Meserie învăţată după gratii.Master Chef de Bârcea Mare

Bucate pregătite cu măiestrie au fost jurizate ieri la sfârşitul examenului de finalizarea a Cursului de formare pentru meseria de bucătar. 13 persoane lipsite de libertate şi-au luat ieri diplomele în meseria care, speră ei să le aducă la eliberare, un loc de muncă în acest domeniu

Proba practică a examenului a umplut bucătăria Centrul de Formare Profesioanală din Deva de arome care de care mai îmbietoare. Deţinuţii s-au întrecut în pregătirea unor reţete sofisticate cum ar fi păstrăv la cuptor pe pat de legume, ruladă de piept de pui cu legume, ciuperci umplute sau gustoase tarte cu fructe.

500 de ore de pregătire

Am învăţat foarte multe lucruri noi, iar reţetele le-am putut sugera şi noi. A fost ceva reciproc, a fost comunicare, a fost foarte bine. Am mai lucrat ca ajutor de bucătar, aşa că am rămas oarecum în domeniu. Este un lucru bun, care ne va ajuta pe viitor”, spune George Vancea, un viitor bucătar. Şi Vasile Crăciun care a fost ospătar şi bodyguard înainte să ajungă în Penitenciarul Bârcea Mare spune că acest curs a fost foarte util. De asemnea, el speră să îşi găsească un loc de muncă ca bucătar, după ce se eliberează. Cel care a îndrumat paşii deţinuţilor 500 de ore pentru a ajunge în final la prepararea unor reţete deosebite, spune că acest curs a fost primit foarte bine de deţinuţii care s-au înscris la curs. „Au fost tineri cursanţii şi au părut mai interesaţi decât ceilalţi pînă acum. Cel puţin trei, patru dintre ei, s-au descurcat chiar foarte bine. În acest moment cursanţi sunt pregătiţi să fie angajaţi ca ajutor de bucătar dacă nu chiar bucătar”, spune Vasile Ghinieş, lector la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Hunedoara.

Bucătăria, atracţie pentru deţinuţi

Cursul de formare pentru meseria de bucătar se bucură de o mare popularitate în rândul persoanelor lipsite de libertate din Penitenciarul Bârcea Mare. “Este un plan pe care îl organizăm cu Penitenciarul, este vorba despre două cursuri de bucătari, organizate anual. Avem prins şi pe anul 2014 în planul de formare pentru dânşii aceste cursuri de bucătari, cât şi alte meserii, avînd în vedere că sunt solicitări pe partea de construcţii sau montatori termpoane”, spune Vasile Velichi Iorgovan, directorul AJOFM Hunedoara. În ultimii ani, unii dintre deţinuţii care au urmat acest curs în penitenciar s-au angajat ca bucătari atât în ţară, cât şi peste hotare.

Comentarii FB

comentarii




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

nouăsprezece − 2 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
ZILELE CREDINȚEI ȘI CULTURII LA DEVA, ediția a V-a, 25-29 iunie 2018         Drumuri stricate de camioanele încărcate cu lemne         Arte marțiale pe Cetatea Devei         Lansare de carte la Hunedoara         Simulator de incendiu prezentat, în premieră în România, la I.S.U. Hunedoara         ACCIDENTUL FILMAT ÎN DIRECT: Imagini cutremurătoare cu carnajiu pe autostrada A1, provocat de un șofer care a intrat pe contrasens         Inundații în comuna Densuș         Dosarul lui Laurențiu Nistor analizat de judecătorii de la Înalta Curte. Miza – 80.000 de lei         Zilele Petroșaniului, sub semnul Centenarului         Apele Jiului înghit amenajările hidrotehnice stopate         FOTBAL. CS Hunedoara înfrântă în primul meci al barajului de promovare         Comercianții de la Zilele Municipiului Petroșani, taxați de asociatul Primăriei         Fotbalul, eterna poveste         Concursul Internaţional de Interpretare Pianistică „PRO PIANO –ROMÂNIA”         Imagini șocante pe autostradă: patru oameni au murit după ce un șofer a intrat pe contrasens         Comunicat de presă Daimler România         Accident pe bulevard         Trei tineri din Hunedoara reținuți pentru spargeri         Au început Zilele Municipiului Petroșani.         Drumul spre Retezat a rămas închis, iar traseele sunt nesigure