Controversele proiectului de restaurare a cetăţii, explicate de specialişti

cetatea devei (25)Proiectul de reabilitare a sitului Cetăţii Devei a stârnit controverse. Mai mulţi localnici s-au arătat revoltaţi de faptul că Poarta 1 a monumentului istoric a fost tencuită, iar zidul de piatră care împrejmuieşte cetatea a fost acoperit cu o soluţie care i-a schimbat aspectul original. Angela Kalauz, arhitectul şef al municipiului Deva, a explicat că proiectul de reabilitare derulat pe fonduri europene va influenţa pozitiv înfăţişarea cetăţii medievale şi nu o va transforma într-un monument „kitsch”.

„Pe poarta 1 a Cetăţii Devei a fost aplicată o tencuială provizorie, care va fi înlocuită cu o tencuială de epocă. Poarta a fost tencuită, aşa cum ne arată şi imaginile foarte vechi. Zidurile cetăţii vor rămâne doar rostuite. Va mai fi tencuită Poarta 2 şi Bastionul Artileriştilor, dar cu o tencuială specifică de epocă. Nu este în regulă să rămână totul netencuit pentru că nu se vor păstra foarte bine lucrările. Totuşi, aspectul cel nou al cetăţii va trebui să fie apropiat de cel dinaintea restaurării”, a precizat Angela Kalauz.

Proiectul de restaurare este avizat de Ministerul Culturii şi a trecut prin multiple filtre înainte de a fi pus în execuţie. Lucrările de reabilitare a sitului istoric Dealul Cetăţii, care cuprinde monumentul medieval, vor reîncepe în următoarele zile, după ce au  fost suspendate pe durata sezonului rece.

Investiţie de aproape 10 milioane de euro

Proiectul „Reabilitarea zonei urbane Dealul Cetăţii Deva”, demarat în luna mai, are o valoare de aproximativ 38 de milioane de lei, din care contribuţia Uniunii Europene va fi de 22 de milioane de lei, cea a Guvernului României este de 3,3 milioane de lei, iar administraţia locală va contribui cu 13 milioane de lei. Proiectul vizează restaurarea celor două incinte de la baza cetăţii, în timp ce refacerea curţii interioare a monmentului istoric nu a fost inclusă în proiect. Din 2007, pentru restaurarea acestei incinte, Primăria municipiului Deva a cheltuit peste zece milioane de lei, însă proiectele de refacere nu au fost duse la bun sfârşit.

Comentarii FB

comentarii
Răspuns la “Controversele proiectului de restaurare a cetăţii, explicate de specialişti

  1. Ciobanu Marius

    Ei nu zau…De o gramada de timp tot reabilitati cetatea asta, timp in care noi nu avem acces la ea decat daca va platim o suma deloc de neglijat la telecabina.Tare as dori si eu sa aflu cine si in ce scop i-si permite sa interzica accesul intr-un loc public pana la urma pentru atati ani. Cat despre Angela Kalauz, arhitectul şef al municipiului Deva, fata aia nu traieste in aceasta lume…Ea reprezinta in fapt un kitsch in primarie si in orasul Deva. Ideile dansei sunt deodata cu…hai sa spunem Matusalem. I’ll rest my case here …

    Răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

nouă + douăzeci =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Noaptea bibliotecilor         Hoți de cărbune prinși la furat. Prada a însumat șapte tone de minereu         ALDE vrea să câştige Hunedoara cu „Dezvoltarea judeţului prin turism”         IN MEMORIAM. Nicolae Adam, 10 ani de la „naşterea pentru eternitate”         Accident mortal în Dobra         Păsat şi tocană de oaie la Târgul de produse tradiţionale. Costul: 21.000 de lei         Salvaţi de pe Transalpina         ADMINISTRAŢIE PSD. Şapte ani de jalbe la „Împărăţia” primarului Cazacu din Brad. Degeaba!         Ofertele de restaurare a Castelului Corvinilor vor fi reevaluate         Accident pe DN 66. S-a răsturnat cu camionul         TURISM. Demersuri pentru declararea zonei Vulcan – Pasul Vîlcan staţiune de interes local         Șir de accidente grave pe șoselele Hunedoarei         Accident pe Calea Zarandului din Deva. Un autocar și un autocamion sunt implicate în coliziune         Ministrul Energiei nu ar vrea să renunţe la centralele pe cărbune         150 de ani de activitate corală neîntreruptă în Orăștie         Autobuz implicat într-un accident mortal pe DJ 687 Hunedoara – Deva         ZILELE MAGHIARE DIN JUDEŢUL HUNEDOARA. Au fost decernate premiile ”Barcsay Ákos” 2018         FOTO: Accident grav pe autostradă. Șase mașini au fost implicate, iar șapte oameni au fost răniți         Probleme mari pe listele “Fără penali”. Sute de semnături anulate în Valea Jiului. Primarul Uricaniului, ameninţat cu o plângere penală!         Liga a treia. Victorie pentru CS Hunedoara, eșec pentru Deva