De ce tace Preşedintele Klaus Iohannis în cazul Monicăi Iacob – Ridzi?

În timp ce Monica Iacob – Ridzi se topeste pe picioare în puşcărie şi fiecare zi este o nouă luptă pentru viaţă, Preşedintele României, Klaus Iohannis, tace. Şeful statului nu a dat încă niciun răspuns la cererea de graţiere a fostului ministru al Tineretului şi Sportului.

În luna martie, sute de enoriaşi din Petroşani au semnat o petiţie prin care cereau graţierea fostului ministru al Tineretului şi Sportului, Monica Iacob – Ridzi. Un demers menit să-l determine pe Preşedintele României, Klaus Iohannis, să o elibereze din închisoare pe aceasta. De asemenea, prin intermediul soţului său, Monica Iacob – Ridzi a depus şi o cerere de graţiere. Un demers dublat de apelurile lansate în spaţiul public de diverse personalităţi, care au aflat de cumplitele afecţiuni care îi macină sănătatea Monicăi Ridzi. Unuld intre ei este poetul Mircea Cipariu, cel care a fost în juriul concursului national de creatie literara intitulat “Poezie de puscarie”, organizat de ANP, unde fostul demnitar a câştigat premiul al II-lea.

Imediat după concursul de poetie, Dan Mircea Cipariu a scris că: “M-a impresionat teribil Monica Iacob Ridzi (premiul II, la poezie), cu proteze la picioare şi o privire care cutreiera parcă o altă lume. Sper ca preşedintele Johannis să răspundă favorabil cererii ei de graţiere. Umanitatea e tot ceea ce pare că ne-a mai rămas…”. De asmenea, cunoscutul om de televiziune Radu Moraru a lansat pe blogul său un apel intitulat “Domnule Presedinte, iertati-o pe Monica!”. “Nu suntem animale, nu suntem răzbunători, nu suntem nici perfecți dar avem un suflet bun și în preajmă Marilor Sărbători ne înmuiem și iertăm. Rar mi-a fost dat să întîlnesc o asemenea dramă în anii de când fac presă. Nu cred că minte, scrisoarea ei îmi pare că ţâşneste din rănile unei mame care știe că nu mai are mult. E cumplit să nu îți ții bebelușul în brațe când știi că e bolnav și cînd știi că zilele tale sunt firave și pe terminate. E o tragedie să te vadă copiii printr-un geam, fără să te poată strânge în brațe. Ce vină au cei doi prunci că mama lor a primit o pedeapsă mult prea mare?! 5 ani e mult pentru o mamă foarte bolnavă, ruptă de copilașii ei. Mă mir că mai e în viață, fiindcă doar acest gând, că nu ești lângă copiii tăi suferinzi, te poate omorî! Justiția a decis la rece, e oarbă, dar noi românii trebuie să rămînem oameni, cu sentimente, emoții și înțelegere. 5 ani e mult, prejudiciul Statului fiind deja recuperat. Monica nu e mama Corupției, nici pe departe, e o biată mamă amărâtă care a greșit față de noi toți, atunci cînd s-a văzut în fruntea bucatelor politice. Cînd am aflat de dramele ei de acasă, eu am iertat-o pe loc…   Domnule Președinte, va muri în pușcarie dacă nu o iertați. Cu cine credeți că o putem înlocui să aibă grijă de doi copii cu grave boli genetice, să-i strângă la piept atunci cînd plâng de suferință?! Moartea ei în închisoare nu va ajută România să se facă bine, dar eliberarea ei va ajută doi prunci să sufere mai puțin. Iertați-o Domnule Președinte, în suflet! Restul ține de o simplă semnatură… Haideți să o „condamnam” la libertate în folosul comunității! Vă promit că îi voi acorda 2 ore pe săptămână, pe NAȘUL TV, să le vorbească românilor despre greșelile ei, să lupte pentru un sistem sanitar care să permită tratamente corecte pentru toți copiii României, oriunde ar locui.   E suficient cât am pedepsit-o, e deja crud. Monica în libertate ne va face mai buni, cred în pocăința ei. Moartea Monicăi în închisoare ne va înrăi și mai mult! O societate care doar pedepsește și nu are milă, nu iartă, devine toxică! Dumnezeu să va dea gandul cel bun!, a scris Radu Moraru.

Klaus Iohannis, fără reacţie

Şi, totuşi, Preşedintele tace. O tăcere dureroasă mai ales pentru Monica Iacob – Ridzi şi familia ei, care numără cu amărăciune zilele de chin petrecute după gratii. Nu puţini sunt cei care îşi pun întrebări în legătură că inacţiunea lui Klaus Iohannis, care se întreabă de ce tace Preşedintele? O posibilă explicaţie ar putea fi legată de procesul aflat pe rolul Tribunalului Ilfov, prin care fostul ministru a solicitat întreruperea pedepsei pe caz de boală. În acets caz s-a dispus efectuarea unei expertize de către IML care să indice cât de bolnavă este Monica Iacob – Ridzi şi, poate, tocmai acel raport de expertiză îl aşteaptă şi Klaus Iohannis pentru a lua o decizie sau pentru a semna decretul de graţiere.

Merge cu proteze la picioare

Monica Iacob Ridzi a fost condamnată definitiv, în 16 februarie, la cinci ani de închisoare pentru abuz în serviciu privind manifestările organizate în 2009 de Ziua Tineretului. Fostul ministru s-a predat la Poliția Judeţeană Cluj, fiind încarcerată la secția exterioară din Cluj-Napoca a Penitenciarului Gherla. În data de 3 martie, a fost transferată la Spitalul Penitenciar Jilava, la solicitatea sa şi la recomandarea medicilor. Fostul demnitar a precizat că suferă de 13 afecţiuni, printre care leuconeutropenie severă idiopatică, trombofilie prin mutaţie homozigotă şi heterozigotă, boala von Willebrand, tiroidită cronică, sindrom poliuropolidipsie, osteoporoză, gastrită, anemie feriptivă. Starea de sănătate a Moncăi Iacob – Ridzi se înrăutăţeşte după gratii pe zi ce trece. Aceasta este nevoită acum să poarte proteze la genunchi ca să mai poată merge, iar situaţia se poate oricând agrava.

Carmen Cosman – Preda

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

treisprezece − șapte =

ACTUALITATE
Povestea marii tragedii aviatice din 1940: „Erau peste tot morţi, mutilaţi în modul cel mai îngrozitor”         Șofer căutat de Poliție după un accident         Accident rutier pe Calea Zarandului         SĂPTĂMÂNA POMENILOR. Danii de peste patru milioane de lei pentru ONG-iştii hunedoreni         MICII DUMNEZEI DE LA ŢARĂ. Primarul Mihai Irimie (PNL) lasă Şoimuşul pe sec         HUNEDOARA LIRICĂ, SCHIMBARE ÎN PROGRAM. Municipiul Hunedoara va avea două seri de festival         Fostul dealer al brățărilor dacice din Sarmizegetusa Regia a fost trimis în judecată         Ultimele pregătiri pentru deschiderea Ștrandului Corvina         Hoțul de la Castelul Corvinilor a cerut eliberarea         EVENIMENT. Dan Radu Ruşanu, ultima apariţie pe scena publică a judeţului Hunedoara         DAN RADU RUŞANU, ULTIMUL SFAT „Faceţi Conurbaţie. Altfel, ajungeţi în Ochiul Ciclonului, locul unde nu se întâmplă nimic”         Jaful din Castelul Corvinilor: trei săptămâni de anchetă, 1 la sută din prejudiciu recuperat         ANDRONACHE S-A ŢINUT DE VORBĂ. Hunedoara lirică ia locul locul Operei Nights         Câinele campion, dresat de un jandarm         Accident grav pe DN 76, provocat de un tânăr         Accident mortal pe Drumul Național 7         O tânără și-a pierdut fiul de cinci ani în Deva         MINIVACANŢĂ CU LĂUTARI. Zilele Devei, programul celor patru zile de zaiafet         CU DOTĂRILE ÎN STRADĂ. Poliţiştii „comunitarii” îşi arată priceperea în centrul Devei         Tinere speranțe ale fotbalului hunedorean. Juniorii D de la C. S. CFR Simeria sunt campionii județului Hunedoara