Dacă vor bani, trebuie să presteze. Liderii de sindicat din Valea Jiului, trimişi la muncă adevărată!

Dacă vor salarii trebuie să muncească. Şi nu doar scriptic, ci şi în realitate. Sindicaliştii din minerit au fost trimişi la locurile de muncă de unde îşi încasează lunar retribuţiile. Şi, în plus, nu mai pot beneficia nici discreţionar de maşini, aşa cum se întâmpla până acum.

mina_uricani_39256800A înţărcat Bălaia, cum se spune, pentru sindicaliştii de frunte din mineritul Văii Jiului. Dacă industria extractivă tot traversează o perioadă dificilă, cu ample programe de restructurare, măcar să simtă şi liderii minerilor din Valea Jiului cum e cu recesiunea. Mai întâi au rămas fără maşini la scară, pe care să le folosească discreţionar. E drept, conform Contractului Colectiv de Muncă, primesc maşini din partea administraţiei, cu tot cu şofer, în cazul în care deplasarea este absolut necesară şi în interesul oamenilor. În plus, dacă vor cu şi salarii, trebuie cu adevărat să muncească. Sunt scoşi din producţie, în baza aceluiaşi CCM, doar atunci când au activitate sindicală şi strict în baza prevederilor legale. Ani în şir, pentru sindicaliştii de frunte, Compania Naţională a Huilei Petroşani – acum în prag de desfiinţare – a fost vaca lăptoasă de muls a sindicaliştilor pe diverse căi. Unii lideri încasau salarii generoase de la unităţile miniere unde figurau ca angajaţi, deşi erau văzuţi mai des prin oraş ori pe la CNH şi rareori pe la unităţile miniere. Acum, acest lucru s-a schimbat, iar sindicaliştii sunt remuneraţi doar dacă prestează cu adevărat.

Milioane scurse în buzunarele sindicaliştilor

De precizat că activitatea de lider de sindicat era mai mult decât profitabilă, asta chiar dacă oamenii au reclamat în repetate rânduri că liderii lor nu-i mai reprezintă şi că, de multe ori, fac jocurile administraţiei. Să nu uităm că, în urmă cu doar vreo 3 ani, Curtea de Conturi a descoperit cum era mulsă Compania de către reprezentanţii minerilor. Astfel, CNH a încheiat cu sindicatele un protocol prin care sindicatele primeau un procent de 5,8 la mie, din fondul de salarii. Ulterior, fondul s-a redus la 3,9 la mie, raportat la fondul de salarii, o sumă, oricum, extrem de generoasă. În urma unui control, reprezentanţii Curţii de Conturi au stabilit că sindicatele miniere au primit ilegal banii şi au cerut Companiei Naţionale a Huilei Petroşani să recupereze prejudiciul calculat la peste 3,3 milioane de lei, pentru perioada 2007-2009. Organele de control au stabilit că CNH nu a constituit fondul prevăzut în contractele colective de muncă la nivel de ramură, respectiv 1 leu/an/angajat şi nici nu a virat sumele potrivit acestora, ci „a făcut plăţi pe baza unor deconturi, către organizaţiile sindicale reprezentative la nivel de companie”. Iar pe banii Companiei s-au decontat o mulţime de minunăţii şi chiar râmele folosite la un concurs de pescuit! Asta în timp ce minerii se plângeau de lipsa materiilor prime şi a utilajelor.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

unu × 5 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Castelul baronului Nopcea, lăsat în ruină         Târgul de fete de pe Muntele Găina         Momente cumplite pentru tânăra care se prostitua în garsoniera pe care o împărţea cu iubitul ei         Mall-ul de servicii al Primăriei Deva a fost inaugurat         Carmen Hărău (PNL): Nu batjocoriți speranța a 5 milioane de pensionari!         Zonă cu restricții pe autostrada A1!         Răsturnare de situaţie. Procesul stimulentelor de la Petroşani o ia de la capăt         Corpul de Control al Ministerului Energiei, trimis la CEH         Clădirile Colegiului Matei Corvin vor fi reabilitate pe fonduri UE         Copil de opt ani rănit într-un accident rutier         Femeie înșelată în Hunedoara         Crimă înfiorătoare în Orăştie: un tânăr de 20 de ani a murit, înjunghiat în inimă, de un vecin         Mort în surparea din subteranul Minei Lupeni         Trubaduri în Cetatea Devei         Surpare la Mina Lupeni!         Transporturi ilegale de lemne         Direcția Impozite și Taxe Locale Deva se mută în noul sediu         Peste 15000 de lei încasări în doar două zile la Ștrandul Municipal din Deva         Proiectul pentru reabilitarea incintei I a Cetății Devei a fost depus la ADR Vest         Încă o victimă în accidentul mortal de pe șoseaua Hunedoara – Deva