Controversele proiectului de restaurare a cetăţii, explicate de specialişti

cetatea devei (25)Proiectul de reabilitare a sitului Cetăţii Devei a stârnit controverse. Mai mulţi localnici s-au arătat revoltaţi de faptul că Poarta 1 a monumentului istoric a fost tencuită, iar zidul de piatră care împrejmuieşte cetatea a fost acoperit cu o soluţie care i-a schimbat aspectul original. Angela Kalauz, arhitectul şef al municipiului Deva, a explicat că proiectul de reabilitare derulat pe fonduri europene va influenţa pozitiv înfăţişarea cetăţii medievale şi nu o va transforma într-un monument „kitsch”.

„Pe poarta 1 a Cetăţii Devei a fost aplicată o tencuială provizorie, care va fi înlocuită cu o tencuială de epocă. Poarta a fost tencuită, aşa cum ne arată şi imaginile foarte vechi. Zidurile cetăţii vor rămâne doar rostuite. Va mai fi tencuită Poarta 2 şi Bastionul Artileriştilor, dar cu o tencuială specifică de epocă. Nu este în regulă să rămână totul netencuit pentru că nu se vor păstra foarte bine lucrările. Totuşi, aspectul cel nou al cetăţii va trebui să fie apropiat de cel dinaintea restaurării”, a precizat Angela Kalauz.

Proiectul de restaurare este avizat de Ministerul Culturii şi a trecut prin multiple filtre înainte de a fi pus în execuţie. Lucrările de reabilitare a sitului istoric Dealul Cetăţii, care cuprinde monumentul medieval, vor reîncepe în următoarele zile, după ce au  fost suspendate pe durata sezonului rece.

Investiţie de aproape 10 milioane de euro

Proiectul „Reabilitarea zonei urbane Dealul Cetăţii Deva”, demarat în luna mai, are o valoare de aproximativ 38 de milioane de lei, din care contribuţia Uniunii Europene va fi de 22 de milioane de lei, cea a Guvernului României este de 3,3 milioane de lei, iar administraţia locală va contribui cu 13 milioane de lei. Proiectul vizează restaurarea celor două incinte de la baza cetăţii, în timp ce refacerea curţii interioare a monmentului istoric nu a fost inclusă în proiect. Din 2007, pentru restaurarea acestei incinte, Primăria municipiului Deva a cheltuit peste zece milioane de lei, însă proiectele de refacere nu au fost duse la bun sfârşit.

Comentarii FB

comentarii
Răspuns la “Controversele proiectului de restaurare a cetăţii, explicate de specialişti

  1. Ciobanu Marius

    Ei nu zau…De o gramada de timp tot reabilitati cetatea asta, timp in care noi nu avem acces la ea decat daca va platim o suma deloc de neglijat la telecabina.Tare as dori si eu sa aflu cine si in ce scop i-si permite sa interzica accesul intr-un loc public pana la urma pentru atati ani. Cat despre Angela Kalauz, arhitectul şef al municipiului Deva, fata aia nu traieste in aceasta lume…Ea reprezinta in fapt un kitsch in primarie si in orasul Deva. Ideile dansei sunt deodata cu…hai sa spunem Matusalem. I’ll rest my case here …

    Răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 × 2 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Începe sesiunea de iarnă la Universitatea Petroșani         Drumurile naționale intră în reparații         SIFONARE DE PARALE CU SF-URI. Primăria Hunedoara a cumpărat studii duble pentru reabilitarea Centrului Istoric         Infractori adolescenți. Și-au urmărit victima până la bloc și i-au smuls poșeta de pe umăr         Se circulă în condiții de iarnă pe multe drumuri județene.         Beneficiarii de ajutor social pot lucra, ca zilieri, la firmele care au nevoie de forță de muncă sezonieră         Bărbat dispărut de peste trei săptămâni         Un incendiu a mistuit casa femeii care trăia în mijlocul unei păduri din Ţinutul Pădurenilor         Castelul Corvinilor a adus peste șase milioane de lei la bugetul local         Un autotren scăpat de sub control a blocat circulația pe calea ferată         Vremea rea anulează traseul din Petroșani pentru permisele de conducere         Șeful de la Permise Auto a fost agresat în plină stradă de o gașcă de tineri         Sentință pentru cuplul ucigaș care a jefuit casa de amanet din Hunedoara         Cum se petrecea la nunți în Hunedoara anilor 1950         Un incendiu a distrus acoperișul unei case din Lupeni         PETROȘANI/ Copertina pieței distrusă sub greutatea zăpezii așteaptă încălzirea vremii         Ajutor pentru bătrânii din Dealu Babii         Casa de cultură din Orăștie va fi reabilitată         Patinoarul din Deva – record la distracție         Adolescenta căzută de pe pasarela din Simeria a fost transferată la Timișoara