MĂRTURII. Povestea unei lumi dispărute: evreii din Hunedoara

În anii dinaintea celui de-al doilea război mondial, în judeţul Hunedoara trăiau 4.000 – 5.000 de evrei, răspândiţi în întreg judeţul.

MAIN evrei (1)

Timpul a şters amintirea unei comunităţi importante pentru zona Hunedoarei şi a Devei. Declinul ei a început o dată cu primii ani de război, vreme în care evreii deveniseră ţintele persecutorilor nazişti şi legionari. Potrivit unui studiu realizat de istoricul Dan Grecu, pe baza documentelor din Arhivele Judeţului Hunedoara, sute de evrei din Timiş şi Hunedoara au fost aduşi în acele vremuri cu forţa pentru a lucra la construirea căii ferate care urma să lege Deva de Brad şi a unor drumuri.

„Am venit mâhniţi, cu suflet întristaţi / Tinerii din Hunedoara şi Banat / Şi cu munca noastră plină de sudoare şi oftat / Face-vom azi sau mâni linia Brad / Zori de zi ne sculăm şi plecăm / Să muncim din greu cu targa şi cu lopata / Încărcaţi, descărcaţi, nu mai staţi / Randamentul e cerut la vagoneta / Şi când soarele se îndreaptă spre culcuşul lui obosit / Drumul nostru este lung şi avem un gând de mult dorit / De a pleca toţi acas’ fericiţi / Şi în crezul de evreu mai întăriţi / Drumul nostru este lung şi fără de sfârşit / Nimeni nu ne spune ‘bine aţi venit’ / Şi în coloanele cuprinse de soldaţi înarmaţi / Ne-am făcut rând cu toţii veşnic fraţi”. Aceasta era atmosfera descrisă de poetul Husz Emanuil, conform unei note din 1943 a Poliţiei Deva, prezentată de Dan Grecu. Fragmentele din istoria comunităţii sunt păstrate de Arhivele judeţului.

MAIN evreii rabinul max foto replicaCimitirele părăsite

După război, mărturiile despre evrei s-au împuţinat. În Hunedoara, unde comunitatea lor număra în anii 1940 circa 200 de suflete, evreii au lăsat în urmă două cimitire. Cel mai vechi dintre ele se află în zona Castelului Corvinilor. Mormintele au fost distruse de vandali ori s-au prăbuşit sub apăsarea timpului. Pietrele funerare sunt crăpate şi doborâte la pământ, cavourile au fost acoperite de buruieni şi nu există niciun indiciu că în ultimii ani s-a mai interesat cineva de îngrijirea lor. Hoţii de fier vechi au spart gardul împrejmuitor pentru a extrage sârma din stâlpii acestuia. Au distrus şi cavourile în căutarea fierului. Nimeni nu a dat socoteală pentru distrugerile provocate şi, cel mai probabil, nimeni nu le-a reclamat.

În aceeaşi zonă a centrului vechi al Hunedoarei, o curte de pe Strada 1 Mai, înconjurată de câteva clădiri vechi, părăsite şi ele, este locul unui alt cimitir evreiesc. Zona e îngrijită, mormintele sunt mai noi, însă intrarea în cimitir e pusă de mulţi ani sub lacăt. Până în urmă cu câţiva ani, într-o clădire din vecinătatea locurilor de veci a trăit unul din puţinii evrei rămaşi în Hunedoara, după 1990. „Moses, aşa cum îi spuneam, primea vin Carmel, alb şi roşu, de la rudele din Israel, un vin foarte bun, pe care i-l cumpăram cu drag. El a murit însă de bătrâneţe”, spune unul dintre foştii vecini ai evreului Moses. Ultimul rabin al evreilor hunedoreni, Alexandru Max (foto), a trăit în Deva până în anul 2009 şi a avut în grijă sinagoga. Clădirea este închisă, iar o parte din ea a fost transformată într-un spaţiu comercial. În urmă cu un deceniu, mai erau doar câteva familii de evrei în Deva, păstorite de rabinul Max.

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

șapte − unu =

ACTUALITATE
L-au acuzat degeaba. Medicul Bende Barna Gavril a câștigat procesul cu ANI         TEATRU LA PRIMARIA DEVA. Oancea vs. Mareş, „Ce formidabilă harababură”         Femeie rănită grav de mașina scăpată de sub control, care a intrat pe trotuar         Încă un an eșuat pentru furnalul de la Govâjdia, cel mai vechi din România         Localnicii își bat joc de cea mai spectaculoasă cascadă cu ape termale         Atenție! Se montează parapeți pe DN 7, la ieșirea din Deva și în Mintia         Agresiune într-o școală din Călan         Hunedoreni reținuți în dosarul jafului vagoanelor de cărbune         Peste 100 de candidați pe posturile de ofițeri și agenți de poliție         Gestul motocicliștilor care au schimbat viaţa „bunicului Victor“         Grupare de hoți de cărbune destructurată. Prejudiciul este imens         Elevii din Hunedoara dați dispăruți de familii au revenit acasă         Mii de familii au rămas în beznă în urma fenomenelor meteo extreme         Ziua Unirii Principatelor Române, celebrată în Hunedoara         Cod portocaliu de vreme rea în județul Hunedoara         SCÂNTEI ÎN CL DEVA. Răzvan Mareş rămâne vice. PSD trage clapă devenilor         Sarmizegetusa Regia se va închide pentru 30 de zile         Doi adolescenți sunt dați dispăruți         Soarta celor doi viceprimari ai Devei va fi decisă         Doliu în breasla magistraților din Hunedoara