De-ale lui Mitică: de ce a fost cutremur? Hunedorenii dau explicaţii bizare

Cutremur-zona-Hateg-La o lună de la cel mai puternic cutremur înregistrat în ultimele trei decenii în judeţul Hunedoara, cauzele acestuia au rămas nedesluşite. În schimb, nu au lipsit controversele legate de împrejurările producerii lui, explicaţiile fiind dintre cele mai bizare.

Una dintre explicaţiile care au prins la public, pentru producerea cutremurului de 4,7 grade, din 8 septembrie, îi aparţine unui blogger din Hunedoara, Alin Barna. Tânărul a citat un studiu de hidrogeologie, care explica modul în care galeiile miniere săpate în zona Hunedoarei sunt afectate de pânza freatică. Studiul a fost realizat de Institutul de Geologie şi Geofizică în 1978, asupra zonelor minire Teliuc şi Ghelar, dar hunedoreanul susţine că ar putea reprezenta o explicaţie pentru producerea seismului. „Din analiza documentelor şi a caracteristicilor zonei, activitatea seismică este rezultatul mişcărilor straturilor geologice antrenate de cantitatea imensă de apă care le îmbibă. Astfel, stabilitatea solului este şubrezită până la adâncimi apreciabile de apa infiltrată, iar faliile tectonice dictează aceste evenimente care pe termen lung pot avea consecinţe dezastruoase pentru întreaga populaţie”, scrie tânărul, citind studiul realizat de hidrogeologi.

Seismologii se feresc de explicaţii

Pe de altă parte, fostul inginer Leonida Căzănaru, cu o experienţă de patru decenii în cercetare, în cadrul Institutului de Cercetări Miniere din Deva, susţine că infiltraţiile apei în galeriile miniere sau prăbuşirea unor galerii nu ar fi putut provoca un asemenea seism. Opinia îi este împărtăşită, în parte, de seismologi. Aceştia rămân rezervaţi în a stabili în ce măsură infiltraţiile de apă şi forajele miniere au ajuns să afecteze plăcile tectonice, astfel încât să cauzeze un cutremur puternic. „Mişcarea plăcilor tectonice este principala cauză a seismului, dar ce a dus la acest eveniment nu putem preciza. În zona apropiată epicentrului cutremurului sunt hidrocentralele din Retezat, a fost şi deviat cursul Râului Mare, au fost şi galerii miniere, însă nu credem că aceasta ar fi putut duce la cutremur”, a precizat un specialist în seismologie. Seismologii susţin că nu trebuie să ne alarmăm de incidenţa acestor seisme.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

opt + trei =

ACTUALITATE
Tezaure impresionante de comori dacice recuperate de procurori         Minorul dispărut de acasă după ce a lăsat un bilet de adio a fost găsit         Sentință definitivă pentru medicul acuzat că a fraudat examenele de recrutare în Poliție         Contestație la executare depusă de Iulian Ceia         Verdict în dosarul comorilor dacice         Ajutor de stat pentru CEH         Începe procesul fraților Gărdean, afaceriștii acuzați de dare de mită         Incinta I a Cetăţii Devei va fi redeschisă publicului după realizarea unor lucrări de amenajare         Dramă într-o familie din zona Hațegului: adolescentul a lăsat un bilet de adio și a fugit de acasă         Tânărul care a dat spargerea la Castelul Corvinilor a fost condamnat definitiv         Accident în municipiul Hunedoara         Protest la Termocentrala Mintia: Ministrul Energiei s-a întâlnit, la Deva, cu reprezentanții salariaților         Citești și câștigi!, ediție aniversară dedicată Centenarului Marii Uniri         Studenți de la Universitatea Petroșani, la Adunarea Regiunilor Europei (ARE)         Vârstnicii învățați să se ferească de infractori         Medicul Ionel Circo, declarat incompatibil de ANI         Povestea neștiută a Ulpiei Traiana Sarmizegetusa: cum arăta în secolul al XIX-lea         PLATOUL VÂRTOAPELOR. Cea mai frumoasă dumbravă cu ghiocei sălbatici de trezește la viață         ALDE insistă pe tema industriei energetice hunedorene. Mircea Moloț: „Voi discuta cu ministrul Energiei despre problemele de la Mintia”         Zeci de angajați ai Termocentralei Mintia au protestat