Culmea penibilului în politica românească. PNL lucrează pentru PSD și prin moțiuni

Cu o prestație lamentabilă, parlamentarii liberali au ratat intenționat ocazia de a scutura din temelii Guvernul, demonstrând că sunt la fel de infantili politic, precum Victor Ponta

 

Demonstrația jenantă a PNL, concretizată în susținerea unei moțiuni fără consistență, demonstrație care a înșelat speranțele opoziției, dar și ale multor susținători, ne pune în fața unui joc politic extrem de periculos. Pe de-o parte, inițierea unei moțiuni intenționat ratate, chiar dacă a avut ca scop o picătură de prospețime de imagine pentru „o dublă” de partide dănțuind haotic în ultima vreme, luminează și mai drastic poziția slabă din Parlament a opoziției.

Pe de altă parte, PNL demonstrează, chiar dacă nu și-a dorit asta, că nu este pregătit să aducă o garnitură de schimb viabilă, în locul Guvernului Ponta, și, tocmai de aceea, disimulează în tentative de a schimba puterea politică.

veselia de la motiune veselia de la motiune

Da, tot omul întreg din țara asta pricepe că Victor Ponta, premier judecat pentru fapte grave, este, în acest moment, un rău imens și că face deservicii greu de gestionat României refuzând gestul onorabil de a demisiona. Numai că ceea ce au făcut liberalii nu numai că nu l-a atins pe Ponta, dar a și oferit PSD ocazia de a spune că opoziția nu are nimic de reproșat guvernării, ci are doar „un cui” pe prim ministru.

 

PNL a înarmat PSD

 

Ce s-a întâmplat ieri, 29 septembrie 2015, în Parlamentul României, poate fi pus la „gazeta de perete” cu acțiuni găunoase ale politicienilor români. Este un bun exemplu de cum se risipește o oportunitate politică și cum o formațiune de opoziție poate oferi „arme grele” adversarilor politici.

În urma dezbaterii moțiunii care nu viza altceva decât ieșirea din joc a lui Victor Ponta – solicitare care nu poate da fundamentul și consistența unei acțiuni care să schimbe un guvern -, învingător pe toate planurile a ieșit PSD. Inclusiv formațiunile care au susținut moțiunea – PMP și UDMR – au evidențiat faptul că este o moțiune ratată, care nu a fost gândită și negociată cu susținătorii, care nu a adus nici critici activității guvernului, nici soluții consistente ale opoziției. Astfel, întreg demersul s-a dovedit penibil și, din nefericire, acest penibil s-a repercutat și asupra miilor de oameni care au stat în ploaie în Parcul Izvor, oameni disprețuiți de liderii mari ai PNL – Alina Gorghiu și Vasile Blaga -, care nu au catadicsit să-și ude pantofii ieșind măcar să le mulțumească oamenilor pentru faptul că au susținut un demers ratat cu intenție.

 

Infantilism politic pe toate fronturile

 

Să urmărim câteva declarații, pentru a înțelege cât de serioși sunt politicienii români, indiferent de tabără.

„Victor Ponta este deja istorie. Azi îl vedem și nu e”, a transmis Alina Gorghiu, închipuindu-și că a fost extrem de inteligentă cu această declarație, dată din postura de lider de partid serios.

„Astăzi vor vota moțiunea oameni care sunt trimiși în judecată, condamnați. Îmi pare rău pentru Dan Motreanu… asta e viața”, a spus Victor Ponta, bucurându-se, infantil, de faptul că nu este singurul politician trimis în judecată, ba chiar ițindu-și unghiile către Alina Gorghiu: „Mai credeau și alte doamne că, dacă au protecție, nu o să pățească niciodată nimic”.

„Solidarizați-vă cu cei din parcul Izvor, cu românii. Dați-i un mesaj simplu lui Victor Ponta: „Lasă-ne! Pleacă!””, a tunat șefa liberalilor, de parcă era lider sindical arătând cu ciocanul și secera spre directorul fabricii, evident, în ton cu „băiatul de cartier” Victor Ponta: „Sunt mai mulți jandarmi și jurnaliști, decât protestatari. Dar nici domnul Blaga nu mai e ce a fost”.

E suficient, pentru a scoate în evidență care sunt „standardele” la care se face politică în România, astfel încât nu merită alte comentarii.

 

Puls hunedorean

 

Una peste alta, moțiunea a picat. Dacă ne mutăm cu gândul în județul Hunedoara, să amintim două declarații liberale, făcute înainte de dezbaterea și votarea moțiunii, duminică, 27 septembrie 2015, la Deva.

„Partidul Naţional Liberal a demarat discuţii cu UDMR, PSRO şi UNPR, precum şi discuţii individuale cu parlamentari independenţi sau chiar şi din Partidul Social Democrat. Într-o notă personală, ca şi locuitor al judeţului Hunedoara, îmi exprim speranţa că parlamentarii care reprezintă cetăţenii judeţului, indiferent de partidul din care fac parte, nu vor sta în bănci, ci vor ieşi să voteze pentru demiterea premierului Victor Ponta (…) Este timpul când se face diferenţa între declaraţii şi fapte.”, a declarat Bogdan Ţîmpău, lider interimar al PNL (forma veche), cu o naivitate demnă de altă soartă.

„Cu toate acestea (problemele grave ale guvernării actuale, n.r.), la nivelul PNL ne-am rezumat la a pretinde ca Victor Ponta să plece. Politicienii controversaţi sunt dispuşi să facă multe concesii, ca să suplinească lipsa de legitimitate. Nu cred că nu are nicio legătură situaţia de şubrezenie a reprezentativităţii domnului prim-ministru cu faptul că guvernanţii au acordat, absolut stupefiant, ajutor de stat pentru OMV – PETROM în sumă de 91 milioane. Bani româneşti nerambursabili, în timp ce Complexul Energetic Hunedoara se alege cu praful de pe tobă. Poate fi aceasta o încercare de a cumpăra bunăvoinţa cancelariilor europene. Avalanşa aceasta de promisiuni la intern, tot scopul acesta pare să-l aibă”, a declarat și deputatul de Hunedoara Carmen Hărău, ea recunoscând, indirect, inconsistența moțiunii inițiate de PNL, care s-a oprit la un simplu vor de blam dat lui Victor Ponta.

 

EXTRA

 

Mai mare jena

Liberalii, compătimiți și de opoziție, și de putere

 

Singurele declarații mai consistente, care merită notate și care subliniază imaginea generală pe care am prezentat-o aici, vin de la deputatul Clement Negruț, dinspre PMP, care le-a arătat obrazul liberalilor, spunându-le că au salvat din nou PSD-ul, ca și în 2012, și de la liderul PSD Liviu Dragnea, acesta din urmă fericit că liberalii s-au făcut de minune și i-au oferit un adevărat arsenal pe tavă.

„Stimați colegi, am ratat momentul de a depune moțiunea, într-un moment când putea să treacă. Experiența liderilor PNL nu a fost folosită. Cum să dărâmi un guvern, fără o negociere bob cu bob, fără să ai program politic, fără să vii cu o nominalizare de prim ministru? (…) Înțeleg că USL încă trăiește”, a reproșat Clement Negruț liberalilor.

„Din fericire pentru poporul român, Caragiale încă nu a murit. Am văzut foarte multe acuzații reciproce, ieșiri publice în care s-au folosit cuvinte care nu au ce căuta în limbajul unui parlamentar. Am fost criticați că suntem prezenți și nu votăm. Eu înțeleg așa: când cineva pornește o acțiune, înseamnă că are și oamenii necesari pentru a susține aceasta acțiune. Ți-ai făcut un calcul și știi că ai număr de voturi suficient, ai și echipa guvernamentală care să vină imediat, ai și propunere de prim-ministru, ca să arăți țării întregi… E ca și cum ne-ați cere nouă (voi, opoziția, n.r.) să vă aducem parlamentari, să vă voteze moțiunea și niște cetățeni să vă mărească rândurile la miting. Așa ceva nu se poate face. Mă mir de unde, brusc, a apărut această lipsă de experiență politică,”, a jubilat, pe bună dreptate, Liviu Dragnea.

 

EXTRA

 

Scorul moțiunii

 

549 total parlamentari, 413 prezenți, 215 voturi valabil exprimate, 207 „pentru”, 8 „împotrivă”, minimum necesar neîndeplinit 275 de voturi

 

 

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

cincisprezece + șapte =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
RAPORTUL CURŢII DE CONTURI. Anul în care finanţele publice au fost jefuite cu sume record         Castelul Nopcea își schimbă soarta. Cum și-au bătut joc localnicii de „perla” Țării Hațegului         Brico Depôt vine mai aproape de clienți la nivel național, acum și în Deva         Noi fonduri europene atrase pentru modernizarea Devei!         Un motociclist a fugit de Poliție         Polițiștii au tras focuri de armă pentru a opri un șofer teribilist în Hunedoara         Câini uciși cu cruzime la Petroșani. Polițiștii îi caută pe autorii măcelului, care riscă până la un an de închisoare!         PRIMĂRIA HUNEDOARA. Ultimele zile de reduceri la plata taxelor         Băile termale vestite din Antichitate sunt ruinate de turiști         Coregraful Elis Ursu sărbătoreşte, pe scenă, peste 40 de ani de carieră artistică!         Ambasadorul Republicii Franceze în România, Michèle Ramis, în vizită la Primăria Municipiului Deva         Cât va costa noua statuie a lui Ioan de Hunedoara         A furat o camionetă pentru a-și plimba prietenii         Femeie lăsată fără 30.000 de lei de un hoț         Minoră dată în urmărire națională după ce a fugit din centrul de plasament         Accident spectaculos pe un bulevard din Hunedoara. Ce a pățit șoferul unei mașini de lux, cu volan pe partea dreaptă         Accidente rutiere pe șoseaua Deva – Simeria: șase autoturisme s-au ciocnit luni dimineața         CINE PE CINE STRÂNGE CU UŞA. Bobouţanu îşi demolează consilierul CIVIC cu un „schelet” ţinut trei ani la sertar         LIGA 3. Etapă fără victorie pentru echipele din judeţ         Studenta din SUA care muncește voluntar în adăpostul de câini de la Sântuhalm