De ce a pierdut fostul șef al SRI Alba procesul cu Traian Berbeceanu

Judecătoria Alba Iulia a motivat decizia prin care Ioan Tarnu, fost şef al Serviciului Român de Informaţii – Alba a fost pus să achite daune morale de 20.000 de lei lui Traian Berbeceanu, fost şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba, în urma afirmațiilor denigratoare despre polițist, făcute în cadrul unei emisiuni la Antena 3. Prin decizia dată în 11 mai, magistrații au stabilit că fostul șef al SRI Alba „a încălcat drepturile nepatrimoniale ale reclamantului prin acordarea interviului difuzat la data de 5 septembrie 2017, în cadrul emisiunii Sinteza Zilei, pe postul de televiziune Antena 3”. Instanța a stabilit ca Tarnu să achite 20.000 lei cu titlu de despăgubiri pentru prejudiciul moral suferit de Traian Berbeceanu și 3.220 de lei, cheltuieli de judecată, soluția nefiind defintivă. Traian Berbeceanu l-a chemat în judecată pe Ioan Tarnu şi i-a solicitat daune morale de 150.000 de lei, pentru „acuzaţii mincinoase şi defăimătoare”, lansate într-un interviu la postul de televiziune Antena 3, din septembrie 2017.

Traian Berbeceanu a susținut că „afirmațiile dușmănoase” ale fostului șef al SRI Alba au culminat în emisiunea Sinteza Zilei, din 5 septembrie 2017, când Tarnu „a afirmat în mod absolut iresponsabil, mincinos și vădit tendențios, faptul că Serviciul Român de Informații – prin domnul general Coldea și Direcția Națională Anticorupție – prin intermediul doamnei procuror șef Kovesi <<au recurs la cea mai josnică mizerie umană, l-au pus pe Traian Berbeceanu să găsească un tip care să îi strecoare fiicei mele două pliculețe de droguri în geantă, după care să o salte BCCO Cluj, să o dea la televizor și să mă oblige să demisionez. Poate este uluitor ce vă spun dar așa stau lucrurile>>”, a fost una dintre afirmațiile considerate defăimătoare.

Ioan Tarnu a susținut că afirmațiile pe care le-a făcut la postul de televiziune Antena 3 nu sunt mincinoase și vădit tendențioase, nu sunt iresponsabile, ci adevărate. „Consideră a fi normală o stare de repulsie a pârâtului față de reclamantul Berbeceanu Traian,  însă nu de ură sau dușmănie. Interviul pe care l-a dat postului de televiziune Antena 3 este mult mai amplu, iar preocuparea majoră a pârâtului a fost și rămâne în continuare devoalarea sistemului securistic, a modalităților de acțiune și a pârghiilor folosite. Dorința sa de devoalare are în centrul atenției acest sistem, pentru că a suportat ani de zile umilințe pe nedrept (și anterior dosarului utilajelor), neacceptând niciun minut să fie omul unui astfel de sistem, care în numele intereselor de siguranță națională urmărea doar materializarea unor scopuri personale și de grup. (…) Nu a făcut nicio afirmație tendențioasă ori defăimătoare la adresa SRI ori a doamnei Laura Codruța Kovesi, iar cu privirile la recurgerea sistemului securistic la serviciile reclamantului Traian Berbeceanu a relatat ce i-a spus tatăl băiatului care administra activitatea acelui club și care îi cunoștea fiica, precum și anturajul de studenți frecventat de aceasta”, s-a apărat Tarnu.

Magistrații au stabilit că „fapta ilicită a pârâtului constă în exercitarea de către acesta a libertății sale de exprimare într-un mod de natură a încălca dreptul reclamantului la demitate și onoare. Instanța reține că dacă pârâtul ar fi fost animat de mobilul aflării adevărului în privința faptelor pe care le-a relatat, așa cum s-a invocat, acesta avea la îndemână calea sesizării organelor abilitate să facă cercetări corespunzătoare, precum și posibilitatea sprijinirii acestor organe în aflarea adevărului prin declarații sincere, cât mai complete cu putință, evitând astfel ca împrejurări apte a genera prejudicii importante, inclusiv în planul drepturilor nepatrimoniale, să fie aduse la cunoștința publicului fără nicio verificare”, se arată în dosar.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 × trei =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Soarta tristă a femeii rămase fără casa ridicată în mijlocul pădurii         Licitație de peste 14 milioane de lei, întoarsă de CNSC         Aproape 600.000 de lei pentru paza obiectivelor INSEMEX         Cine a câștigat licitația pentru restaurarea Castelului Corvinilor         Superlativele Inspectoratului pentru Situații de Urgență Hunedoara         CONCURS DE INCOMPETENŢE. La eşecuri, şefii Consiliului Judeţean dau vina pe subalterni         ÎN SLUJBA VIEŢII, ÎN AJUTORUL OAMENILOR. Cinci ani de funcţionare a Centrului pentru Situaţii de Urgenţă fără nicio secundă de întrerupere         Zimbrii dau târcoale satelor din Țara Hațegului         Străinii atrași de frumusețea unei așezări din Ținutul Pădurenilor         Trimis în judecată pentru abuzarea fiicelor         Orașele hunedorene care se întrec pentru cele mai importante finanțări UE         Începe sesiunea de iarnă la Universitatea Petroșani         Drumurile naționale intră în reparații         SIFONARE DE PARALE CU SF-URI. Primăria Hunedoara a cumpărat studii duble pentru reabilitarea Centrului Istoric         Infractori adolescenți. Și-au urmărit victima până la bloc și i-au smuls poșeta de pe umăr         Se circulă în condiții de iarnă pe multe drumuri județene.         Beneficiarii de ajutor social pot lucra, ca zilieri, la firmele care au nevoie de forță de muncă sezonieră         Bărbat dispărut de peste trei săptămâni         Un incendiu a mistuit casa femeii care trăia în mijlocul unei păduri din Ţinutul Pădurenilor         Castelul Corvinilor a adus peste șase milioane de lei la bugetul local