Dacă vor bani, trebuie să presteze. Liderii de sindicat din Valea Jiului, trimişi la muncă adevărată!

Dacă vor salarii trebuie să muncească. Şi nu doar scriptic, ci şi în realitate. Sindicaliştii din minerit au fost trimişi la locurile de muncă de unde îşi încasează lunar retribuţiile. Şi, în plus, nu mai pot beneficia nici discreţionar de maşini, aşa cum se întâmpla până acum.

mina_uricani_39256800A înţărcat Bălaia, cum se spune, pentru sindicaliştii de frunte din mineritul Văii Jiului. Dacă industria extractivă tot traversează o perioadă dificilă, cu ample programe de restructurare, măcar să simtă şi liderii minerilor din Valea Jiului cum e cu recesiunea. Mai întâi au rămas fără maşini la scară, pe care să le folosească discreţionar. E drept, conform Contractului Colectiv de Muncă, primesc maşini din partea administraţiei, cu tot cu şofer, în cazul în care deplasarea este absolut necesară şi în interesul oamenilor. În plus, dacă vor cu şi salarii, trebuie cu adevărat să muncească. Sunt scoşi din producţie, în baza aceluiaşi CCM, doar atunci când au activitate sindicală şi strict în baza prevederilor legale. Ani în şir, pentru sindicaliştii de frunte, Compania Naţională a Huilei Petroşani – acum în prag de desfiinţare – a fost vaca lăptoasă de muls a sindicaliştilor pe diverse căi. Unii lideri încasau salarii generoase de la unităţile miniere unde figurau ca angajaţi, deşi erau văzuţi mai des prin oraş ori pe la CNH şi rareori pe la unităţile miniere. Acum, acest lucru s-a schimbat, iar sindicaliştii sunt remuneraţi doar dacă prestează cu adevărat.

Milioane scurse în buzunarele sindicaliştilor

De precizat că activitatea de lider de sindicat era mai mult decât profitabilă, asta chiar dacă oamenii au reclamat în repetate rânduri că liderii lor nu-i mai reprezintă şi că, de multe ori, fac jocurile administraţiei. Să nu uităm că, în urmă cu doar vreo 3 ani, Curtea de Conturi a descoperit cum era mulsă Compania de către reprezentanţii minerilor. Astfel, CNH a încheiat cu sindicatele un protocol prin care sindicatele primeau un procent de 5,8 la mie, din fondul de salarii. Ulterior, fondul s-a redus la 3,9 la mie, raportat la fondul de salarii, o sumă, oricum, extrem de generoasă. În urma unui control, reprezentanţii Curţii de Conturi au stabilit că sindicatele miniere au primit ilegal banii şi au cerut Companiei Naţionale a Huilei Petroşani să recupereze prejudiciul calculat la peste 3,3 milioane de lei, pentru perioada 2007-2009. Organele de control au stabilit că CNH nu a constituit fondul prevăzut în contractele colective de muncă la nivel de ramură, respectiv 1 leu/an/angajat şi nici nu a virat sumele potrivit acestora, ci „a făcut plăţi pe baza unor deconturi, către organizaţiile sindicale reprezentative la nivel de companie”. Iar pe banii Companiei s-au decontat o mulţime de minunăţii şi chiar râmele folosite la un concurs de pescuit! Asta în timp ce minerii se plângeau de lipsa materiilor prime şi a utilajelor.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 × 2 =

ACTUALITATE
Lista drumurilor județene din Hunedoara modernizate în 2017         „Crăciunul Vienez” deschide sala mare a Centrului Cultural „Drăgan Muntean”         Polițiștii din Lupeni și-au reclamat șeful, întors la lucru după nouă luni de concediu medical         Bilațul investițiilor în spitalele din județul Hunedoara         A încărcat mai mult lemn decât trebuia         Transport ilegal de lemne         Bătaie cu urmări grave         Lucrări recepționate pe strada Pietroasa din Deva         Concerte reprogramate, ca urmare a decretării doliului național         Miner rănit grav la Mina Lupeni         Accident grav în Bălata         10 ani de la cel mai cumplit jaf armat din Hunedoara. Ce s-a întâmplat cu „echipa morții”         LEGILE JUSTIŢEI. Mircea Moloţ: „Şi magistraţii trebuie să răspundă pentru greşelile lor”         Firma omului de afaceri Emil Părău va achita 3.500 de lei Societăţii Române de Televizune         Mihai Mica a fost exclus din ALDE şi pierde postul de consilier local la Deva         Corvin Caffé – pseudoroman cu un oltean de… Hunedoara         Primii colindători la Primăria Deva         Bătrâni jefuiți în locuință, de falși instalatori         Spargere în cabinetul stomatologic         Accidentat pe o trecere de pietoni din Orăștie