Cum arată dezastrul pieţei muncii din fostele orașe industriale ale Hunedoarei

La începutul anilor 1990, Hunedoara se afla în topul judeţelor României în ce priveşte dezvoltarea industrială. Peste 150.000 de oameni munceau în industria grea, reprezentată de exploatările aurifere din nordul judeţului, uzinele siderurgice din Hunedoara şi Călan şi minele din bazinul carbonifer al Văii Jiului.

Ultimele trei decenii au transformat definitiv situaţia economică a fostelor oraşe monoindustriale. Locul marilor întinderi ocupate de uzine şi fabrici a rămas pustiu în cele mai multe dintre oraşe, iar investitorii mari care puteau salva comunităţile de la declin s-au lăsat aşteptaţi. Bilanţul pieţei locurilor de muncă în fostele localităţilor monoindustriale este, de cele mai multe ori, sumbru, chiar dacă acestea înregistrează, cu unele excepţii, o pondere de şomeri aproape de zero la sută.

Un raport al Institutului Naţional de Statistică (INS) arată că numărul salariaţilor a scăzut vertiginos în ultimele trei decenii, în fostele oraşe industriale din judeţ, în unele cazuri de 12 ori.

Aninoasa avea peste 4.000 de salariaţi la începutul anilor 1990, aproape cât numărul locuitorilor înregistraţi în prezent. Mina oraşului din Valea Jiului, în care cei mai mulţi dintre ei îşi desfăşurau activitatea, s-a închis în 2006. Un deceniu mai târziu, numărul localnicilor cu serviciu a scăzut sub 700, iar Aninoasa a ajuns în pragul falimentului, din cauza datoriilor. O fabrică de cablaje a funcţionat la marginea fostului oraş minier şi a mai absorbit din forţa de muncă, însă anul trecut a fost închisă definitiv. În locul fostei fabrici, un investitor englez a plănuit să deschidă o nouă capacitate de producţie, însă a întâmpinat greutăţi mari în a găsi personal. Și aceasta deși rata şomajului depăşeşte 22 la sută. Practic, oraşul cu aproape 700 de şomeri, înregistraţi în luna aprilie 2018, numără mai mulţi şomeri decât salariaţi.

 

Declinul mineritului a transformat cu totul piața muncii din Valea Jiului. În Petroșani, numărul salariaților a scăzut de la 24.000 în anul 1991 la circa 11.000, în Lupeni, de la 15.000 de salariați, la 5.000, în Vulcan, de la 12.000 de salariați la începutul anilor 1990, la doar 4.000 de salariaţi, dintre care mai puțin de 1.000 muncesc în minerit. Petrila avea 11.500 de salariați în 1991, iar în 2017 numărul lor a scăzut la 3.200, în timp ce numărul salariaţilor din Uricani a scăzut de 12 ori în ultimele trei decenii, de la 6.500 în 1991, la 500 în 2017, potrivit Institutului Național de Statistică.

În Călan, oraşul învecinat Hunedoarei, întregul combinat Victoria a dispărut în mai puţin de un deceniu, vândut pe bucăţi la fier vechi, deşi fostele uzine de fontă şi cocs, întinse pe 60 de hectare, aveau o vechime de un secol şi jumătate. Aici în 1991 lucrau cei mai mulţi dintre cei aproape 8.000 de salariaţi ai oraşului. În 2017, un raport al Institutului Naţional de Statistică indica puţin peste 1.100 de salariaţi în Călan. În ultimii ani, circa 40 de hectare pe care a funcţionat fostul combinat siderurgic din Călan au fost ecologizate şi transformate într-un parc industrial. Investiţia, finanţată de Consiliul Judeţean Hunedoara şi de Uniunea Europeană, urma să revigoreze parcul, dar aşteptările localnicilor au fost înşelate.

Municipiul Hunedoara avea peste 38.000 de salariaţi în anul 1991, cei mai mulţi lucrând în combinatul siderurgic şi la Întreprinderea de Construcţii Siderurgice Hunedoara (ICSH). Combinatul mai are 700 de angajaţi, iar în municipiul Hunedoara, la sfârşitul anului 2016 erau înregistraţi 14.500 de angajaţi. Cei mai mari angajatori sunt fabrica de cablaje auto Draexlmaier şi alte câteva unităţi industriale. Oferta de pe piaţa muncii cuprinde în prezent peste 150 de joburi în Hunedoara, potrivit AJOFM.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 + 18 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Sentință pentru cuplul ucigaș care a jefuit casa de amanet din Hunedoara         Cum se petrecea la nunți în Hunedoara anilor 1950         Un incendiu a distrus acoperișul unei case din Lupeni         PETROȘANI/ Copertina pieței distrusă sub greutatea zăpezii așteaptă încălzirea vremii         Ajutor pentru bătrânii din Dealu Babii         Casa de cultură din Orăștie va fi reabilitată         Patinoarul din Deva – record la distracție         Adolescenta căzută de pe pasarela din Simeria a fost transferată la Timișoara         Onirismul „cangrenat”, bandajele elegiacului și cadențele simplității. Despre o resurecție a poemului în lirica lui Daniel Mariș         Termoficare/ Serviciu de peste 80 de milioane concesionat de Primăria Petroșani         Accident grav în Gara Simeria: o tânără ar fi încercat să se sinucidă         Tânără prinsă la furat din vagoane         UE finanțează schimbarea la față a stațiunii Geoagiu Băi         Iarna în satele tăcute din Munţii Orăştiei         DECIZIE/ Populația din Valea Jiului nu va mai plăti apă meteorică!         Recidivistul eliberat de Judecătoria Deva a ucis un tânăr         TELECABINA ÎN AȘTEPTARE. Cetatea Devei, mai pustie ca niciodată         Ce se întâmplă pe șantierul magistralei feroviare de mare viteză: „Mutați conducta aia!”         Parângul a rămas ore în șir fără curent electric         Fost locotenent al lui Miron Cozma, cu un pas în libertate