Prima zi din săptămâna “Şcoala Altfel” a adus sute de vizitatori la muzeul devean

Palatul Magna Curia a fost gazdă pentru o serie de activităţi artistice, toate reprezentând activităţi cuprinse în programul “Şcoala Altfel”. Vernisajul celor două expoziţii, una de pictură iar cealaltă de sculptură şi origami, precum şi o mică paradă a modei prezentată publicului de cinci eleve talentate de la Liceul de Artă din Deva au adus la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva (MCDR), încă prima zi a săptămânii dedicate activităţilor cu caracter non-formal, peste o sută de elevi şi profesori din judeţ.

“Peisaj” aduce culorile primăverii pe simeze

Vernisajul expoziţiei “Peisaj” prezintă în faţa publicului peste 150 de lucrări executate de elevi şi profesori de la 23 de şcoli din judeţ. O bucurie în culoare, zugrăvită pe hârtie sau pânză de expozanţii care au surprins reînvierea naturii în prag de primăvară. Este pentru prima dată când profesorii expun împreună cu elevii pe aceleaşi simeze.Vizitatorii au fost foarte încântaţi de lucrările artistice, având cuvinte de laudă în special pentru implicarea muzeului în domeniul artistic şi sprijinul arătat elevilor.

Deţinuţii-artişti îl admiră pe Brâncuşi

Cea de-a doua expoziţie vernisată, care a trezit interesul vizitatorilor este cea de sculptură şi origami, realizată de persoane private de libertate de la Peniteciarul Bârcea Mare. Cele mai admirate piese au fost sculpturile în lemn, realizate de un deţinut pe parcursul ultimului an de detenţie. Lucrările create de fostul administrator de firmă, amintesc de operele lui Brâncuşi, pe care deţinutul a spus că le admiră foarte mult.”Lucrările au fost realizate de un fost deţinut, în cadrul Atelierului de Creaţie Artistică, el fiind responsabilizat cu această activitate. Având abilităţi şi calităţi artistice, i-am dat şansa să se exprime şi să-şi dezvolte simţul artistic”, spune comisar şef Doru Aparaschivei, director adjunct pentru Educaţie şi Asistenţă Psihosocială din cadrul Penitenciarului Bârcea Mare. Circa 15 persoane lipsite de libertate îşi dezoltă talentul artistic, din mâinile lor rezultând origami, felicitări sau mărţişoare la Atelierul de Creaţie. Zilele petrecute aici sunt considerate ca executate din pedeapsă, fapt care îndrumă paşii celor cu aptitudini artistice, spre acest mod de a-şi petrece timpul.

 Rochii inspirate de copacii înfloriţi

Un moment special l-a reprezentat mica paradă a modei, moment pregătit de proaspăta profesoară Ioana Popa, împreună cu profesorul Adrian Donovici, care a asigurat partea muzicală. În  acordurile lui Enescu, pe catwalk au păşit cinci eleve din clasa a IX-a ale secţiei de design textil de la Liceul de Arte din Deva, care şi-au purtat propriile creaţii. „Fetele au avut foarte multe emoţii, fiind pentru prima dată când prezintă în faţa publicului. Este vorba despre o minicolecţie care are ca temă de inspiraţie primăvara, iar materialele din care sunt create rochiile sunt neconvenţionale cum ar fi hârtia de ziar, şerveţele, scoch şi altele”, spune  Ioana Popa, coordonatoarea celor cinci eleve. În ciuda emoţiilor, tinerele artiste au fost îndelung admirate şi fotografiate de spectatorii prezenţi la eveniment.

 Sute de elevi din ţară, aşteptaţi al muzeul din Deva

Pe lângă elevii din judeţ, în săptămâna derulării programului “Şcoala Altfel”, la muzeuldevean sunt aşteptaţi şi elevi de alte şcoli din ţară. “Ne-am extins la nivel naţional şi am încheiat o serie de protocoale şi contracte cu multe cadre didactice din judeţele Covasna, Harghita, Tulcea, Buzău şi Argeş. Îi aşteptăm să vină în vizită cu grupuri de copii în cadrul programului “Şcoala Altfel” la muzeu şi astfel, se vor putea bucura de cele cinci expoziţii pe care le avem deja epuse dar şi cele două vernisate azi”, spune Liliana Ţolaş, manager al MCDR.

 

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

paisprezece + cinci =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Noaptea bibliotecilor         Hoți de cărbune prinși la furat. Prada a însumat șapte tone de minereu         ALDE vrea să câştige Hunedoara cu „Dezvoltarea judeţului prin turism”         IN MEMORIAM. Nicolae Adam, 10 ani de la „naşterea pentru eternitate”         Accident mortal în Dobra         Păsat şi tocană de oaie la Târgul de produse tradiţionale. Costul: 21.000 de lei         Salvaţi de pe Transalpina         ADMINISTRAŢIE PSD. Şapte ani de jalbe la „Împărăţia” primarului Cazacu din Brad. Degeaba!         Ofertele de restaurare a Castelului Corvinilor vor fi reevaluate         Accident pe DN 66. S-a răsturnat cu camionul         TURISM. Demersuri pentru declararea zonei Vulcan – Pasul Vîlcan staţiune de interes local         Șir de accidente grave pe șoselele Hunedoarei         Accident pe Calea Zarandului din Deva. Un autocar și un autocamion sunt implicate în coliziune         Ministrul Energiei nu ar vrea să renunţe la centralele pe cărbune         150 de ani de activitate corală neîntreruptă în Orăștie         Autobuz implicat într-un accident mortal pe DJ 687 Hunedoara – Deva         ZILELE MAGHIARE DIN JUDEŢUL HUNEDOARA. Au fost decernate premiile ”Barcsay Ákos” 2018         FOTO: Accident grav pe autostradă. Șase mașini au fost implicate, iar șapte oameni au fost răniți         Probleme mari pe listele “Fără penali”. Sute de semnături anulate în Valea Jiului. Primarul Uricaniului, ameninţat cu o plângere penală!         Liga a treia. Victorie pentru CS Hunedoara, eșec pentru Deva