Internarea o raritate, Urgenţa mai puţin urgentă

Potrivit noului pachet se servicii medicale de bază propus de ministrul Sănătăţii, atât consultaţiile medicale, cât şi internările în spital vor deveni o raritate

bolnavSe anunţă vremuri grele pentru românii care vor avea nenorocul să se îmbolnăvească începând de anul viitor. Ministerul Sănătăţii a propus pachetul de servicii medicale de bază prin care internările în spital şi consultaţiile medicale gratuite devin o raritate. Interesant este că acest program îi va afecta atât pe cei care îşi plătesc contribuţiile la sănătate, nu doar pe cei care nu îşi achită dările la stat. Începând cu 2014, asistenţa medicală se va acorda prin pachetul de bază, pachetul de programe naţionale, dar şi prin pachetul de asigurări suplimentare private, care nu a fost încă definitivat.

Copiii şi cei peste 40 de ani, doar o consultaţie gratuită pe an
Potrivit noului pachet de servicii medicale de bază, elaborat de Ministerul Sănătăţii drepturile pacienţilor se reduc la minimum, pentru orice problemă de sănătate, românii trebuind să deschidă portofelul. Astfel, pacienţii care au până în 39 de ani vor avea dreptul la o singură consultaţie gratuită în trei ani, în timp ce pentru cei trecuţi de 40 de ani, statul le va deconta o vizită anuală la medic. În acest timp, bolnavii de cancer vor avea dreptul la doar şase consultaţii gratuite pe an, chiar dacă pentru punerea diagnosticului sunt necesare analize scumpe, pe care populaţia nu şi le permite. Tot potrivit noului proiect, copiii de până la 18 ani au dreptul la o consultaţie anuală la medicul de familie, iar pacienţii cu afecţiuni cardiace sau diabet se pot prezenta la medic de patru ori pe an, asta după ce sunt diagnosticaţi.

Coastele rupte nu sunt considerate “de internare”

Cine are ghinionul să sufere un accident de maşină şi se prezintă la Urgenţă cu coastele rupte va fi consultat în ambulatoriu sau la medicul de familie, pentru că medicii de la camera de gardă vor fi obligaţi să refuze internarea. Bolnavii vor fi internaţi numai în situaţia în care îndeplinesc mai multe criterii medicale, iar 300 de boli, printre care râia, pojarul, cancerul de piele, fracturile multiple de coaste sau diabetul nu se numără printre aceste criterii. “Cred că este deocamdată prematur să discutăm pe marginea acestor propuneri, deoarece încă nu au fost finalizate. Însă chiar dacă vor exista şi la Urgenţe consultaţii limitate pe an, toţi pacienţii care se prezintă trebuie consultaţi şi trataţi. Nu ai cum să trimiţi un om bolnav acasă sau la medicul de familie, dacă se simte rău”, spune medicul Tănase Popa, şef secţie Primiri Urgenţe în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Deva.
[box border=”full”]

Programe naţionale

Un alt pachet de servicii medicale de bază este cel al programelor naţionale de sănătate cum ar fi programul naţional de oncologie, cel de diabet zaharat sau cel de imunizare. Pacienţii care sunt incluşi în aceste programe naţionale beneficiază de tratament gratuit prin lege, ei nemaifiind nevoiţi să încheie asigurări medicale suplimentare.

[/box]

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 + optsprezece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Gara Brad, la doi ani de la începerea lucrărilor de reabilitare         Scrisoarea deschisă a primarului Marcel Goia: „Autoritățile Publice Locale, bătaia de joc a Statului Român”         Traseu turistic refăcut de salvamontiști în Retezat         Rezultatele Bursei locurilor de muncă pentru absolvenţi – 19 octombrie 2018         „Trofeul Cetăţii” – turneu internaţional de şah la Centrul Cultural ”Drăgan Muntean”         Proteste la ArcelorMittal Hunedoara         La Salonul Hunedorean al Cărții, Editura Școala Ardeleană a fost la înălțime         Comunicat de presă (P): Senatoarea PNL, Carmen Hărău: Educația și cercetarea sunt scoase din agenda curentă a PSD         Imagini aeriene de pe Lotul trei al Autostrăzii Lugoj – Deva. Când va fi inaugurat         CE RĂMÂNE DUPĂ RAPORTĂRILE MĂREŢE. Incompetenţa şi angajările „pe pile” falimentează turismul hunedorean         Orchestra Metropolitană București concertează la Castelul COrvinilor         18 octombrie 1409 – ziua istorică a Huniazilor         Deva – un oraș ecologic și durabil         Scandal în jurul unui bal al bobocilor. Un preot s-a revoltat pentru tema aleasă: Demoni vă doriţi, demoni veţi avea în şcoli în loc de elevi”         Cetatea Blidaru, locul de vis din patrimoniul UNESCO, ignorat de autorități         Vârstnic jefuit în scara blocului         Lansare de carte         Zilele icoanei încep la Deva         Transporturi agabaritice pe ruta Nădlac – Hunedoara         Salonul Hunedorean al Cărții în anul Centenarului