Probleme, la zi Aoleu! Iar e lungă vacanță de vară!

Vacanța de vară a început și nu știi ce să-i propui copilului tău să facă pentru a-și umple timpul.

Cât e la școală, piciul tău e ocupat cu colegii de clasă, cu învățatul și cu făcutul temelor. Are un orar bine stabilit și stai oarecum liniștit. Cu totul stau lucrurile în vacanță, când crearea unui program devine o problemă pentru unii părinți.

 

Nu este prima oară când vacanța e un coșmar. La propriu, pentru că e o mare problemă ce facem cu copilul în perioada asta? Unde îi ducem cât suntem noi la muncă? Bun, există calculatorul și spațiul dintre blocuri, dar va trebui să ne iubească foarte tare Doamne-Doamne pentru ca și anul acesta să nu se plictisească întru atât de tare încât să nu o ia raznă la baruri sau mai rău la droguri, ori în cazul cel mai bun să vie acasă cu vreo mână ruptă, capul spart sau bătut și cu o notă de plată de la gemurile sparte.

Marea majoritate fac parte din categoria oamenilor care nu au… Nu au rude la țară (unde să „arunce” plodu’ pe perioada verii, cât sunt închise școlile și grădinițele), nu au un neam mare (ca să paseze copilul vreunei rude până vin ei de la serviciu), nu au un buget care să le permită angajarea unei bone, nu au vecini/vecine disponibili/disponibile să aibă grijă de plod 8-9 ore zilnic (chiar şi duminicile) până vin părinții prea ocupați de la serviciile lor istovitoare. Dar au: PC-ul și toate tentațiile media, zona verde din fața blocului și vecinii, barurile și toate tentațiile lor.

Așa că am început să studiez pentru dumneavoastră „piața”. Să găsesc ceva, fie de stat fie privat deschis vara, un afterschool, ceva, care să fie pe lângă casă, să ne inspire încredere, de care să auzim numai vorbe bune de la alți părinți, ceva cu preturi care să nu ne ducă la sapă de lemn (mă rog, să nu ne dea cu minus mult, că, oricum, suntem pe avarie de când cu criza Iu’ Pește Prăjit).

 

Ce alternative au părinții și copii din Orăștie?

Am pus întrebarea acesta directorilor de școlii din orașul Paliei. Răspunsurile, fără comentarii le puteți citi mai jos.

Dionisie Bulz, director  al școlii gimnaziale Dr. Aurel Vlad: „Nu avem nimic prognozat cu privire la activități sezoniere sau permanente în și cu școala, copii și dascălii sunt în vacanță.”

Mircea Roșu,  director  al școlii gimnaziale Domini Stanca: „Pe timpul vacanței mari nu avem activități  extracurriculare, din nefericire elevii noștri nu răspund la manifestări extrașcolare nici în timpul orelor de curs. Ce am putea face să schimbăm mentalitatea colectivă în acest sens, nu știu.”

Margareta Giurgiu, director al  Colegiului National Aurel Vlaicu din Orăștie: „Nu pot să vă spun programul ce conține activitățile educative, de orientare școlară și profesională, culturale, artistice, sportive, recreative, etc, din această vacanță de vară, nu-l cunosc acum, fiind în comisia de evaluare de la bacalaureat”.

Și răspunsurile au fost aproape la fel la toate școlile și grădinițele din Orăștie și împrejurimi.

 

Trecere în revistă a locurilor recreative din Orăștie

Ștranduri ZERO. Cinematografe ZERO. Săli de sport una, cu taxă, terenuri de sport cinci, cu taxă. Locuri recreative ZERO. Cluburi de creație (artă plastică, fotografie, cenaclu) ZERO.

Dar m-am săturat de atâta zero, încât nu-mi mai vine să scriu. Veți zice că Orăștia este binecuvântată, are aproape Geoagiu Băi, Cetățile Dacice, spectacolele și manifestările de la Deva sau Alba-Iulia.

De acord dar cine-i duce copii și cine are grijă să nu pățească nimic rău cât timp părinții sunt la muncă, sau pe ce bani când aceștia abia câștigă minimul pe economie, când banii sunt de la o zi la alta?

Părinții, trebuie să meargă la serviciu, deoarece aceasta este sursa de existență. Mulți nu-și permit să plece în concediu, ce facem, îi lăsăm mai departe pe cei mici de izbeliște?

Dacă stăm atât de „bine” la aceste capitol, dragi concetățeni, la ce viitor ne așteptăm? Cred din tot cugetul că a trecut vremea cuvintelor, a proclamațiilor  și a bunelor intenții. Este timpul să facem ceva ca să schimbăm realitatea de azi, măcar vacanța mare viitoare să fie un început în acest sens.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 × doi =

ACTUALITATE
Atenționare meteo: cod galben de ploi și vijelii!         Scandal în trafic cu urmări grave, filmat de un martor (VIDEO)         Accidentul rutier din intersecția de la Sântuhalm. Cine a fost vinovat         Violenţă de limbaj, bagatelizată de câţiva magistraţi hunedoreni         Lăsați copiii la școală, nu la spital! Trotuarul nu este loc de parcare         Zilele Maghiare din județul Hunedoara vor debuta vineri         Când va fi modernizat Drumul Judeţean 687 Hunedoara – Călan         Ce soartă va avea Muzeul Aurului din Brad         O nouă spargere în Hunedoara         Duminică, la Orăștie. Acoperișuri smulse și copaci doborâți de vânt         Ce venituri a adus ștrandul din Hunedoara în această vară         Transport ilegal de lemne         Prins la furat de arbori         Ultimele ediții ale ziarului Drumul Socialismului. Ce poezii îi erau dedicate lui Ceaușescu         Zeci de familii au fost păgubite de furtună         Accident cu trei victime provocat de un autotren care a trecut pe roșu         LA MÂNA NOROCULUI. Autorităţile au intervenit bezmetic şi greoi în „bomba” de la Orăştie         Gorunul părintelui Arsenie Boca s-a uscat cu totul         În prezența ministrului Agriculturii. Expoziția Bălțata Românească de la Băcia și-a reînnoit succesul         FENOMENE PERICULOASE. O vijelie puternică a provocat distrugeri în Deva și Hunedoara (VIDEO)