De ce a pierdut fostul șef al SRI Alba procesul cu Traian Berbeceanu

Judecătoria Alba Iulia a motivat decizia prin care Ioan Tarnu, fost şef al Serviciului Român de Informaţii – Alba a fost pus să achite daune morale de 20.000 de lei lui Traian Berbeceanu, fost şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba, în urma afirmațiilor denigratoare despre polițist, făcute în cadrul unei emisiuni la Antena 3. Prin decizia dată în 11 mai, magistrații au stabilit că fostul șef al SRI Alba „a încălcat drepturile nepatrimoniale ale reclamantului prin acordarea interviului difuzat la data de 5 septembrie 2017, în cadrul emisiunii Sinteza Zilei, pe postul de televiziune Antena 3”. Instanța a stabilit ca Tarnu să achite 20.000 lei cu titlu de despăgubiri pentru prejudiciul moral suferit de Traian Berbeceanu și 3.220 de lei, cheltuieli de judecată, soluția nefiind defintivă. Traian Berbeceanu l-a chemat în judecată pe Ioan Tarnu şi i-a solicitat daune morale de 150.000 de lei, pentru „acuzaţii mincinoase şi defăimătoare”, lansate într-un interviu la postul de televiziune Antena 3, din septembrie 2017.

Traian Berbeceanu a susținut că „afirmațiile dușmănoase” ale fostului șef al SRI Alba au culminat în emisiunea Sinteza Zilei, din 5 septembrie 2017, când Tarnu „a afirmat în mod absolut iresponsabil, mincinos și vădit tendențios, faptul că Serviciul Român de Informații – prin domnul general Coldea și Direcția Națională Anticorupție – prin intermediul doamnei procuror șef Kovesi <<au recurs la cea mai josnică mizerie umană, l-au pus pe Traian Berbeceanu să găsească un tip care să îi strecoare fiicei mele două pliculețe de droguri în geantă, după care să o salte BCCO Cluj, să o dea la televizor și să mă oblige să demisionez. Poate este uluitor ce vă spun dar așa stau lucrurile>>”, a fost una dintre afirmațiile considerate defăimătoare.

Ioan Tarnu a susținut că afirmațiile pe care le-a făcut la postul de televiziune Antena 3 nu sunt mincinoase și vădit tendențioase, nu sunt iresponsabile, ci adevărate. „Consideră a fi normală o stare de repulsie a pârâtului față de reclamantul Berbeceanu Traian,  însă nu de ură sau dușmănie. Interviul pe care l-a dat postului de televiziune Antena 3 este mult mai amplu, iar preocuparea majoră a pârâtului a fost și rămâne în continuare devoalarea sistemului securistic, a modalităților de acțiune și a pârghiilor folosite. Dorința sa de devoalare are în centrul atenției acest sistem, pentru că a suportat ani de zile umilințe pe nedrept (și anterior dosarului utilajelor), neacceptând niciun minut să fie omul unui astfel de sistem, care în numele intereselor de siguranță națională urmărea doar materializarea unor scopuri personale și de grup. (…) Nu a făcut nicio afirmație tendențioasă ori defăimătoare la adresa SRI ori a doamnei Laura Codruța Kovesi, iar cu privirile la recurgerea sistemului securistic la serviciile reclamantului Traian Berbeceanu a relatat ce i-a spus tatăl băiatului care administra activitatea acelui club și care îi cunoștea fiica, precum și anturajul de studenți frecventat de aceasta”, s-a apărat Tarnu.

Magistrații au stabilit că „fapta ilicită a pârâtului constă în exercitarea de către acesta a libertății sale de exprimare într-un mod de natură a încălca dreptul reclamantului la demitate și onoare. Instanța reține că dacă pârâtul ar fi fost animat de mobilul aflării adevărului în privința faptelor pe care le-a relatat, așa cum s-a invocat, acesta avea la îndemână calea sesizării organelor abilitate să facă cercetări corespunzătoare, precum și posibilitatea sprijinirii acestor organe în aflarea adevărului prin declarații sincere, cât mai complete cu putință, evitând astfel ca împrejurări apte a genera prejudicii importante, inclusiv în planul drepturilor nepatrimoniale, să fie aduse la cunoștința publicului fără nicio verificare”, se arată în dosar.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 + șaisprezece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Accident rutier grav în Deva         (P) We are more than work! – Falk Pruscha, fost CEO al Star Transmission şi Star Assembly, ne împărtăşeşte impresiile experienţei sale în România         Retrocedarea terenurilor din Retezat a dus la închiderea complexului Pietrele         Accident grav în Deva, produs la beție         Ambasadorul SUA a primit cheia municipiului Hunedoara         Telecabina de la Cetatea Devei rămâne oprită         Primarul Florin Oancea propune Deva în „Alianța Vestului”         Reabilitarea centrului istoric al Devei – fază finală de aprobare a PUZ         Motivarea sentinței în dosarul comorilor dacice. Cum a scăpat de închisoare interlopul sârb care a traficat brățările de aur         VIDEO Momente groaznice la meciul de kick-boxing dintre Endre și Tolea Ciumac         Topul petrecerilor „de sezon” pe bani publici: tocana împărțită de primar și recitaluri costisitoare         Capră neagră braconată în Parâng de doi cetățeni străini și doi români!         Cu softul în probe. Recalcularea pensiilor mai așteaptă încă o săptămână         Învățământ ”european”. Foi xerocopiate și mape de plastic în loc de Abecedare!         Două noi telescaune în Straja         Conducta de transport gaz Mintia – Brad poate intra în șantier         Portofel cu bani găsit de un jandarm și predat proprietarului         Exercițiu al pompierilor alpiniști pe stâncile Dealului Cetății din Deva         ADR Vest a declarat eligibile proiectele de 30 de milioane de euro din Hunedoara         Ulpia Traiana Sarmizegetusa a fost printre cele mai vizitate monumente istorice din județ