Cum va arăta Sarmizegetusa Regia în următorii ani: 17 hectare de pădure din sit ar putea dispărea

Sorin Vasilescu, vicepreședinte al Consiliului Județean Hunedoara, anunță o măsură fără precedent în istoria Sarmizegetusei Regia: pădurea din jurul incintei sacre, inclusă în Zona I a monumentului UNESCO va dispărea în următorii ani. Planurile vizează peste 17 hectare de pădure din cele 18,3 cât cuprinde situl UNESCO din Munții Orăștiei.

În următoarele două luni, dacă vremea va permite, vor fi extrași peste 100 de fagi marcați de silvicultori, care din cauza bătrâneții și a stării lor pun în pericol turiștii și vestigiile antice ale Sarmizegetusei Regia. Pe durata lucrărilor, zona aferentă va fi declarată parchet, iar accesul străinilor va fi interzis.
Anul trecut, 25 de arbori seculari s-au prăbușit în Zona I a sitului. Doi dintre ei erau marcați, pentru a fi tăiați, restul nu.
„18,3 hectare de la Sarmizegetusa reprezintă Zona I care este monument UNESCO. În această zonă avem probleme cu arborii care sunt bătrâni și bolnavi. Cad, afectează monumentul, pun în pericol viața turiștilor și a persoanelor care deservesc situl UNESCO. Toți pot să cadă oricând, oriunde. Nu poate cineva să ne garanteze că dacă îi vom lăsa așa, sigur nu vor cădea. Și atunci, e mai prețios un copac decât decât viața unui om? Pentru a elimina acest pericol, trebuie să tăiem copacii din zona 1, unde se află monumentul UNESCO. Pădurea va fi scoasă din domeniul forestier și apoi o să scoatem copacii, etapizat, pe mai mulți ani”, spune Sorin Vasilescu.

Până în 2013, conform informațiilor administrației Parcului Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina, în care se află Sarmizegetusa Regia, pădurea care a înconjurat incinta sacră a sitului UNESCO a fost inclusă în categoria zonelor de protecție integrală, respectiv cu cele mai valoroase bunuri ale patrimoniului natural din interiorul parcurilor naționale și naturale. Tăierile de arbori erau interzise. I-a fost schimbat regimul în zonă de conservare durabilă, astfel că tăierile de copaci sunt permise, dar necesită mai multe aprobări.
„Acum 2.000 de ani zona nu era împădurită. Monumentul va arăta așa cum a fost acum în acea perioadă, dar la nivelulla care este acum”, spune vicepreședintele CJ Hunedoara. Înainte de a începe tăierile în afara celor peste 100 de arbori marcați anul trecut, se impune scoaterea întregii suprafeţe din fondul forestier. Procedura va dura mai mult de un an, precizează Sorin Vasilescu. De asemenea, autoritățile care au în grijă monumentul vor trebui să obțină mai multe aprobări de la ministerul culturii, arheologi și comisiile de specialitate și să efectueze expertize geologice, pentru a stabili în ce măsură situl va fi afectat. O primă expertiză geo a fost efectuată la Sarmizegetusa Regia, anul trecut, a precizat Vasilescu.

„Nu vor fi replantări, nu vrem să împingem altor generații problemele pe care le avem. Planul este să scoatem suprafața de pădure din Zona I, din regimul silvic și să nu mai avem probleme pentru turiști și angajați”, a declarat vicepreședintele CJ Hunedoara.

Cetatea antică din Munţii Orăştiei este înconjurată de o pădure de fagi seculari, care au atins dimensiuni considerabile şi oferă turiştilor un peisaj de poveste, indiferent de vremea în care o vizitează. Sute de copaci au crescut în locurile fostelor aşezări civile ale capitalei dacilor şi înconjoară zidurile acesteia. În ultimii ani, în timpul unor furtuni, trunchiurile mai multor fagi seculari au fost rupte şi s-au prăbuşit, unele chiar şi peste monumentele antice, pe care le-au distrus. În vara anului 2013, la rădăcina unui fag doborât de vijelie, a fost descoperită o comoară: o matriţă antică din bronz, artefact unic din vremea dacilor, ce poate fi văzut la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva. Pădurea de fagi seculari a Sarmizegetusei Regia pe care turiştii o traversează pentru a ajunge în locurile vechilor temple este una dintre marile atracţii turistice din zonă. A fost în ultimii ani şi locul unor şantiere arheologice, iar secretele ei încă nu au fost aflate. Aproape 100 dintre fagii din pădure sunt însă bătrâni şi bolnavi şi pun în pericol integritatea monumentelor antice, afirmau reprezentanţii Consiliului Judeţean Hunedoara, care au propus extragerea lor înainte ca trunchiurile să se prăbuşească în urma altor furtuni.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

optsprezece − 7 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
APEL UMANITAR. Doi frați au rămas pe drumuri după o tragedie cumplită         Elevii de la școlile din Deva au ales Poliția Locală de ,,Ziua meseriilor”         Sărbătoare la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Rudolf Steiner” Hunedoara         Fântâna muzicală din centrul Devei – în pregătire pentru conservare         Simpozion științific la Muzeul din Deva         Deva24 are peste 1000 de utilizatori         Accident rutier în Bănița         Hunedorean prins după o tâlhărie comisă în Franța         Ziua Porţilor Deschise la Tribunalul Hunedoara         Petiție pentru eliberarea ursului Baloo, aflat de aproape 20 de ani în stațiunea Straja         Recordul de turiști la Ulpia Traiana Sarmizegetusa: mulți încă o confundă cu Sarmizegetusa Regia         Alunecare de teren pe Lotul IV al Autostrăzii Lugoj – Deva         Hotărâre. Drumuri județene închise pe perioada iernii         Cea mai sălbatică zonă a fostei mocănițe a Hunedoarei a devenit traseu educativ         Cum va fi iluminată festiv Hunedoara de sărbători         Cursanții de limbă chineză la momentul bilanțului         Președintele PSD Hunedoara, Laurențiu Nistor, în conflict de interese. Sentința este definitivă!         DISPONIBILIZĂRI. 70 de angajați ai CEH pleacă din sistem. Unii ajung direct în șomaj!         De ce au întors armele sindicatele? Au admis inițial insolvența CEH, acum o resping!         Transalpina va fi închisă