1-14348925_10210059993277029_1304229520_n

Magyarosaurus, „şopârla”-gigant de la Haţeg, premiată la festivalurile de film

Filmul „A Sauropod Abroad” („Un sauropod peste graniţe”), realizat de Anna Cooley, a fost premiat la Festivalul Braşov International Film Festival and Market. Filmul a obţinut titlul de „Best Feature Documentary” (n.r. „Cel mai bun documentar-feature), iar Anna Cooley a obţinut titulatura de cea mai bună producătoare într-o altă competiţie de prestigiu: Hollywood Boulevard Film Festival.

A Sauropod Abroad - sursa foto Anna Cooley

A Sauropod Abroad. Sursa foto: Anna Cooley

„Am fost încântată că filmul a avut premiera la Braşov. Într-un fel, a fost cel mai potrivit lucru: un film cu şi despre atâţia români, nu putea să aibă premiera în altă parte. Cu toate acestea, faptul că el a fost difuzat mai întâi la Braşov nu a fost decât o întâmplare fericită! Iar premiile nu pot decât să mă bucure enorm: ele vor face ca filmul să fie luat în considerare şi la alte festivaluri, unde, din mii de filme care sunt înscrise, juriul nu poate alege mai mult de 20-30! Nu pot decât să sper că asta va însemna mai multă vizibilitate şi promovare pentru Geoparcul Dinozaurilor „Ţara Haţegului” şi pentru celelalte geoparcuri din lume! Sper că lumea o să vadă filmul şi îşi va dori să meargă şi să viziteze aceste locuri minunate”, spune Anna Cooley. Producătoarea este fiica lui Brian Cooley, cel care a realizat dinozaurul în mărime naturală, pentru Geoparcul Dinozaurilor şi care a străbătut o jumătate de glob, pentru a-l aduce pe Magyarosaur acolo unde îi este locul: acasă, la Haţeg. În martie documentarul Annei Cooley a avut premiera la Calgary, iar artista anunţă că îl va înscrie într-o serie întreagă de festivaluri de renume, în timp ce hunedorenii îl vor putea vedea, cel mai probabil, la anul. Pentru realizarea documentarului munca a fost făcută gratuit, astfel că valoarea costurilor a însemnat doar chetuieli de transport şi cazare, costurile călătoriei, adică 36.000 de dolari canadieni.

O şopârlă uriaşă traversează oceanul pe vapor

Anna Cooley a realizat acest documentar, “A Sauropod Abroad” după ce a călătorit, alături de părinţii săi (Brian şi

Dinozaurul a fost transportat pe o platformă. Sursa foto Anna Cooley

Dinozaurul a fost transportat pe o platformă. Sursa foto: Anna Cooley.

Mary Ann Wilson), cei care l-au construit din fibră de sticlă în mărime naturală, respectând întocmai nu doar dimensiunile, ci şi anatomia lui Magyarosaurus dacus. „O călătorie emoţionantă, care a durat mai bine de o lună. Este ceva uluitor să experimentezi o asemenea aventură şi toate reacţiile care vin la pachet cu ea”, mărturisea Anna. „După ce au terminat dinozaurul, părinţii meu s-au gândit să mă invite – continuă ea, tocmai ca să filmez tot parcursul, iar la final să însăilez toată povestea într-un documentar. A fost ceva extraordinar, pentru că dinozaurul a venit pe vapor, în timp ce noi am luat avionul şi l-am aşteptat în Belgia, la Antwerp. Din păcate, din cauza vremii, Magyarosaurul a întârziat zece zile, aşa că tot planul nostru iniţial a fost dat peste cap. A trebuit să ne reorganizăm pe loc, ca să străbatem Europa, până în România. Sora mea, Emily, s-a ocupat de organizare. Şi nu putem spune că a trece un dinozaur prin vamă este un lucru uşor… (râde).”

De la Paris, la Budila

Sursa foto: Anna Cooley

Sursa foto: Anna Cooley.

Dinozaurul a ajuns în Franţa şi a fost expus chiar în faţa turnului Eiffel, apoi în Germania, unde am fost invitaţi la un geoparc, Austria, Balaton, în Ungaria, a urmat Deva, Budila, un sat din judeţul Braşov, Tulcea şi o plimbare prin Deltă, dinozaurul a ajuns, apoi, la Marea Neagră, la Bucureşti şi, în final, înapoi la Haţeg. „Părinţii mei şi-au dorit mult să ajungă cu dinozaurul la Marea Neagră. Toată lumea, pe plajă, era uimită. Se întrebau ce avem de gând să facem şi au fost impresionaţi de faptul că au putut să atingă dinozaurul care chiar părea „în apele lui” în valurile Mării Negre”. Tatăl producătoarei, canadianul Brian Cooley, a construit, până acum, dinozauri care au ajuns nu doar pe continentul European, ci şi în Statele Unite, Japonia şi Coreea. Cum a găsit Anna Cooley România, pe parcursul periplului ei? „Foarte diferită de Canada. Foarte frumoasă, cu peisaje extraordinare, cu foarte multă istorie, a fost impresionant. La noi, rareori ai să găseşti o clădire veche de 100 de ani. Pe când voi aveţi castele şi cetăţi vechi de şapte secole! Toate ar putea fi puse minunat în valoare, dacă politicienii şi-ar îndrepta mai mult atenţia asupra lor, eliminând corupţia. Oricum, toată familia mea iubeşte România – arhitectura, oamenii, mâncarea, diversitatea naturii, castelele, fortăreţele… Mâncarea la noi se cam rezumă la cartofi şi hamburgeri, pe când voi aveţi atâtea sortimente de brânză, pâine, cârnaţi, palincă… E foarte probabil că, într-o zi, ne vom întoarce.”

„Cine” este Magyarosaurul, „şopârla maghiaro-dacă”?

Macheta sauropodului Magyarosaurus dacus are aproximativ şapte metri lungime şi peste trei metri înălţime. Este

Magyarosaurul s-a pozat şi în faţa Castelului Corvinilor.

Magyarosaurul “s-a pozat” şi în faţa Castelului Corvinilor.

realizată în mărime naturală de către paleoartistul canadian Brian Cooley şi soţia sa, Mary Ann Wilson, cu o deosebită atenţie pentru detaliile ştiinţifice. Iniţial numit „Titanosaurus dacus” , de către baronul Nopcsa, în 1915, dinozaurul a fost reîncadrat în 1932 de către Friedrich von Huene şi botezat „Magyarosaurus dacus”, după primul naş al sauropodului. După ce a părăsit Canada, ţara în care a fost realizat, dinozaurul a străbătut Oceanul Atlantic şi şi-a început periplul european la Antwerp, în Belgia. Apoi a trecut prin Paris, a străbătut Germania, Austria şi Ungaria, unde a făcut o oprire la Geoparcul Bakoni-Balaton. Destinaţia finală a fost Centrul de Ştiinţă şi Artă din comuna General Berthelot, aflat pe teritoriul Geoparcului Dinozaurilor. Readucerea la Hunedoara a lui Magyarosaurus dacus este doar începutul unui proiect ambiţios – realizarea în comuna General Berthelot din judeţul Hunedoara a Muzeului Dinozaurilor din Transilvania. Reprezentanţii Geoparcului şi-au propus ca în următorii ani să transforme Geoparcul Dinozaurilor din Ţara Haţegului într-un centru de excelenţă în domeniul educaţiei, cercetării, dezvoltării durabile şi turismului.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

cinci + 8 =

ACTUALITATE
Tânăr acuzat de delapidare         ADEVĂRURI CARE DERANJEAZĂ. Modificarea Codului Silvic, un proiect controversat         Tragedie în Simeria: o femeie a murit, prăbușită în fântână         Rechizitoriul dosarului comorilor dacice: Adrian Stoicoi, acuzat că a ascuns tezaurul de Kosoni din vizuina vulpii         Tragedie: un copil a murit lovit de tractor         Firmă de pază amendată de ITM – peste 900 de persoane depistate lucrând „la negru”         ANCHETĂ LA SGA HUNEDOARA. Directorul Grigore Burjan (UDMR), acuzat de abuz în serviciu         DISPUTE. Replică ALDE la Vochiţoiu         Bârcea Mare. Povești de groază din detenție: bătăi, batjocuri și violuri         La canyoning, prin canionul de pe Valea Mării         Plimbări prin ţara lui Zamolxis         Dosarul morții lui Darius Șendroiu a fost preluat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara         NEWS-ALERT. Accident rutier la Orăștie, între un microbuz și un autoturism         Georgeta Barabaș, despre pădurile tăiate ale județului: „Principalul vinovat este Ministerul Mediului”         Pacientă internată la Spitalul din Lupeni, infectată cu o bacteria foarte periculoasă!         Drama familiei tânărului ucis în atacul mafiot de la benzinărie, cazul neelucidat de 13 ani         Cadre medicale din toate spitalele, în grevă de avertisment         EXPONATUL LUNII. Cană din lut, expusă la muzeul devean         Salonul Hunedorean al Cărții, ediția a XVII-a         Un nou dosar al traficului de comori dacice: Adrian Stoicoi va fi judecat pentru spălare de bani