Noaptea muzeelor. Deva, scufundată în plin Ev Mediu VIDEO FOTOGALERIE

Muzeele din tot judeţul şi-au deschis porţile sâmbătă noaptea. Expoziţii inedite, parade, lupte şi dansuri medievale, ateliere inedite  au fost doar câteva dintre surprizele de care au avut parte hunedorenii. ZHD vă prezintă cum s-au distrat hunedorenii noaptea trecută în atmosfera de Ev Mediu organizată de Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva

[wzslider autoplay=”true” interval=”2000″]

Sute de vizitatori au început să sosească încă de la debutul festivităţilor, în jur de ora 16, copiii fiind cei mai curioşi dintre participanţi. Deschiderea, marcată de o paradă medievală şi un dans renascentist a fost patronată de castelana de la Magna Curia, domniţa Liliana.

Magna Curia, readus la viaţă

“Noaptea Muzeelor” este pentru orice instituţie muzeală, cel mai important eveniment al anului. Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane a ales pentru acest an o temă medievală. Cu sprijinul Asociaţiei Castelul din Carpaţişi al Consiliului Judeţean Hunedoara am încercat să dăm viaţă Castelului Magna Curia. Încercăm ca această noapte să fie una interactivă, iar pe lângă vizitarea expoziţiilor organizate în muzeu, să îi implicăm pe toţi cei prezenţi în cadrul atelierelor de creaţie, a jocurilor şi concursurilor. De asemenea, vor avea loc spectacole şi multe alte surprize pentru cei care au ales să ne calce pragul cu ocazia acestui eveniment. În această zi şi noapte, în toate muzeele din judeţ, de la Baia de Criş la Orăştie, intrarea este liberă” a declarat Liliana Ţolaş, managerul instituţiei.

O nouă specie de dinozaur

Cel mai nou şi impresionant obiect expus în muzeu, prezentat publicului doar cu această ocazie, este un os de dinozaur, descoperit în Ţara Haţegului de un geolog bucureştean. “Osul a fost descoperit în vara anului 2011, de Mihai Dumbravă, este un omoplat şi aparţine unei noi specii de dinozaur, de data aceasta a unui dinozaur de dimensiuni mult mai mari, aproximativ 20 de metri şi greutatea în jur de 20 de tone. Numele speciei nou descoperită va fi publicată într-o revistă de specialitate de cei care l-au descoperit şi probabil luna viitoare, vom putea spune dezvălui şi noi această informaţie”, spune Marcela Balaş, cercetător ştiinţific la MCDR.  Piesa va intra în tezaur, fiind considerată piesă de patrimoniu cultural naţional şi având nevoie de anumite condiţii de a se păstra. În locul acesteia vor fi expuse replici, “Noaptea Muzeelor” fiind singura ocazie a hunedoreanilor  vedea “pe viu” un omoplat de dinozaur, cel mai mare descoperit până acum în Cretaciul European şi care a trăit pe aceste meleaguri.

 

Pregătite de vizitare

Vizitatorii au mai avut la dispoziţie o expoziţie de minerale, o expoziţie cu obiecte descoperite în capitala Regatului Dac, dar şi o expoziţie cu animale, păsări şi fluturi din judeţul Hunedoara, precum şi o expoziţie de pictură. Sute de deveni au vizitat expoziţiile imediat după debutul festivităţilor, fiind îndrumaţi de personalul muzeului, toţi îmbrăcaţi în straie medievale.

Jocuri şi concursuri

Jocurile interactive şi atelierele au fost puncte de atracţie pentru public, în paralel cu luptele medievale duse de cavaleri şi dansurile din aceeaşi perioadă, din curtea castelului.Am organizat mai multe metode de interacţiune cu cei prezenţi, şi mai ales cu copiii, cum ar fi concursul de alergat în sac, concursul de tir cu arcul, concurs de alergat cu lingura în gură şi usturoiul în lingură, chiar şifotbal medieval, dar cu o minge făcută din cârpe, nu cu căpăţânile duşmanilor, cum se juca în urmă cu câteva sute de ani. Toţi câştigătorii concursurilor au fost premiaţi”, spune Cristian Stan, preşedintele Asociaţiei Castelul din Carpaţi.

Ateliere de creaţie

De asemenea, la dispoziţia participanţilor au fost puse la dispoziţie ateliere meşteşugăreşti de creaţie, cum ar fi atelierul de sculptură în lemn, atelierul de pictură, atelierul de manufacturare bijuterii din cupru, dar şi atelierul de dans medieval, în cadrul cărora voluntarii din Asociaţia Castelul din Carpaţi”, au învăţat publicul şi doritorii să înveţe câţiva paşi de dans din vremuri demult apuse. Cei înfometaţi după atâtea activităţi sportive au avut ocazia să guste din bunătăţile preparate la ceaun, în cadrul atelierului de bucătarie.

Seara, pentru participanţi au avut loc concerte, numere de iluzionism dar şi un spectacol pirotehnic. Noaptea Muzeelor s-a încheiat la Castelul Magna Curia la ora şase dimineaţa.

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

șaptesprezece + unu =

ACTUALITATE
Colecția SENSE pentru ocazii speciale         Accident mortal în Simeria         Falşi angajaţi ai unei firme de deratizare au obţinut 128 de lei, în urma unei „lucrări” la domiciliu         Angajata unui magazin non-stop a fost tâlhărită         Profesorul care le-a ținut elevilor săi o lecție despre famlia Ridzi a fost „achitat”         Patru monede antice au fost recuperate de Poliție         O piață din Deva se va numi a Regelui Mihai I al României         Colindători la primărie         Coroane de flori în memoria Majestății Sale Regele Mihai I         Cântecul măturătoarei de fluturi         Nicolae Furdui Iancu va colinda la Deva         Demers ciudat. Brandul Arsenie Boca a fost luat de un maghiar         Directoarea șpăgară din Petroșani a fost condamnată         Braconierul oprit cu focuri de armă de poliţistul Roman Murar         Risc de avalanșă în munți         Vânătoare ilegală         Povestea aeroportului InternaŢional sibiu continuă alături de voi         Lista drumurilor județene din Hunedoara modernizate în 2017         „Crăciunul Vienez” deschide sala mare a Centrului Cultural „Drăgan Muntean”         Polițiștii din Lupeni și-au reclamat șeful, întors la lucru după nouă luni de concediu medical