Meserie învăţată după gratii.Master Chef de Bârcea Mare

Bucate pregătite cu măiestrie au fost jurizate ieri la sfârşitul examenului de finalizarea a Cursului de formare pentru meseria de bucătar. 13 persoane lipsite de libertate şi-au luat ieri diplomele în meseria care, speră ei să le aducă la eliberare, un loc de muncă în acest domeniu

Proba practică a examenului a umplut bucătăria Centrul de Formare Profesioanală din Deva de arome care de care mai îmbietoare. Deţinuţii s-au întrecut în pregătirea unor reţete sofisticate cum ar fi păstrăv la cuptor pe pat de legume, ruladă de piept de pui cu legume, ciuperci umplute sau gustoase tarte cu fructe.

500 de ore de pregătire

Am învăţat foarte multe lucruri noi, iar reţetele le-am putut sugera şi noi. A fost ceva reciproc, a fost comunicare, a fost foarte bine. Am mai lucrat ca ajutor de bucătar, aşa că am rămas oarecum în domeniu. Este un lucru bun, care ne va ajuta pe viitor”, spune George Vancea, un viitor bucătar. Şi Vasile Crăciun care a fost ospătar şi bodyguard înainte să ajungă în Penitenciarul Bârcea Mare spune că acest curs a fost foarte util. De asemnea, el speră să îşi găsească un loc de muncă ca bucătar, după ce se eliberează. Cel care a îndrumat paşii deţinuţilor 500 de ore pentru a ajunge în final la prepararea unor reţete deosebite, spune că acest curs a fost primit foarte bine de deţinuţii care s-au înscris la curs. „Au fost tineri cursanţii şi au părut mai interesaţi decât ceilalţi pînă acum. Cel puţin trei, patru dintre ei, s-au descurcat chiar foarte bine. În acest moment cursanţi sunt pregătiţi să fie angajaţi ca ajutor de bucătar dacă nu chiar bucătar”, spune Vasile Ghinieş, lector la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Hunedoara.

Bucătăria, atracţie pentru deţinuţi

Cursul de formare pentru meseria de bucătar se bucură de o mare popularitate în rândul persoanelor lipsite de libertate din Penitenciarul Bârcea Mare. “Este un plan pe care îl organizăm cu Penitenciarul, este vorba despre două cursuri de bucătari, organizate anual. Avem prins şi pe anul 2014 în planul de formare pentru dânşii aceste cursuri de bucătari, cât şi alte meserii, avînd în vedere că sunt solicitări pe partea de construcţii sau montatori termpoane”, spune Vasile Velichi Iorgovan, directorul AJOFM Hunedoara. În ultimii ani, unii dintre deţinuţii care au urmat acest curs în penitenciar s-au angajat ca bucătari atât în ţară, cât şi peste hotare.

Comentarii FB

comentarii




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

19 − doisprezece =

ACTUALITATE
L-au acuzat degeaba. Medicul Bende Barna Gavril a câștigat procesul cu ANI         TEATRU LA PRIMARIA DEVA. Oancea vs. Mareş, „Ce formidabilă harababură”         Femeie rănită grav de mașina scăpată de sub control, care a intrat pe trotuar         Încă un an eșuat pentru furnalul de la Govâjdia, cel mai vechi din România         Localnicii își bat joc de cea mai spectaculoasă cascadă cu ape termale         Atenție! Se montează parapeți pe DN 7, la ieșirea din Deva și în Mintia         Agresiune într-o școală din Călan         Hunedoreni reținuți în dosarul jafului vagoanelor de cărbune         Peste 100 de candidați pe posturile de ofițeri și agenți de poliție         Gestul motocicliștilor care au schimbat viaţa „bunicului Victor“         Grupare de hoți de cărbune destructurată. Prejudiciul este imens         Elevii din Hunedoara dați dispăruți de familii au revenit acasă         Mii de familii au rămas în beznă în urma fenomenelor meteo extreme         Ziua Unirii Principatelor Române, celebrată în Hunedoara         Cod portocaliu de vreme rea în județul Hunedoara         SCÂNTEI ÎN CL DEVA. Răzvan Mareş rămâne vice. PSD trage clapă devenilor         Sarmizegetusa Regia se va închide pentru 30 de zile         Doi adolescenți sunt dați dispăruți         Soarta celor doi viceprimari ai Devei va fi decisă         Doliu în breasla magistraților din Hunedoara