Cum va arăta Sarmizegetusa Regia în următorii ani: 17 hectare de pădure din sit ar putea dispărea

Sorin Vasilescu, vicepreședinte al Consiliului Județean Hunedoara, anunță o măsură fără precedent în istoria Sarmizegetusei Regia: pădurea din jurul incintei sacre, inclusă în Zona I a monumentului UNESCO va dispărea în următorii ani. Planurile vizează peste 17 hectare de pădure din cele 18,3 cât cuprinde situl UNESCO din Munții Orăștiei.

În următoarele două luni, dacă vremea va permite, vor fi extrași peste 100 de fagi marcați de silvicultori, care din cauza bătrâneții și a stării lor pun în pericol turiștii și vestigiile antice ale Sarmizegetusei Regia. Pe durata lucrărilor, zona aferentă va fi declarată parchet, iar accesul străinilor va fi interzis.
Anul trecut, 25 de arbori seculari s-au prăbușit în Zona I a sitului. Doi dintre ei erau marcați, pentru a fi tăiați, restul nu.
„18,3 hectare de la Sarmizegetusa reprezintă Zona I care este monument UNESCO. În această zonă avem probleme cu arborii care sunt bătrâni și bolnavi. Cad, afectează monumentul, pun în pericol viața turiștilor și a persoanelor care deservesc situl UNESCO. Toți pot să cadă oricând, oriunde. Nu poate cineva să ne garanteze că dacă îi vom lăsa așa, sigur nu vor cădea. Și atunci, e mai prețios un copac decât decât viața unui om? Pentru a elimina acest pericol, trebuie să tăiem copacii din zona 1, unde se află monumentul UNESCO. Pădurea va fi scoasă din domeniul forestier și apoi o să scoatem copacii, etapizat, pe mai mulți ani”, spune Sorin Vasilescu.

Până în 2013, conform informațiilor administrației Parcului Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina, în care se află Sarmizegetusa Regia, pădurea care a înconjurat incinta sacră a sitului UNESCO a fost inclusă în categoria zonelor de protecție integrală, respectiv cu cele mai valoroase bunuri ale patrimoniului natural din interiorul parcurilor naționale și naturale. Tăierile de arbori erau interzise. I-a fost schimbat regimul în zonă de conservare durabilă, astfel că tăierile de copaci sunt permise, dar necesită mai multe aprobări.
„Acum 2.000 de ani zona nu era împădurită. Monumentul va arăta așa cum a fost acum în acea perioadă, dar la nivelulla care este acum”, spune vicepreședintele CJ Hunedoara. Înainte de a începe tăierile în afara celor peste 100 de arbori marcați anul trecut, se impune scoaterea întregii suprafeţe din fondul forestier. Procedura va dura mai mult de un an, precizează Sorin Vasilescu. De asemenea, autoritățile care au în grijă monumentul vor trebui să obțină mai multe aprobări de la ministerul culturii, arheologi și comisiile de specialitate și să efectueze expertize geologice, pentru a stabili în ce măsură situl va fi afectat. O primă expertiză geo a fost efectuată la Sarmizegetusa Regia, anul trecut, a precizat Vasilescu.

„Nu vor fi replantări, nu vrem să împingem altor generații problemele pe care le avem. Planul este să scoatem suprafața de pădure din Zona I, din regimul silvic și să nu mai avem probleme pentru turiști și angajați”, a declarat vicepreședintele CJ Hunedoara.

Cetatea antică din Munţii Orăştiei este înconjurată de o pădure de fagi seculari, care au atins dimensiuni considerabile şi oferă turiştilor un peisaj de poveste, indiferent de vremea în care o vizitează. Sute de copaci au crescut în locurile fostelor aşezări civile ale capitalei dacilor şi înconjoară zidurile acesteia. În ultimii ani, în timpul unor furtuni, trunchiurile mai multor fagi seculari au fost rupte şi s-au prăbuşit, unele chiar şi peste monumentele antice, pe care le-au distrus. În vara anului 2013, la rădăcina unui fag doborât de vijelie, a fost descoperită o comoară: o matriţă antică din bronz, artefact unic din vremea dacilor, ce poate fi văzut la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva. Pădurea de fagi seculari a Sarmizegetusei Regia pe care turiştii o traversează pentru a ajunge în locurile vechilor temple este una dintre marile atracţii turistice din zonă. A fost în ultimii ani şi locul unor şantiere arheologice, iar secretele ei încă nu au fost aflate. Aproape 100 dintre fagii din pădure sunt însă bătrâni şi bolnavi şi pun în pericol integritatea monumentelor antice, afirmau reprezentanţii Consiliului Judeţean Hunedoara, care au propus extragerea lor înainte ca trunchiurile să se prăbuşească în urma altor furtuni.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

trei × 5 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Ovidiu Drîngă a fost pus în libertate după trei ani de la uciderea a două femei         Zimbrii care atrag toate privirile oaspeţilor de la Zoo Hunedoara         Dragobete la Castelul Corvinilor         Foștii șefi ai Minei Petrila ar vrea să reaudieze martorii din dosarul tragediei din 2012         Polițiștii caută două hoațe de tablouri         O nouă amendă pentru neridicarea gunoiului în Deva         Un preot hunedorean s-a implicat în achiziționarea unei case pentru o familie nevoiașă         Spitalul din Deva a scos la licitație serviciul de pază a unității medicale         Telecabina Devei rămâne oprită chiar și după reparațiile de la începutul lunii         Comunicat de presă: Mărțișor PNL pentru copiii României: alocații mai mari!         TREI BAZINE ÎNCHISE TEMPORAR. Aqualand Deva anunță lucrări de igienizare         Două femei au fost lovite de un camion         Pe 3 martie, la Deva, o comedie la care râzi cu lacrimi         TRADIŢIA MERGE ŞNUR. Asta înseamnă „pentru toate gusturile”: Mărţişoare comestibile la Deva         Sentință definitivă pentru violatorul din Hunedoara         Jaf într-un tren care circula pe ruta Deva – Simeria         Copil lovit de mașină în timp ce traversa strada pe trecerea de pietoni         Schitul Sfântul Nectarie. Povestea celei mai noi mănăstiri din Hunedoara         Negoiu, satul de poveste din Ținutul Pădurenilor, cu două șosele care duc la granița județului         Baloo, celebrat la 19 ani