De ce a pierdut fostul șef al SRI Alba procesul cu Traian Berbeceanu

Judecătoria Alba Iulia a motivat decizia prin care Ioan Tarnu, fost şef al Serviciului Român de Informaţii – Alba a fost pus să achite daune morale de 20.000 de lei lui Traian Berbeceanu, fost şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba, în urma afirmațiilor denigratoare despre polițist, făcute în cadrul unei emisiuni la Antena 3. Prin decizia dată în 11 mai, magistrații au stabilit că fostul șef al SRI Alba „a încălcat drepturile nepatrimoniale ale reclamantului prin acordarea interviului difuzat la data de 5 septembrie 2017, în cadrul emisiunii Sinteza Zilei, pe postul de televiziune Antena 3”. Instanța a stabilit ca Tarnu să achite 20.000 lei cu titlu de despăgubiri pentru prejudiciul moral suferit de Traian Berbeceanu și 3.220 de lei, cheltuieli de judecată, soluția nefiind defintivă. Traian Berbeceanu l-a chemat în judecată pe Ioan Tarnu şi i-a solicitat daune morale de 150.000 de lei, pentru „acuzaţii mincinoase şi defăimătoare”, lansate într-un interviu la postul de televiziune Antena 3, din septembrie 2017.

Traian Berbeceanu a susținut că „afirmațiile dușmănoase” ale fostului șef al SRI Alba au culminat în emisiunea Sinteza Zilei, din 5 septembrie 2017, când Tarnu „a afirmat în mod absolut iresponsabil, mincinos și vădit tendențios, faptul că Serviciul Român de Informații – prin domnul general Coldea și Direcția Națională Anticorupție – prin intermediul doamnei procuror șef Kovesi <<au recurs la cea mai josnică mizerie umană, l-au pus pe Traian Berbeceanu să găsească un tip care să îi strecoare fiicei mele două pliculețe de droguri în geantă, după care să o salte BCCO Cluj, să o dea la televizor și să mă oblige să demisionez. Poate este uluitor ce vă spun dar așa stau lucrurile>>”, a fost una dintre afirmațiile considerate defăimătoare.

Ioan Tarnu a susținut că afirmațiile pe care le-a făcut la postul de televiziune Antena 3 nu sunt mincinoase și vădit tendențioase, nu sunt iresponsabile, ci adevărate. „Consideră a fi normală o stare de repulsie a pârâtului față de reclamantul Berbeceanu Traian,  însă nu de ură sau dușmănie. Interviul pe care l-a dat postului de televiziune Antena 3 este mult mai amplu, iar preocuparea majoră a pârâtului a fost și rămâne în continuare devoalarea sistemului securistic, a modalităților de acțiune și a pârghiilor folosite. Dorința sa de devoalare are în centrul atenției acest sistem, pentru că a suportat ani de zile umilințe pe nedrept (și anterior dosarului utilajelor), neacceptând niciun minut să fie omul unui astfel de sistem, care în numele intereselor de siguranță națională urmărea doar materializarea unor scopuri personale și de grup. (…) Nu a făcut nicio afirmație tendențioasă ori defăimătoare la adresa SRI ori a doamnei Laura Codruța Kovesi, iar cu privirile la recurgerea sistemului securistic la serviciile reclamantului Traian Berbeceanu a relatat ce i-a spus tatăl băiatului care administra activitatea acelui club și care îi cunoștea fiica, precum și anturajul de studenți frecventat de aceasta”, s-a apărat Tarnu.

Magistrații au stabilit că „fapta ilicită a pârâtului constă în exercitarea de către acesta a libertății sale de exprimare într-un mod de natură a încălca dreptul reclamantului la demitate și onoare. Instanța reține că dacă pârâtul ar fi fost animat de mobilul aflării adevărului în privința faptelor pe care le-a relatat, așa cum s-a invocat, acesta avea la îndemână calea sesizării organelor abilitate să facă cercetări corespunzătoare, precum și posibilitatea sprijinirii acestor organe în aflarea adevărului prin declarații sincere, cât mai complete cu putință, evitând astfel ca împrejurări apte a genera prejudicii importante, inclusiv în planul drepturilor nepatrimoniale, să fie aduse la cunoștința publicului fără nicio verificare”, se arată în dosar.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 + doisprezece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Situația lucrărilor de întreținere și reparații la drumurile județene derulate în 2019         Primăria Deva a achitat la zi banii destinați navetei cadrelor didactice         Trafic reluat în zona pasajului de cale ferată de pe strada Hărăului         Imagini senzaționale de pe Lotul IV al Autostrăzii Lugoj – Deva. Ce s-a întâmplat pe Dealul Liliecilor         Șosele noi în Ținutul Pădurenilor         Gafă în direct a viceprimarului din Vulcan: „Stă şi învârte de volan, pe 2.000 de euro. Tot să nu muncească”         Avem un județ turistic! Degeaba!         Accident rutier pe Calea Zarandului din Deva         Codrii dispăruți. Tăierile masive de pădure din Ținutul Pădurenilor se văd din satelit         Povestea Buzduganului lui Ioan de Hunedoara, din Porţile de fier ale Transilvaniei         O viitură a provocat distrugeri șoselei construite pe fonduri UE în Ținutul Pădurenilor         Sarmizegetusa Regia își deschide porțile pentru copii         Reparații pe Autostrada Deva – Orăștie         Accident grav cu motocicleta         Ruinele combinatului siderurgic din Hunedoara, înghiţite de natură         DIN NOU DESPRE GUNOAIE. Brădenii reclamă proastele servicii de salubrizare         SUB SLOGANUL: VISION IS LIFE. OpticLine, încă un pas spre revoluționarea medicinei românești         Autostrada Lugoj – Deva. Cum arată ultimul kilometru de pe Lotul trei         Noaptea Muzeelor. Mii de oameni la Castelul Corvinilor         Carmen Hărău, senator PNL: “Cod roșu de avarie: sectorul energetic național!”