Controversele „blocului fantomă”. Liderul romilor acuză autoritățile că nu curăță gunoaiele aruncate pe ferestre

Ianoș Varga, un lider al romilor din Hunedoara, a publicat mai multe imagini cu „blocul fantomă” din municipiu, o clădire de locuințe sociale de pe Strada Mureșului locuită de circa 100 de familii, dar înconjurată de mormane de gunoaie.

Bărbatul a acuzat autoritățile locale că nu fac curățenie în zona cunoscută pentru mizeria din jur, chiar dacă de mai mulți ani locatarii blocului social s-au obișnuit să arunce gunoaiele menajere direct pe ferestre în fața acestuia. „Așa locuiesc romii din Hunedoara, în ghetou, 8 – 10 persoane în cameră. Așa este în Hunedoara, trăim bine, mulțumim că nu ne plouă”, a scris Ianoș pe pagina sa de Facebook. Fotografiile sale au stârnit un val de reacții, mulți localnici acuzându-i pe locatarii blocului că preferă să trăiască în mijlocul unui focar de infecție și să se plângă că nu sunt ajutați.

„Să înceapă să își schimbe nivelul de trai prin a nu mai arunca gunoiul pe geam si să pună mâna să facă curățenie”, scrie Ana. „Ghetoul ei l-au făcut. În marea majoritate nu muncesc, stau pe ajutor social, mizeria o fac tot ei. Ar fi culmea sa vină cineva să le facă și curat”, a fost un alt mesaj. „Ei își fac mizeria singuri. Mersul la tomberon le scurtează un picior cred, așa că „splash”, cu gunoiul pe unde apucă”, a reclamat un alt hunedorean.

„Lucrurile sunt mult mai complexe. Într-adevăr locatari distrug, deși autoritățile au renovat de mai multe ori părți din clădire. Dar schimbarea trebuie făcută radical, din educație. E ușor să dăm cu piatra.  Dacă am fi avut educația, mediul și trecutul lor, probabil și noi am fi avut același comportament.  Să mulțumim lui Dumnezeu cei care avem condiții și ne-am născut altfel decât ei”, susține Valentina, într-un comentariu pe Facebook.

Reprezentanții Primăriei Hunedoara susțin că, frecvent, au făcut curățenie în zona rău famată, însă măsurile luate până în prezent nu au dat roade. Mai mult, hunedorenii care locuiesc în blocurile învecinate de pe Strada Mureșului au strâns semnături pe o petiție prin care au solicitat primăriei să îi evacueze pe locatarii din „blocul-fantomă”, din cauza mizeriei pe care o fac în întreaga zonă.

În aceeași situație se află și alte două blocuri de locuințe sociale din Hunedoara. Primarul Dan Bobouțanu susține că vor fi angajați oameni care să supravegheze permanent blocurilor sociale, vor avea chiar alocate încăperi în clădirile respective. Cei care nu respectă normele de conviețuire socială în comun și cei care locuiesc fără forme legale, odată identificați, vor fi evacuați.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × 5 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Spitalul județean de urgență amenajează o secție pentru RMN         Bărbat tâlhărit după ce a fost ademenit cu o noapte de sex         COSTEL AVRAM face minuni cu drumurile judeţene. Pe facebook şi din vorbe         ÎN APĂRAREA ŞEFULUI. Actori din Petroşani, cu jalba la „Împărăţie”         Incendiu în Deva         Accident grav pe DN 76, produs de o tânără de 19 ani         După 2.000 de ani… A apărut asfaltul până la poalele cetății dacice Piatra Roșie         Piatra romană descoperită sub cea mai veche biserică a Hunedoarei         Cum arată Parcul Dendrologic Simeria, la venirea primăverii         Tragedie lângă șantierul Autostrăzii Lugoj – Deva         Părintele Crăciun Opre a fost pomenit la 7 ani de la trecerea la cele veșnice         Crucea de Flori, tradiția de Florii din Hunedoara         Paștele la Biserica Romano-Catolică din Hunedoara         Prima fântână arteziană de pe noua pietonală a intrat în probe         O APRECIERE OFICIALĂ. Sarmizegetusa Regia, model de bună guvernare a monumentelor UNESCO         Cât a mai rămas de executat din Lotul trei al Autostrăzii Lugoj – Deva, după cinci ani de lucrări         ALDE HUNEDOARA. Michael Meltzer: „Viitorul termocentralei Mintia este pe gaz”         Femeie înșelată de o necunoscută         Centrul pietonal din Hunedoara va fi inaugurat de Ziua Europei         Cea mai vârstnică femeie din Deva a împlinit 105 ani