Industria groazei face profit de Halloween

Are o imaginaţie debordantă, mână şi fler de artist. Machiajele cu tematică lugubră din noaptea de Halloween fac senzaţie la petrecerile din judeţ, iar bostanii sculptaţi de Raluca Păsculescu decorează diverse localuri, în această perioadă

mare

În noaptea de Halloween, machiajele realizate fac senzaţie la petrecerile tematice din judeţ.  Bostani sculptaţi care mai de care mai expresiv, înfricoşători sau dimpotrivă haioşi, luminează în ultima noapte de octombrie locuinţe particulare, cafenele sau cluburi. Toate poartă semnătura inconfundabilă a artistei Raluca Păsculescu. De ani buni, în preajma sărbătorii de Halloween, tânăra hunedoreancă are sute de comenzi, atât de machiaje pentru petreceri, cât şi de bostani decorativi.

Primul machiaj de Halloween, cinci ore

Totul a început în urmă cu câţiva ani, când Raluca, o cunoscută artistă din Deva, s-a gândit să îşi facă o apariţie de “zile mari” la petrecerea de Halloween. “Mi-am pregătit din timp un costum de Dracula, care trebuia accesorizat cu un machiaj pe măsură. Am trudit cinci ore ca să îmi iasă aşa cum îmi doream. Ca să imortalizez momentul, am chemat-o pe fotografa mea, iar în scurt timp am postat câteva fotografii pe contul meu de pe o reţea de socializare. Imediat au început să curgă comenzile pentru machiaj de tip Halloween. Asta se întâmpla în luna septembrie”, povesteşte artista.

De la pisi la zombi şi monştri

Dacă în primul an a creat machiaje care să completeze ţinuta a peste 30 de persoane, numărul cererilor a crescut de la an la an. De sub pensula de artist a Ralucăi ies zombi, monştri, pisicuţe, vampiri şi câte şi mai câte personaje fantastice care bântuie prin oraş în noaptea de Halloween. „Am avut noroc în anii trecuţi că petrecerile nu au fost toate în aceeaşi zi, că altfel nu ştiu cum reuşeam să machiez atâtea persoane. La mine acasă, în zilele premergătoare e atelier de sculptat bostani, iar în ziua cu pricina, prioritare sunt machiajele. Lucrez pe sărite, în funcţie de complexitatea lucrării. Pentru machiajele care se realizează în „straturi” şi necesită timp pentru întărire sau uscare, las oamenii deoparte până pot interveni, iar între timp, realizez machiajele mai uşoare”, spune Raluca.

Machiaj spectaculos, produse speciale

Dacă în primul an produsele de make up folosite, cu care „a rupt gura târgului” erau unele obişnuite, în anul următor artista şi-a achiziţionat produse profesionale, cu ajutorul cărora poate executa efecte speciale. De asemenea toate produsele sunt antialergenice, pentru a nu provoca celor cu ten sensibil probleme. Iar partea cea mai bună este că un astfel de machiaj poate dura şi până la 12 ore pe ten în condiţii foarte bune, în cazul în care „purtătorul” nu transpiră excesiv. „Tipul de produse pe care le folosesc eu, lasă pielea să respire. De exemplu, baza pe care o aplic pe pielea curată, nu este ca fondul de ten care este uleios, ci matifiază tenul fără să astupe porii. Folosesc pudră ca să fixez machiajul, iar pentru cicatrici sau răni, am două metode de creaţie. Sau folosesc un tip de ceară, care este destul de scumpă sau, lipici hipolaergenic, cu care creez efectele dorite. În general, când execut un machiaj, mă joc. Nu folosesc şabloane, ci las mâna liberă, să lucreze”, mai spune Păscu, cum o alintă prietenii. Preţul unui astfel de machiaj porneşte de la 20 de lei, iar în funcţie de complexitate, preţul creşte, dar nu a „sărit” niciodată de 60. Până acum numărul maxim de persoane machiate de Halloween într-o singură zi a fost de aproximativ 60. „Prea mulţi caută efecte, cu care să surprindă, în loc să se gândească la ceva care să îi facă de nerecunoscut. Nu asta e ideea în noaptea de Halloween?”

Bostanul face senzaţie

Unul dintre multele talente ale Ralucăi este sculptura. Este maestră în transformarea simpaticilor bostani în obiecte decorative spectaculoase de Halloween. Nu are trebuinţă decât de un marker, un cuţit şi câteva dăltiţe, iar în câteva ore, în funcţie de mărimea obiectului, treaba este rezolvată. „Cel mai uşor de lucrat este cu bostanii comestibili, cei porceşti, fiind mai duri. De asemenea, dacă bostanul „a prins” îngheţul, acesta face o coajă lemnoasă, cu care este foarte greu de lucrat. Folosesc şi bisturiul şi dalta, în funcţie de efectul pe care vreau să îl creez. Anul trecut am avut un contract de 100 de bostani de sculptat în două zile. Noroc că m-au ajutat nişte prieteni să o scot la capăt” spune artista. Pentru un bostan „sofisticat” preţul urcă la 50 de lei, în timp ce unul mai puţin lucrat nu depăşeşte de 20. Cu materialul clientului.

Cu dinţi ascuţiţi, sau dimpotrivă ştirbi, rotunzi sau lunguieţi, cu o multitudine de expresii închipuite de artist, dovlecii marca Păsculescu, sunt extrem de căutaţi în această perioadă. Sunt folosiţi ca obiecte de iluminat pentru cafenele sau restaurante, completând şi munca de decorator de interioare, cu specific de Halloween, pe care Raluca o are de cîţiva ani pentru diverse localuri din oraş.

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × 2 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
APEL UMANITAR. Doi frați au rămas pe drumuri după o tragedie cumplită         Elevii de la școlile din Deva au ales Poliția Locală de ,,Ziua meseriilor”         Sărbătoare la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Rudolf Steiner” Hunedoara         Fântâna muzicală din centrul Devei – în pregătire pentru conservare         Simpozion științific la Muzeul din Deva         Deva24 are peste 1000 de utilizatori         Accident rutier în Bănița         Hunedorean prins după o tâlhărie comisă în Franța         Ziua Porţilor Deschise la Tribunalul Hunedoara         Petiție pentru eliberarea ursului Baloo, aflat de aproape 20 de ani în stațiunea Straja         Recordul de turiști la Ulpia Traiana Sarmizegetusa: mulți încă o confundă cu Sarmizegetusa Regia         Alunecare de teren pe Lotul IV al Autostrăzii Lugoj – Deva         Hotărâre. Drumuri județene închise pe perioada iernii         Cea mai sălbatică zonă a fostei mocănițe a Hunedoarei a devenit traseu educativ         Cum va fi iluminată festiv Hunedoara de sărbători         Cursanții de limbă chineză la momentul bilanțului         Președintele PSD Hunedoara, Laurențiu Nistor, în conflict de interese. Sentința este definitivă!         DISPONIBILIZĂRI. 70 de angajați ai CEH pleacă din sistem. Unii ajung direct în șomaj!         De ce au întors armele sindicatele? Au admis inițial insolvența CEH, acum o resping!         Transalpina va fi închisă