Dacă vor bani, trebuie să presteze. Liderii de sindicat din Valea Jiului, trimişi la muncă adevărată!

Dacă vor salarii trebuie să muncească. Şi nu doar scriptic, ci şi în realitate. Sindicaliştii din minerit au fost trimişi la locurile de muncă de unde îşi încasează lunar retribuţiile. Şi, în plus, nu mai pot beneficia nici discreţionar de maşini, aşa cum se întâmpla până acum.

mina_uricani_39256800A înţărcat Bălaia, cum se spune, pentru sindicaliştii de frunte din mineritul Văii Jiului. Dacă industria extractivă tot traversează o perioadă dificilă, cu ample programe de restructurare, măcar să simtă şi liderii minerilor din Valea Jiului cum e cu recesiunea. Mai întâi au rămas fără maşini la scară, pe care să le folosească discreţionar. E drept, conform Contractului Colectiv de Muncă, primesc maşini din partea administraţiei, cu tot cu şofer, în cazul în care deplasarea este absolut necesară şi în interesul oamenilor. În plus, dacă vor cu şi salarii, trebuie cu adevărat să muncească. Sunt scoşi din producţie, în baza aceluiaşi CCM, doar atunci când au activitate sindicală şi strict în baza prevederilor legale. Ani în şir, pentru sindicaliştii de frunte, Compania Naţională a Huilei Petroşani – acum în prag de desfiinţare – a fost vaca lăptoasă de muls a sindicaliştilor pe diverse căi. Unii lideri încasau salarii generoase de la unităţile miniere unde figurau ca angajaţi, deşi erau văzuţi mai des prin oraş ori pe la CNH şi rareori pe la unităţile miniere. Acum, acest lucru s-a schimbat, iar sindicaliştii sunt remuneraţi doar dacă prestează cu adevărat.

Milioane scurse în buzunarele sindicaliştilor

De precizat că activitatea de lider de sindicat era mai mult decât profitabilă, asta chiar dacă oamenii au reclamat în repetate rânduri că liderii lor nu-i mai reprezintă şi că, de multe ori, fac jocurile administraţiei. Să nu uităm că, în urmă cu doar vreo 3 ani, Curtea de Conturi a descoperit cum era mulsă Compania de către reprezentanţii minerilor. Astfel, CNH a încheiat cu sindicatele un protocol prin care sindicatele primeau un procent de 5,8 la mie, din fondul de salarii. Ulterior, fondul s-a redus la 3,9 la mie, raportat la fondul de salarii, o sumă, oricum, extrem de generoasă. În urma unui control, reprezentanţii Curţii de Conturi au stabilit că sindicatele miniere au primit ilegal banii şi au cerut Companiei Naţionale a Huilei Petroşani să recupereze prejudiciul calculat la peste 3,3 milioane de lei, pentru perioada 2007-2009. Organele de control au stabilit că CNH nu a constituit fondul prevăzut în contractele colective de muncă la nivel de ramură, respectiv 1 leu/an/angajat şi nici nu a virat sumele potrivit acestora, ci „a făcut plăţi pe baza unor deconturi, către organizaţiile sindicale reprezentative la nivel de companie”. Iar pe banii Companiei s-au decontat o mulţime de minunăţii şi chiar râmele folosite la un concurs de pescuit! Asta în timp ce minerii se plângeau de lipsa materiilor prime şi a utilajelor.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × 3 =

ACTUALITATE
Tragedie lângă Orăștie         Deva și Brad alese pentru celebrarea Zilei Poliței Române         Birou de audiențe la Petroșani al CJ Hunedoara         Amendat pentru transport ilegal de lemne         Nici bine nu au dispărut trenurile de persoane de pe calea ferată Hunedoara – Simeria, că au și apărut hoții         Șefii din Mina Lupeni cercetați pentru ucidere din culpă         Ziua Porților Deschise la Centrul Teritorial Deva al ASE București         Primarul Călin Dud a fost achitat în dosarul DNA, în care a fost acuzat că a luat șpagă două drujbe         Prinși la furat în Hunedoara         Fierul vechi din curtea Minei Petrila a fost scos la vânzare         O tânără a fost amendată pentru şedere ilegală în România         Polițiștii au ținut ședințe cu vârstnicii pentru a-i învăța să se ferească de hoți         RECULEGERE PE BANI. Ce spun turiștii despre taxa de la mormântul lui Avram Iancu         Incendiu în Deva         Andrei Gheorghe a murit         Peste 700 de burse pentru elevii din Petroșani         Controversele turismului mai scump la muzeele și locurile istorice ale Hunedoarei         Ambasadorul Republicii Belarus, în vizită în județul Hunedoara         Peste 300 de elevi din Deva au participat la campania „Am 14 ani!”         Adolescent de 15 ani prins după ce a furat o mașină