Hunedorenii nu îşi mai spală hainele în familie

Unele dintre cele mai solicitate servicii în capitala de judeţ sunt cele de curăţătorie şi spălătorie. Devenii preferă să îşi lase hainele, lenjeriile de pat sau covoarele pe mâinile specialiştilor în curăţenie

Servicii de curăţătorie şi spălătorie merg din ce în ce mai bine şi pe timp de criză. În schimbul unei sume modice, după maximum două zile, iei de la curăţătorie haina spălată şi călcată, frumos înfoliată pe umeraş. Dacă acum câţiva ani, hunedorenii vedeau doar în filme astfel de secvenţe, acum acestea fac parte din cotidian.

Clienţi fideli

Oamenii apelează la firmele care oferă servicii de spălătorie sau curăţătorie, în primul rând pentru că este mai comod. „Duc câte cinci, şase cămăşi deodată. Hainele de pat le spăl eu cu maşina acasă, le usuc şi le aduc aici pentru călcat. Am şi perdele de acelea mari, de Paşcani. Să le speli, să le calci, nu se poate, la vârsta mea. Eu vin aici de cinci, şase ani şi sunt foarte mulţumită. Aduc aici şi hainele de la nora mea, care fiind foarte ocupată nici nu are timp să dea o fugă la curăţătorie”, spune o clientă, care trece pragul unei firme de curăţătorie, odată la câteva zile.

Se spală orice pe un pol

De la cămăşi la rochii de seară, pilote sau haine de iarnă la feţe de masă, prosoape sau lenjerii de pat, toate acestea ajung zilnic în spălătoriile hunedorene. Iar preţurile sunt foarte bune, chiar şi pe timp de criză. Curăţarea unui costum costă 25 de lei, iar o cămaşă spălată scoate din buzunarul clientului cinci lei. O lenjerie de pat costă 15 lei spălatul şi 12 lei călcatul. „În ultima vreme doamnele aduc hainele la călcat, cămăşi în special, deoarece noi avem utilaje industriale, calitatea este mult mai bună, decât ceea ce încercăm acasă”, spune Eugenia Bogdan, administratorul unei firme de profil. Totodată şi hotelurile şi pensiunile, dar şi restaurantele cu ştaif au început să apeleze la acest tip de servicii. „Firmele care oferă cazare aduc la noi lenjerii de pat, prosoape sau feţe de masă. Şi persoanele particulare aduc lenjerii de pat sau feţe de masă la noi. În funcţie de cantitatea care se aduce, preţurile sunt diferenţiate”, mai adaugă administratoarea.

Cine mai bate covoarele? Spălătoriile de maşini!

Un real succes înregistrează şi spălătoriile de maşini, reprofilate pe spălatul de covoare. Fie vară, fie iarnă, clienţii nu se lasă aşteptaţi, drept urmare, zilnic covoarele stau cuminţi aliniate la uscat la soare. „Acum avem câte cinci-şase clienţi pe zi, iar preţul este de 5 lei metru pătrat. În funcţie de vreme, un covor poate fi gata, cam în două, trei zile. Cam de doi ani, înainte de sărbători la noi este plin la spălat de covoare. Şi nu doar atunci”, spune Andrei Popovici, spălător auto. Pentru ca un covor să fie „lună” contează atât presiunea apei cu care sunt spălate, cât şi detergentul special cu care sunt tratate. Acelaşi care se foloseşte şi la tapiţeria de maşină.

Se mai bat şi din muşchi

Totuşi, pe lângă „modernii” care găsesc mai confortabil dusul la spălătorie al carpetelor, mai sunt şi „clasicii”. „Eu curăţ covorul doar cu aspiratorul. Nu îl duc la spălat şi nici nu îl bat afară, pe bară”, spune domnul Stoian din Deva. Un alt devean, crede că doar bătutul acestora scoate praful din fibră. „Eu bat covoarele de câte ori este nevoie. La spălătorie, nu cred că scot din ele tot praful, nu cred că este prea sănătos. Cred că mai bine se bat şi de-abia apoi, se duc la spălătorie”, crede  un alt devean.

 „Cred că şi timpul este un duşman al nostru, doamnele nu mai reuşesc să facă aceste servicii acasă, preţurile sunt acceptabile şi de aceea, preferă să aducă zece cămăşi aici la călcat, iar în acest timp să facă bani în altă parte”, Eugenia Bogdan, administratorul unei firme de profil

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

opt − 1 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Accident rutier grav pe DN 7: șapte oameni au fost răniți         Ce acte a solicitat Corpul de Control din Energie de la CEH         Muncitorii de pe autostradă intră în concediu         Doi magistrați de la Tribunalul Hunedoara au ieșit la pensie         Un cor din Coreea de Sud a concertat la Castelul Corvinilor         Castelul baronului Nopcea, lăsat în ruină         Târgul de fete de pe Muntele Găina         Momente cumplite pentru tânăra care se prostitua în garsoniera pe care o împărţea cu iubitul ei         Mall-ul de servicii al Primăriei Deva a fost inaugurat         Carmen Hărău (PNL): Nu batjocoriți speranța a 5 milioane de pensionari!         Zonă cu restricții pe autostrada A1!         Răsturnare de situaţie. Procesul stimulentelor de la Petroşani o ia de la capăt         Corpul de Control al Ministerului Energiei, trimis la CEH         Clădirile Colegiului Matei Corvin vor fi reabilitate pe fonduri UE         Copil de opt ani rănit într-un accident rutier         Femeie înșelată în Hunedoara         Crimă înfiorătoare în Orăştie: un tânăr de 20 de ani a murit, înjunghiat în inimă, de un vecin         Mort în surparea din subteranul Minei Lupeni         Trubaduri în Cetatea Devei         Surpare la Mina Lupeni!