VIDEO O anchetă a procurorului Dorel Herban pune România la plată ATENŢIE, IMAGINI ŞOCANTE! (16 ani +)

Procurorul Dorel Herban şi echipa de poliţişti care a anchetat dosarul „Dâmbean Gheorghe” sunt principalii responsabili de faptul că România a fost pusă la plată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului. CEDO a condamnat Statul Român să-i plătească devencei Maria Dâmbean (soţia victimei) suma de 15.390 de euro ca despăgubiri pentru încălcarea „dreptului la viaţă” din cauză că ancheta accidentului rutier a fost defectuoasă şi a făcut ca dosarul să se soluţioneze după şapte ani (inadmisibil de mult – apreciază judecătorii CEDO)

IMG_0033

Procurorul Dorel Herban

Gheorghe Dâmbean a murit într-un grav accident de circulaţie ce s-a produs în după-amiaza zilei de 28 iulie 1999, în jurul orei 17,  pe DN 7, la kilometrul 370, în apropierea municipiului Orăştie. În accidentul care a curmat viaţa cetăţeanului român a fost implicat un autotren al firmei franceze Willy Betz France. Procurorul Dorel Herban a stabilit că mortul este de vină, deşi prima expertiză susţinea contrariul. Serviciile Interpol din Franţa dau de înţeles că a dispărut de la dosar un document deosebit de important, pe timpul cercetărilor penale. Ancheta şi procesul au durat nepermis de mult (şapte ani), timp în care a urmat o a doua expertiză tehnică care a dus la scoaterea definitivă de sub urmărire penală a şoferului străin.

DSC_0717

Maşina în care a murit Gheorghe Dâmbean

Gheorghe Dâmbean conducea o dubiţă în care se aflau mai mulţi muncitori. În faţa sa circula un autoturism ARO, iar din sens opus venea un TIR franţuzesc condus de şoferul bulgar Vassil Marinkov. „După ieşirea dintr-o curbă, înainte de Orăştie, am observat că avusese loc un accident de circulaţie, noi fiind a patra maşină oprită la locul accidentului. Circulaţia fusese oprită, deşi Poliţia nu ajunsese încă la faţa locului”, povesteşte martorul Gabriel Han. Bărbatul susţine că impactul dintre dubiţă şi TIR s-a produs cu partea din spate a remorcii TIR-ului, care se afla cu 20-50 centimetri pe contrasens.

Mătrăşirea unor probe.  Interpolul ne arată obrazul

Expertiza arată că TIR-ul francez circula cu viteză (96 km/h), iar după ce a intrat în curbă partea din spate a remorcii a depăşit axul drumului, a intrat pe contrasens şi a lovit dubiţa, ucigându-l pe Gheorghe Dâmbean. Imediat după accident au apărut dispute legate de viteza cu care rula TIR-ul. Expertul susţine că poliţiştii au luat diagrama tahografică dar nu au pus-o la dosar. Procurorul Dorel Herban neagă, arătând pe atunci că:

„În legătură cu lipsa diagramei care, după susţinerile sale (ale expertului – n. red.) ar fi fost ridicată cu prilejul cercetării la faţa locului de către lt. Şerban Constantin de la Poliţia Orăştie, acesta nu confirmă acest lucru”.

Afirmaţiile sunt contrazise de Interpol Franţa care comunică  părţii române:

„Vă facem cunoscut că am contactat-o pe doamna Tinnot de la societatea Willy Betz France, care a declarat că discul cronotahografic al vehiculului marca Mercedes, înmatriculat cu nr. 5696 YW 67/5700 YW 67, a fost confiscat de către serviciile dvs. de poliţie după accident”.

Interpolul francez adaugă şi o copie a procesului verbal în susţinerea celor afirmate. De altfel, nu este singura probă compromisă de anchetatori.

Procesul verbal întocmit de poliţişti la faţa locului a fost făcut cu extrem de multă neglijenţă. Oricât ar părea de ciudat, faptele demonstrează că poliţiştii au venit cu martori de acasă la locul accidentului. Nici unul dintre şoferii aflaţi în tranzit, cei care au ajuns înaintea echipajului de Poliţie la faţa locului, nu a fost reţinut pentru a semna procesul verbal. Mai mult, şoferul autoturismului ARO, care a fost implicat în producerea accidentului, a fost “sfătuit” să îşi vadă de drum. De asemenea, poliţiştii nu au reţinut nici un muncitor din dubiţă care să asiste la inventarierea bunurilor ce se aflau asupra şoferului decedat.

Românii plătesc erorile. Herban nu are remuşcări

Maria Dambean

Maria Dâmbean

Cauza “Dambean vs. România” a fost soluţionată la CEDO în iulie 2013, iar judecătorii de la Strasbourg, de la Secţia a treia, au decis condamnarea Statului Roman la plata a 15.000 de euro daune morale si 390 de euro cheltuieli de judecată către Maria Dâmbean (soţia victimei), după ce s-a constatat încălcarea art. 2 din Convenţia CEDO privind dreptul la viaţă.

Procurorul Dorel Herban nu îşi reproşează nimic. A lucrat ca la carte, doar că sistemul de la noi nu este tocmai bine pus la punct. „La CEDO nu s-a judecat dacă a fost sau nu a fost vinovat şoferul din Bulgaria. S-a judecat că s-a tergiversat procesul… aşa, ancheta pe care am făcut-o eu. Şi acum dumneavoastră ce vreţi de la mine? Nu toate anchetele se rezolvă ca pe şpargă”, spune Herban care crede că procurorul ar trebui să aibă în subordine o echipă de poliţişti cu care să rezolve cauzele, nu să-i vină dosarul cu propunerea de soluţie de la Poliţie. „Face poliţistul un referat aşa ca să scape de cauză şi când dosarul vine la noi îi varză”, zice procurorul. Desigur, nu a fost cazul la Dâmbău – ne asigură el.

Pe de altă parte, procurorul Dorel Herban are, şi el, supărări legate de felul în care se împarte dreptatea în România. Herban spune că s-a judecat cu Statul Român la CEDO fiindcă nu poate obţine încă o pensie specială de magistrat. A pierdut. Nu are suficientă vechime ca procuror. A fost cea mai mare parte a carierei sale miliţian. E convins că i s-a făcut o nedreptate, dar nu are remuşcări pentru cazul Dâmbean.

 

[box] 35

de milioane de euro a plătit Statul Român ca urmare a erorilor judiciare înregistrate la CEDO în perioada 2008-2013 [/box]

 

CUM A MURIT GHEORGE DÂMBEAN ? Ce au declarat atunci poliţiştii referitor la acest caz? SURSA: PRO TV DEVA 1999

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

unu × 2 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Cea mai sălbatică zonă a fostei mocănițe a Hunedoarei a devenit traseu educativ         Cum va fi iluminată festiv Hunedoara de sărbători         Cursanții de limbă chineză la momentul bilanțului         Președintele PSD Hunedoara, Laurențiu Nistor, în conflict de interese. Sentința este definitivă!         DISPONIBILIZĂRI. 70 de angajați ai CEH pleacă din sistem. Unii ajung direct în șomaj!         De ce au întors armele sindicatele? Au admis inițial insolvența CEH, acum o resping!         Transalpina va fi închisă         Ziua Armatei Române, celebrată în Hunedoara         Toamna transformă satele din Munţii Apuseni într-un adevărat paradis         PETROȘANI/ Lemnul din toaletarea copacilor, donat bătrânilor         NEMULȚUMIT. Alin Simota a contestat condamnarea pentru fals în declarații         Ilie Balaci a murit         Turiste rătăcite în Masivul Godeanu         Prins la furat de cablu, pe calea ferată         Gara Brad, la doi ani de la începerea lucrărilor de reabilitare         Scrisoarea deschisă a primarului Marcel Goia: „Autoritățile Publice Locale, bătaia de joc a Statului Român”         Traseu turistic refăcut de salvamontiști în Retezat         Rezultatele Bursei locurilor de muncă pentru absolvenţi – 19 octombrie 2018         „Trofeul Cetăţii” – turneu internaţional de şah la Centrul Cultural ”Drăgan Muntean”         Proteste la ArcelorMittal Hunedoara