Arta coafurilor false. Unul din cei trei perucheri din România este hunedorean

Printre ultimii trei din ţară care lucrează peruci manual, din păr natural, Gheorghe Bone, poate creea coafura dorită în puţin peste o lună. Lung sau scurt, cu breton sau fără, blond, roşcat, castaniu, brunet, sau cenuşiu. Preţul unei astfel de podoabe capilare de rezervă: 200 de euro

intretinere

Are o meserie pe cale dispariţie, făcând parte din ultimii trei români care se îndeletnicesc cu confecţionarea perucilor manual, din păr natural. A realizat prima lui perucă pentru vânzare la doar 16 ani şi de atunci s-a perfecţionat an de an, numărând peste 40 petrecuţi în această branşă. Hunedoreanul Gheorghe Bone nu s-a gândit niciodată că ar putea avea o altă meserie, deoarece meşteşugul confecţionării perucilor l-a moştenit din familie, de la străbunici şi părinţi. „În familia nostră toată lumea se ocupa cu confecţionarea de peruci. Pot să spun că această meserie m-a ales pe mine, pentru că am învăţat meşteşugul vechi de la străbunicul meu şi apoi l-am perfecţionat, după poveţele mamei”, povesteşte hunedoreanul. Fiul său, George îi calcă pe urme, dar el s-a perfecţionat în modelarea şi construirea coafurilor, fiind un hair stylist extrem de solicitat la trainingurile şi seminariile specifice de peste hotare.

Coafurile între trecut şi prezent

Folosită în anii de dupărăzboi ca accesoriu sau ca o confirmare a poziţiei sociale, în anii României postbelice, peruca devine de nelipsit din recuzita actorilor sau a cântăreţilor cu „priză” la public. Gheorghe Bone susţine că a realizat zeci de peruci în special pentru cântăreţii cu calviţie deoarece „pe vremea lui Ceauşescu nu exista să apari la televizor chel, fărăpăr pe cap”. De asemenea alte zeci de modele au intrat în recuzita teatrelor sau a marilor doamne ale anilor ’60 şi ’70. “În trecut, nu exista în Hunedoara familie mai înstărită a cărei stăpână să nu aibe o meşă, pe care să o folosească când ieşea undeva, la o coafură mai complicată. Aşa erau pe atunci vremurile. Acum au revenit în modă meşele, dar mai ales extensiile. Tinerele preferă acest gen de coafuri”, mai spune maestrul perucher. Cine doreşte poate să să îşi adauge cosiţe din păr natural, care să rămână ani de zile cusute pe firul de păr al posesorului. Se comportă exact ca şi părul natural, seamănă cu acesta şi se îngrijeşte în acelaşi mod. În funcţie de cât de lung e părul, extensiile costă în jur de 1.000 de lei. Extensiile pe clipsuri sunt ceva mai ieftine, începând de la 400 de lei şi acestea se prind pe păr.

Înlocuiesc pentru o perioadă, podoaba capilară

În ultimii ani, perucile sunt folosite în special de persoanele bolnave, care din cauza tratamentelor agresive îşi pierd podoaba capilară. La atelierul hunedoreanului vin persoane din toată ţara să îşi comande peruci. „Odată cu apariţiaperucilor din păr artificial afacerea nu mai merge chiar aşa bine ca înainte. Însă părul artificial nu are aceeaşi textură ca cel natural, pentru că străluceşte nefiresc. Bineînţeles că şi preţul este altul. O perucă din păr natural coastă în jur de 200 de euro, în timp ce una artificială este cam 300 de RON. Pot să spun că acum cei mai mulţi clienţi pe care îi am sunt persoanele care din diverse motive şi-au pierdut părul. Am clienţi care vin din toată ţara, iar cel mai tânăr, a fost o adolescentă de 16 ani”, spune Bone.

Manufactura

Pentru a finaliza o perucă lucrată manual se lucrează aproximativ o lună de zile. Este o muncă migăloasă, la care se adaugă şi spirit artistic pentru acombina culorile, iar rezultatul să fie unul cât mai natural. La fel cum ai confecţiona o haină, şi pentru perucă la început se iau măsurile, care trebuie să fie exact pe calapodul persoanei care trebuie să o poarte. În funcţie de înălţime şi greutate, mărimile încep de la 50 şi urcă până la 65. O dată stabilită mărimea, se alege culoarea, iar apoi se trece la partea de lucru propriu-zisă. Pe un material asemănător cu scalpul, se face o montură, pe care urmează să fie ţesute firele de păr. Pentru ca în final părul să fie frumos şi asemănător ca aspect cu cel natural, se folosesc trei sau patru nuanţe de păr apropiate şi cam de aceeaşi lungime. După ce peruca este finalizată, clientul vine, o probează şi îşi alege coafura pe care o doreşte.

Nu duce lipsă de materie primă

Fiind în această meserie de ani de zile, pentru peruchierul Bone nu este dificil a face rost de materie primă, deoarece are relaţii de unde primeşte periodic cantităţi de păr de diverse dimensiuni şi culori. Celelalte materiale şi instrumente cu care lucrează le comandă de la o firmă de „dincolo” specializată pe crearea perucilor. Durata de viaţă a unei astfel de podoabe capilare este de şapte ani, dacă este îngrijită aşa cum trebuie. „Peruca trebuie îngrijită exact ca părul natural. Se spală cu şampon şi se usucă cu feonul. Nimic complicat. Am avut o clientă care a venit după o săptămână că i s-a stricat peruca. În loc să o spele manual, cu şampon a pus-o în maşina de spălat rufe. Bineînţeles că s-a stricat”, povesteşte bărbatul.

Comenzi on-line

Peruchierul român nu lucrează doar pentru comenzi în ţară ci şi pentru străinătate. Israel, Kuweit sau Statele Unite sunt doar câteva dintre ţările din care a primit comenzi pentru peruci lucrate manual, pe mail sau prin telefon. Gheorge Bone a fost ofertat de o firmă din Statele Unite, pentru a realiza sute de peruci, dar comezile erau prea multe pentru un timp prea scurt: se cereau 20 de bucăţi pe lună. „Este o meserie foarte frumoasă, dar din păcate nu mai este nici apreciată şi nici plătită. Ca să faci bani din peruci ar trebui să le vinzi în Anglia de exemplu, unde un model cu păr mediu spre lung, se vinde cu 1.000 de lire. La noi, preţurile sunt în ton cu portofelele clienţilor” spune unul dintre ultimii peruchieri din România, Gheorghe Bone.

Comentarii FB

comentarii
Răspuns la “Arta coafurilor false. Unul din cei trei perucheri din România este hunedorean

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

patru + optsprezece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
APEL UMANITAR. Doi frați au rămas pe drumuri după o tragedie cumplită         Elevii de la școlile din Deva au ales Poliția Locală de ,,Ziua meseriilor”         Sărbătoare la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Rudolf Steiner” Hunedoara         Fântâna muzicală din centrul Devei – în pregătire pentru conservare         Simpozion științific la Muzeul din Deva         Deva24 are peste 1000 de utilizatori         Accident rutier în Bănița         Hunedorean prins după o tâlhărie comisă în Franța         Ziua Porţilor Deschise la Tribunalul Hunedoara         Petiție pentru eliberarea ursului Baloo, aflat de aproape 20 de ani în stațiunea Straja         Recordul de turiști la Ulpia Traiana Sarmizegetusa: mulți încă o confundă cu Sarmizegetusa Regia         Alunecare de teren pe Lotul IV al Autostrăzii Lugoj – Deva         Hotărâre. Drumuri județene închise pe perioada iernii         Cea mai sălbatică zonă a fostei mocănițe a Hunedoarei a devenit traseu educativ         Cum va fi iluminată festiv Hunedoara de sărbători         Cursanții de limbă chineză la momentul bilanțului         Președintele PSD Hunedoara, Laurențiu Nistor, în conflict de interese. Sentința este definitivă!         DISPONIBILIZĂRI. 70 de angajați ai CEH pleacă din sistem. Unii ajung direct în șomaj!         De ce au întors armele sindicatele? Au admis inițial insolvența CEH, acum o resping!         Transalpina va fi închisă