PETROȘANI/ Dezvoltare universitară cu fonduri europene

Universitatea Petroșani a înțeles că dezvoltarea vine din interior și că scrierea de proiecte și atragerea de fonduri europene puse la dispoziție mediului academic românesc reprezintă un pas important pentru creșterea gradului de atractivitate pentru cei care doresc să studieze aici.

Fondurile europene obținute în urma proiectelor depuse vizează atât dotarea logistică, dar și capitalul uman, care reprezintă una dintre principalele componente ale dezvoltării unei activități, care se derulează pentru și cu oameni. Astfel, oficialii Universității din Petroșani au reușit să acceseze fonduri pe Programul Operațional Capital Uman, pe Programul ROSE – o schemă de granturi acordate universităților, dar s-au orientat și către Programul Operațional Regional.

”Suntem în perioada în care începem să demarăm unele proiecte câștigate pe Programul Operațional Capital Uman, încă un proiect pe programul ROSE și sperăm să mai obținem finanțarea și pe un proiect la care avem punctaj pe Programul Operațional Regional. Toate aceste demersuri au în vedere atragerea studenților în tot felul de activități, implicarea cadrelor didactice, dotarea laboratoarelor, a unor săli de cursuri și seminarii, în așa fel încât atractivitatea studenților pentru această universitate să fie din ce în ce mai bună”, a declarat Rectorul Universității Petroșani, prof. dr. ing. Radu Sorin.

Unul dintre cele mai recente exemple de proiecte destinate capitalului uman îl reprezintă cel lansat la jumătatea lunii decembrie, în valoare de de peste 4 milioane de lei. Astfel, instituția de învățământ superior din Valea Jiului, în parteneriat cu SIVECO România S.A., a demarat proiectul “Educația, o șansă pentru Valea Jiului!”, cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, care se derulează pe o perioadă de 30 de luni. Obiectivul general al proiectului este potențarea oportunităților de dezvoltare a societății la nivel local și regional prin intermediul unei oferte educaționale actualizate și diversificate, dezvoltată în strânsă corelare cu prioritățile strategice regionale și naționale. De asemenea, mai există un pachet de măsuri de atragere a tinerilor către studiu, acompaniată de acțiuni de creștere a competențelor personalului didactic, astfel încât să fie maximizate șansele de angajare pentru viitorii absolvenți. Grupul țintă al acetsui proiect este reprezentat de 50 de profesori angajați ai Universității din Petroșani din care 40 de cadre didactice aferente învățământului terțiar universitar și 10 cadre didactice aferente învățământului terțiar non-universitar tehnic, 300 de studenți înrolați la programele de studii de licență și master ale celor 3 facultăți din structura Universității din Petroșani și din 40 de tineri care au finalizat forma de învățământ secundar superior cu sau fără certificare (diploma de BAC) și care vor urma cursurile programului de studii terțiar non-universitar tehnic dezvoltat și înființat în cadrul acestui proiect.

Carmen COSMAN – PREDA

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 + 3 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Prima fântână arteziană de noua pietonală a intrat în probe         O APRECIERE OFICIALĂ. Sarmizegetusa Regia, model de bună guvernare a monumentelor UNESCO         Cât a mai rămas de executat din Lotul trei al Autostrăzii Lugoj – Deva, după cinci ani de lucrări         ALDE HUNEDOARA. Michael Meltzer: „Viitorul termocentralei Mintia este pe gaz”         Femeie înșelată de o necunoscută         Centrul pietonal din Hunedoara va fi inaugurat de Ziua Europei         Cea mai vârstnică femeie din Deva a împlinit 105 ani         DESCOPERĂ FACULTATEA DE DREPT ȘI ȘTIINȚE SOCIALE A UNIVERSITĂȚII „1 DECEMBRIE 1918” DIN ALBA IULIA – Reușită prin vocație!         Complexul Aqualand Deva se redeschide sâmbătă         Se închide provizoriu circulația rutieră în dreptul pasajului de cale ferată de pe str. Hărăului din Deva         O tânără și mama sa au trecut prin momente cumplite         Costel Avram, luat în balon de actorii din Valea Jiului: „Rugby nu e teatru”         Spațiul expozițional al Galeriilor de Artă „Forma” din Deva va fi reamenajat         Transgaz a donat bani pentru spitalul din Brad         Bugetul județului va fi dezbătut vineri         Aleile din cartierul OM vor intra în reabilitare         Poliția Locală Deva, gazdă pentru elevi în cadrul săptămânii ,,Școala Altfel”         CONCURS INTERJUDEȚEAN. “Tehno – ART”, ediția a XI-a         DE ZIUA BIBLIOTECARULUI. Întâlnire cu un titan al Renașterii         Localnicii au transformat ruinele combinatului din Hunedoara în groapă de gunoi