15.9 C
Deva
sâmbătă, mai 4, 2024

Piatra romană descoperită sub cea mai veche biserică a Hunedoarei

Un monument din marmură, care datează cel mai probabil din secolul I d. Hr., a fost scos la iveală de arheologi, în urma săpăturilor ce preced studiul arhitectural pentru reabilitarea Bisericii ortodoxe „Sfântul Nicolae” din Hunedoara.

Piatra romană, bogat ornamentată, se afla încorporată în fundaţia unei construcţii anterioare bisericii medievale şi ar fi fost refolosită în Evul Mediu, a precizat arheologul Sorin Tincu, directorul Muzeului Castelului Corvinilor, unde a fost adusă piesa.

În acceaşi zonă au mai fost descoperite vestigii romane, respectiv olane de la un apeduct, a adăugat Sorin Tincu. De altfel, în împrejurimile Hunedoarei au fost scoase la iveală numeroase materiale arheologice care oferă indicii despre perioada Daciei romane.

„Am găsit tot soiul de obiecte, dar acesta este prima piatră pe care o descoperim în cadrul săpăturilor. Mai multe informaţii nu avem deocamdată, dar presupunem că este vorba despre o piesă dintr-o fântâniţă”, a declarat dr. Delia Tatu, potrivit hunedoaralibera.ro.

Recent, în timpul săpăturilor din biserica medievală, arheologii au descoperit rămăşiţele pământeşti a trei persoane, cel mai probabil nobili locali. Fiecare dintre defuncţi a fost îngropat cu o monedă în mână, arheologii descoperind deja o monedă şi sub altarul bisericii.

Odată analizate, aceste monede îi vor ajuta pe specialişti să identifice cu exactitate perioada în care au fost înmormântaţi nobilii, au anunţat reprezentanţii primăriei.

Foto: hunedoaralibera.ro

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/