11.3 C
Deva
vineri, martie 29, 2024

Ministrul Mediului a anunțat înființarea Gărzii Forestiere

Angajaţii noii instituţii vor avea salarii similare cu cele ale inspectorilor de la ANAF, care ajung să depăşească 5.000 de lei

Prezentă la Deva zilele trecute, Grațiela Gavrilescu, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, a făcut câteva referiri la situația tăierilor ilegale de lemne din România.

Radarul funcţionează

Tăierea ilegală de lemne în România pare a fi devenit din păcate un sport național, în acest domeniu existând multe plângeri, venite inclusiv din județul Hunedoara. Pentru a stopa acest fenomen, ministerul de resort a implementat programul cunoscut ca și Radarul Pădurilor, despre care oficialii spun, chiar la Deva, că a dat rezultate. “În România se taie anual 8,8 milioane de metri cubi de pădure. Lucrul acesta nu că nu ni-l mai dorim, dar este o problemă de interes național, o problemă de securitate națională și, în acest sens, am făcut toate demersurile ca aceste tăieri ilegale să nu mai fie făcute. În paralel, acum un an a început să se implementeze în România Radarul pădurilor și în patru luni s-a constatat prin bilanțul făcut că aproximativ 30% din transportul de masă lemnoasă care era tăiată ilegal în România a fost stopat”, a declarat ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu.

Vrea eficienţă

Ministrul Mediului s-a declarat mulțumit de acest rezultat și a spus că dorește ca activitatea din domeniul stopărilor de tăieri ilegale de păduri să fie mai eficient, prin înființarea unei noi instituți. “În urma prezentării în Consiliul Superior de Apărare a Țării, unde am arătat ce sumă ori cantitate uriașă de pădure se taie ilegal în România annual și ce amprentă bugetară are această masă lemnoasă, respectiv 1,5 miliarde de lei, am luat hotărârea, și Guvernul României a aprobat prin Ordonanță de Urgență transformarea Inspectoratelor Tehnice Silvice în Gardă Forestieră”, a mai spus, la Deva, ministrul Gavrilescu.

Noua instituție ar urma să funcționeze de la 1 septembrie, fiind suplimentat la nivel național cu 200 numărul de inspectori silvici. Pentru județul Hunedoara este vorba, neoficial, de șase astfel de posturi, salariile acestora fiind, conform Grațielei Gavrilescu, echivalente cu cele ale inspectorilor de la ANAF. Lunar, un inspector ANAF câștigă între 2.100 de lei (unul debutant) până la 5.000 de lei, la care se adaugă și diverse sporuri.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/