorbească românilor despre greșelile ei, să lupte pentru un sistem sanitar care să permită tratamente corecte pentru toți copiii României, oriunde ar locui.   E suficient cât am pedepsit-o, e deja crud. Monica în libertate ne va face mai buni, cred în pocăința ei. Moartea Monicăi în închisoare ne va înrăi și mai mult! O societate care doar pedepsește și nu are milă, nu iartă, devine toxică! Dumnezeu să va dea gandul cel bun!, a scris Radu Moraru.

Klaus Iohannis, fără reacţie

Şi, totuşi, Preşedintele tace. O tăcere dureroasă mai ales pentru Monica Iacob – Ridzi şi familia ei, care numără cu amărăciune zilele de chin petrecute după gratii. Nu puţini sunt cei care îşi pun întrebări în legătură că inacţiunea lui Klaus Iohannis, care se întreabă de ce tace Preşedintele? O posibilă explicaţie ar putea fi legată de procesul aflat pe rolul Tribunalului Ilfov, prin care fostul ministru a solicitat întreruperea pedepsei pe caz de boală. În acets caz s-a dispus efectuarea unei expertize de către IML care să indice cât de bolnavă este Monica Iacob – Ridzi şi, poate, tocmai acel raport de expertiză îl aşteaptă şi Klaus Iohannis pentru a lua o decizie sau pentru a semna decretul de graţiere.

Merge cu proteze la picioare

Monica Iacob Ridzi a fost condamnată definitiv, în 16 februarie, la cinci ani de închisoare pentru abuz în serviciu privind manifestările organizate în 2009 de Ziua Tineretului. Fostul ministru s-a predat la Poliția Judeţeană Cluj, fiind încarcerată la secția exterioară din Cluj-Napoca a Penitenciarului Gherla. În data de 3 martie, a fost transferată la Spitalul Penitenciar Jilava, la solicitatea sa şi la recomandarea medicilor. Fostul demnitar a precizat că suferă de 13 afecţiuni, printre care leuconeutropenie severă idiopatică, trombofilie prin mutaţie homozigotă şi heterozigotă, boala von Willebrand, tiroidită cronică, sindrom poliuropolidipsie, osteoporoză, gastrită, anemie feriptivă. Starea de sănătate a Moncăi Iacob – Ridzi se înrăutăţeşte după gratii pe zi ce trece. Aceasta este nevoită acum să poarte proteze la genunchi ca să mai poată merge, iar situaţia se poate oricând agrava.

Carmen Cosman – Preda

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

cinci × doi =

ACTUALITATE
IAR SE BĂLĂCĂRESC PARTIDELE DE DREAPTA. Liberalii au coborât discursul politic la nivel de bârfă         ADEVĂRURI CARE DERANJEAZĂ. Modificarea Codului Silvic, un proiect controversat         Nicolae Gavrea, „Jurnal Olimpic – Rio de Janeiro 2016”         O carte despre alimentație, dar nu numai         A venit toamna, cu Nicu Alifantis         Potecile de poveste spre cetățile dacice ascunse în Munții Orăștiei         Trei ani de la „dosarul Berbeceanu”: ce soartă a avut fostul șef al BCCO Alba         Accident grav pe autostrada Orăștie – Sibiu         Tânăr acuzat de delapidare         ADEVĂRURI CARE DERANJEAZĂ. Modificarea Codului Silvic, un proiect controversat         Tragedie în Simeria: o femeie a murit, prăbușită în fântână         Rechizitoriul dosarului comorilor dacice: Adrian Stoicoi, acuzat că a ascuns tezaurul de Kosoni din vizuina vulpii         Tragedie: un copil a murit lovit de tractor         Firmă de pază amendată de ITM – peste 900 de persoane depistate lucrând „la negru”         ANCHETĂ LA SGA HUNEDOARA. Directorul Grigore Burjan (UDMR), acuzat de abuz în serviciu         DISPUTE. Replică ALDE la Vochiţoiu         Bârcea Mare. Povești de groază din detenție: bătăi, batjocuri și violuri         La canyoning, prin canionul de pe Valea Mării         Plimbări prin ţara lui Zamolxis         Dosarul morții lui Darius Șendroiu a fost preluat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara