Internarea o raritate, Urgenţa mai puţin urgentă

Potrivit noului pachet se servicii medicale de bază propus de ministrul Sănătăţii, atât consultaţiile medicale, cât şi internările în spital vor deveni o raritate

bolnavSe anunţă vremuri grele pentru românii care vor avea nenorocul să se îmbolnăvească începând de anul viitor. Ministerul Sănătăţii a propus pachetul de servicii medicale de bază prin care internările în spital şi consultaţiile medicale gratuite devin o raritate. Interesant este că acest program îi va afecta atât pe cei care îşi plătesc contribuţiile la sănătate, nu doar pe cei care nu îşi achită dările la stat. Începând cu 2014, asistenţa medicală se va acorda prin pachetul de bază, pachetul de programe naţionale, dar şi prin pachetul de asigurări suplimentare private, care nu a fost încă definitivat.

Copiii şi cei peste 40 de ani, doar o consultaţie gratuită pe an
Potrivit noului pachet de servicii medicale de bază, elaborat de Ministerul Sănătăţii drepturile pacienţilor se reduc la minimum, pentru orice problemă de sănătate, românii trebuind să deschidă portofelul. Astfel, pacienţii care au până în 39 de ani vor avea dreptul la o singură consultaţie gratuită în trei ani, în timp ce pentru cei trecuţi de 40 de ani, statul le va deconta o vizită anuală la medic. În acest timp, bolnavii de cancer vor avea dreptul la doar şase consultaţii gratuite pe an, chiar dacă pentru punerea diagnosticului sunt necesare analize scumpe, pe care populaţia nu şi le permite. Tot potrivit noului proiect, copiii de până la 18 ani au dreptul la o consultaţie anuală la medicul de familie, iar pacienţii cu afecţiuni cardiace sau diabet se pot prezenta la medic de patru ori pe an, asta după ce sunt diagnosticaţi.

Coastele rupte nu sunt considerate “de internare”

Cine are ghinionul să sufere un accident de maşină şi se prezintă la Urgenţă cu coastele rupte va fi consultat în ambulatoriu sau la medicul de familie, pentru că medicii de la camera de gardă vor fi obligaţi să refuze internarea. Bolnavii vor fi internaţi numai în situaţia în care îndeplinesc mai multe criterii medicale, iar 300 de boli, printre care râia, pojarul, cancerul de piele, fracturile multiple de coaste sau diabetul nu se numără printre aceste criterii. “Cred că este deocamdată prematur să discutăm pe marginea acestor propuneri, deoarece încă nu au fost finalizate. Însă chiar dacă vor exista şi la Urgenţe consultaţii limitate pe an, toţi pacienţii care se prezintă trebuie consultaţi şi trataţi. Nu ai cum să trimiţi un om bolnav acasă sau la medicul de familie, dacă se simte rău”, spune medicul Tănase Popa, şef secţie Primiri Urgenţe în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Deva.
[box border=”full”]

Programe naţionale

Un alt pachet de servicii medicale de bază este cel al programelor naţionale de sănătate cum ar fi programul naţional de oncologie, cel de diabet zaharat sau cel de imunizare. Pacienţii care sunt incluşi în aceste programe naţionale beneficiază de tratament gratuit prin lege, ei nemaifiind nevoiţi să încheie asigurări medicale suplimentare.

[/box]

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

doi × cinci =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Accident rutier grav pe DN 66: cinci oameni au fost răniți. Printre victime sunt doi copii         Raportul de activitate pe anul 2018 al Tribunalului Hunedoara         Mașină cuprinsă de flăcări în centrul Devei         Nu mai trec pe la casierie. Reacția dascălilor după vacanța (intersemestrială) în Tanzania         Arestați pentru tâlhării         Recidivistul care primeşte daune morale de la Poliţie după ce ar fi fost muşcat de un şobolan în arest         Revolta arheologilor de la Micia, oraşul antic tăiat de calea ferată de mare viteză         Poezie și filozofie         Şefa Inspectoratului Şcolar şi trei dascăli au petrecut o vacanţă (intersemestrială) ca în poveşti în Tanzania         “Jihad financiar”/ Sute de executări silite ar putea fi puse în aplicare         Hoții au dat atacul într-un spital din Brad         Primăria Deva a stabilit zonele unde se vor vinde mărțișoare         Accidentul din apropierea Devei, produs după „un raliu” pe gheață         Un șoricel s-a rătăcit prin mall         Secretele turnului medieval de la Răchitova         Ancheta uitată în sertare. Familiile oamenilor ucişi aşteaptă de 8 ani să li se facă dreptate         Hunedorean îngropat în zăpadă, salvat de jandarmi         Ajutor pentru localnicii din satele izolate ale Munților Apuseni         Accident grav la Chișcădaga         PRESIUNI/ Senatorul Resmeriță: ”Ori începe recalcularea pensiilor, ori șeful Casei de Pensii pleacă!”