1-14360332_10210098220832694_1116414886_o

INTERVIU. Ana Nicoleta Avramescu, profesoara de nota zece

Dăscăliţă de mai bine de 25 de ani, Ana Avramescu nu s-a mulţumit să stea doar la catedră, ci a pus bazele unei organizaţii care susţine, şi în timpul liber, dezvoltarea copiilor din Hunedoara.

Face echipă cu câţiva colegi şi cu soţul ei, profesorul Viorel Guţu, ale cărui merite au fost recunoscute public de comunitatea hunedoreană, printr-un premiu, primit de dascăl în urmă cu ceva vreme. Spune că amândoi au vrut să mişte lucrurile înspre bine, să facă mai mult pentru copii şi au înţeles că nu pot face acest lucru decât într-un cadru organizat. Aşa a luat fiinţă Asociaţia Pro Educaţie, Istorie şi Cultură, dar şi centrul de Asistenţă Şcolară „Corvinias”. Peste 300 de copii din judeţul Hunedoara, dar şi din Giurgiu şi Buzău au beneficiat, deja de activităţile educaţionale ale organizaţiei înfiinţată de profesoara de matematică Ana Avramescu: tabere de vară, activităţi educaţionale şi cursuri la centrul asociaţiei. Nu o dată, ca să poată desfăşura activităţile programate cu copiii, hunedoreanca a adus bani de acasă, la propriu. Acum anunţă că acesta este doar începutul: alături de soţul şi colegii ei, Ana Avramescu vrea să dezvolte organizaţia, în anii care vor urma.

– Mai mult decât de orice alte materii, elevii fug şi au fugit, parcă dintotdeauna, de matematică. Cum se face că dumneavoastră aţi ales tocmai acest domeniu, atât de… temut, cel puţin?

 • M-am hotărât să dau la Facultatea de Matematică în clasa a noua sau poate chiar în clasa a opta. În momentul când am spus asta, mama mi-a adus nişte caiete liniate, frumos, cu note… Erau „cataloagele” făcute de mine încă din clasa întâi, unde eu dădeam note… Deci, probabil că ăsta a fost drumul meu. Mi-a plăcut foarte mult matematica, deşi am avut un profesor care m-a chinuit foarte mult: în sensul că am avut chiar şi note de trei! Am avut acelaşi profesor de matematică, din clasa a cincea şi până într-a 12-a: domnul profesor Laţcu, care nu încuraja niciodată fetele care vroiau să dea la matematică. În schimb, mama mea mă încuraja mereu: „- Da, dar, uite… am luat trei!” „Nu-i nimic, tu mergi mai departe”, spunea mama. Când am dat eu la matematică a fost concurenţă foarte mare: şapte candidaţi pe un singur loc! Eram generaţiile de decreţei, iar în 1990, când am terminat am fost ultima promoţie care a beneficiat de repartiţie guvernamentală. Aș fi putut să aleg să merg la Timișoara, Constanța, Brașov sau Arad, dar am decis să mă întorc la Hunedoara așa că doi ani am predat la Liceul Agricol Geoagiu, unde mi-a plăcut foarte mult, deși asta însemna pentru mine o navetă foarte grea: plecam dimineaţa, la ora 4 şi ajungeam seara, după ora 6 acasă.

 

Viaţa în tandem, la şcoală şi acasă

 • O vreme aţi predat nu doar matematică, ci şi informatică.
 • Aşa este. După ce am terminat Facultatea de Matematică, am făcut specializare şi pentru informatică: am fost
  Tabăra de vară "Istoria la Castel".

  Tabăra de vară “Istoria la Castel”.

  printre primii profesori din oraş, alături de Mircea Nistor şi Dorina Petraş, care am văzut un calculator, înainte de ’95. Apoi i-am învăţat şi pe colegi. Mulţi mi-au spus: „Vezi, tu mi-ai spus mouse-ul în mână”. De altfel, am făcut meditaţii gratuit cu mulţi copii, fără a le cere bani. Aşa am simţit eu, că este bine să-i ajut. Înainte de a susţine treapta a doua un mare profesor, domnul Aurel Cheresteşiu, făcuse acelaşi lucru pentru mine, aşa că acum trebuia să întorc şi eu acest favor.

 • În tot ceea ce faceţi îl aveţi alături pe soţul dumneavoastră, Viorel Guţu, care este profesor la acelaşi liceu: Colegiul Tehnic „Matei Corvin”, un dascăl foarte apreciat în comunitate. Cum este munca asta, în tandem?
 • Noi ne potrivim extraordinar de bine şi ne completăm foarte mult în munca pentru şi cu elevii noştri, deşi eu sunt pe partea de real, el pe partea umanistă… Noi nu avem copii, iar soţul meu chiar spunea: „- Dacă am fi avut un copil, nu ştiu cum i-ar fi fost copilului”. Amândoi suntem un pic perfecţionişti, tipicari (râde). Adică… ne place să facem lucrurile bine, aşa cum trebuie făcute.
 • Cum a apărut ideea de a înfiinţa organizaţia pe care o coordonaţi?
 • Am dorit să facem mai multe activităţi, dar am constatat că nu puteam să facem multe lucruri, nu puteam să încheiem contracte… Aşa că am decis să înfiinţăm asociaţia, alături de doi colegi: Corina şi Florin Popovici. Acum organizaţia are 45 de membri, inclusiv din afara Hunedoarei, şi peste 300 de beneficiari.

 

„Dovedim ce facem prin rezultate, nu prin hârtii!”

 • Care a fost primul proiect al asociaţiei?
 • „Istoria la Castel”. Am vrut să apropiem copiii de istorie într-un loc… istoric şi, totodată, să facem cu ei
  La centrul pe care l-a înființat și care este decorat cu lucrările copiilor.

  La centrul pe care l-a înființat și care este decorat cu lucrările copiilor.

  activităţi care să-i facă să iubească această materie. În primul an am avut două ediţii, pentru că au fost mai multe solicitări, iar acestea au fost destinate doar copiilor hunedoreni. Ulterior am invitat la Hunedoara copii şi din alte judeţe: Giurgiu şi, în acest an, Buzău. Tot ce facem la asociaţie şi la centrul unde acum lucrăm permanent cu elevii, facem pentru că atât colegii, cât şi copiii, vor să facă asta. Nimic nu este obligatoriu. E drept că am făcut mai puţine activităţi şcolare decât ne-am propus (mai puţină matematică, română, fizică şi chimie), însă am reuşit să-i învăţăm foarte multe lucruri pentru viaţă: am avut cursuri de bune maniere, de astronomie, am început un curs de fotografie, susţinut de Ovidiu Manoilescu. Noi am vrut să avem aici nişte standarde: încă nu le avem, dar lucrăm permanent pentru asta. Parcul Dendrologic, Cetatea Devei, Casa Vulcanilor, în Geoparcul Dinozaurilor din Țara Haţegului şi urmează să mergem la Germisara, Sarmizegetusa şi vrem să facem o ieşire în Ţinutul Pădurenilor, unde doi-trei oameni de-ai locului să ne povestească diferite lucruri şi, sper să reuşesc să găsesc câteva persoane care să înveţe un grup de fete cum să coasă. Cred că e foarte important să nu ne uităm tradiţiile şi rădăcinile: e un patrimoniu care e păcat să se piardă!

 • Ce vi se pare cel mai greu şi ce vi se pare cel mai frumos lucru în munca unui dascăl?

  Tabăra de vară "Istoria la Castel".

  Tabăra de vară “Istoria la Castel”.

 • Cel mai rău în învăţământ este că ne îndepărtăm de menirea noastră de dascăli, pentru că ni se cer foarte multe documente cu care ne pierdem timpul. Un timp pe care ar fi trebuit să-l dedicăm copiilor. Eu cred că nu trebuie să dovedim prin hârtii ceea ce facem, ci prin rezultatele noastre: schimbarea atitudinii copiilor şi schimbarea în bine a comunităţii, în general. Iar cel mai frumos este că, fără îndoială, ca dascăl poţi schimba destine: destinele elevilor tăi!

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 × 4 =

ACTUALITATE
Alin Simota este sub control judiciar în Emiratele Arabe Unite!         Un tânăr a fost reținut de poliție pentru tentativa de înșelăciune prin Metoda Accidentul         Investiție de mediu, blocată. Termocentrala Paroșeni, torpilată chiar de statul român         Stadiul lucrărilor pe Autostrada Lugoj – Deva: Vom putea circula pe încă 15 kilometri de autostradă spre Lugoj, până la sfârșitul anului 2016         Accident mortal: un tânăr a fost ucis, după impactul mașinii cu un cal         Dr. Ioan Demeter: „Actuala clădire în care este găzduită Pediatria nu corespunde normativelor de asistenţă medicală”         ÎNSCRIERI LA BEJ HUNEDOARA. PNL, PSD, PMP şi PRU au intrat oficial în cursa electorală         Peste 20 de metri cubi de lemne furate au fost recuperate de jandarmi         ARHIVELE HUNEDOAREI. Povestea studentului criminal condamnat la moarte, în anii 1970, după ce a măcelărit o familie         Peisajele impresionante din Retezat, surprinse de un hunedorean pe muntele acoperit de nori         Mesaje de revoltă împotriva turistului ceh care a vandalizat o cetate dacică         Polițiștii au dat iama în cămătari. Trei persoane au fost deja reținute         Controverse despre viața lui Arsenie Boca: averea și influența călugărului de la Prislop         INIŢIATIVĂ OANA FRÂNC: Petiţie pentru Pediatria Spitalului Judeţean         DEZBATERE PUBLICĂ. Călugărul franciscan Bojte Csaba a pus orfanii Românei în atenţia UE         Carmen Hărău, despre Laurențiu Nistor: „Păi, ești om serios sau nu ești om serios?”         Ziua Armatei Române a fost sărbătorită şi la Deva         Lucări de renovare plănuite la Tribunalul Hunedoara         Un turist ceh și-a bătut joc de cetățile dacice. Viktor Nomad a fost găsit după ce a vandalizat Piatra Roșie         Drama adolescentei de 15 ani violată în fosta unitate militară din Hunedoara