Folk, expoziţii şi poveşti la „Noaptea Bibliotecilor” 2014 FOTOGALERIE

Peste 300 de persoane au petrecut noaptea de sâmbătă spre duminică la Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” din Deva şi au cântat împreună cu Ducu Bertzi şi Mircea Vintilă cele mai cunoscute piese folk

[wzslider autoplay=”true”]

 

Noaptea Bibliotecilor” a adunat peste 300 de deveni în curtea Bibliotecii Judeţene „Ovid Densusianu”. Copii, părinţi şi bunici au petrecut o noapte albă cu personaje de poveste şi muzică folk, cu expoziţii, artificii, baloane colorate şi dulciuri.

Evenimentul – organizat de patru ani la Deva, în primul weekend din octombrie – îşi propune să readucă la lumină mersul la bibliotecă.

Poveşti nemuritoare

Seara a început cu un moment dedicat copiilor. Actrița Isabela Hașa, de la Teatrul de Artă, a interpretat fragmente din spectacolele în care a întruchipat personaje din povești nemuritoare: Scufița Roșie, Motanul Încălțat, Albă ca Zăpada, Iedul din Capra cu trei iezi şi Spiridușul din Hansel și Gretel. Acest din urmă basm, al fraților Grimm, l-a și povestit copiilor, care au fost încântați atât de povești, cât și de interpretare.

La finalul momentului, un clown i-a amuzat pe cei mici cu giumbuşlucurile lui și le-a oferit baloane colorate.

Momentul forte

Atracția serii a fost întâlnirea cu cantautorii Ducu Bertzi – acompaniat de violonistul Mihai Neniță, și Mircea Vintilă. Publicul a cântat împreună cu artiştii melodii cunoscute de mai bine de 40 de ani – piese care merg direct la suflet, indiferent de vârstă.

Recitalurile folk s-au încheiat sub cerul inundat de un feeric foc de artificii, în aplauzele celor peste 300 de persoane prezente la eveniment.

Expoziţii şi filme în „Noaptea iertării”

Noaptea Bibliotecilor” a oferit devenilor şi o incursiune prin secţiile şi depozitele instituţiei, iar aproape de miezul nopții, în Sala de Lectură, au avut ocazia să afle detalii despre arta culinară chineză – unul dintre numeroasele puncte de interes ale acestei civilizații care ne uimește prin bogăția și profunzimea ei. La fel de interesantă a fost şi o expoziție cu tema „Arta și cultura chineză reflectate în colecțiile bibliotecii”.

După miezul nopții, au urmat proiecții de film pentru toate gusturile – filme romantice („O iubire ca-n povești” și „Perfect pentru tine”) și science-fiction („Transformers” și „Aliens. Misiune de pedeapsă”), care pot fi împrumutate de la Secția de Artă și Carte Franceză a Bibliotecii Judeţene.

La intrarea în bibliotecă, vizitatorii au fost întâmpinați de o expoziție de fotografie în care au fost surprinse momente din celelalte ediții ale evenimentului – „Noaptea Bibliotecilor, an de an…”.

Aşa cum se întâmplă în fiecare an, „Noaptea Bibliotecilor” a fost şi o „noapte a iertării” – în această noapte, cititorii care nu au returnat la timp volumele împrumutate, le-au putut restitui fără niciun fel de penalizare.

După această noapte, sperăm că toţi cei care au venit la bibliotecă vor iubi și mai mult cartea și cultura și vor deveni și mai buni prieteni ai acestora. Ne bucurăm cu atât mai mult cu cât în această noapte, invitații noștri au renunțat pentru câteva ore la alte preocupări și au venit să cunoască biblioteca, să pătrundă în universul cărții și să descopere comorile unei instituții de cultură care joacă un rol foarte important în spiritualitatea județului, a comunității”, spune Ioan Sebatian Bara, managerul Bibliotecii Judeţene „Ovid Densusianu” Deva.

Noaptea Bibliotecilor” îşi propune să aducă mai aproape de sufletul cititorului cartea, să-i prezinte multiplele valențe şi să-i spună istoria.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

treisprezece − 12 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
PORTRET. Xenia, prinţesa războinică din ringul de box         Accident cu motocicleta, pe Transalpina         Accident pe autostrada A1, la Orăștie         Natura îşi face dreptate pe Defileul Jiului. Apele îşi recuceresc vechile albii         Se strâng ajutoare pentru sinistraţi         Muncitoarea care și-a atacat șeful cu un cuțit a fost reținută pentru 24 de ore         Primăria solicită fonduri UE pentru Cetatea Devei         Buget negativ pentru CEH. Pierderea e imensă         Școala veche de patru decenii intră în reabilitare         Incident grav în fabrica de cablaje: o angajată și-a înjunghiat șeful         Razie în Petroşani         Paznicii unităţilor miniere îşi cer salariile în instanţă         Magazinul fără vânzători, înființat de un devean, care funcționează pe încredere         Seminarul Mănăstirii Prislop, în topul școlilor din țară: aici nicio elevă nu a picat Bacalaureatul         În pericol după ce o maşină a rupt conducta de gaz         Geoparcul Dinozaurilor din Țara Hațegului va fi evaluat de UNESCO         Accident produs la beție         Cum s-a lucrat pe șantierul Autostrăzii Lugoj – Deva         Trei drumuri județene și un pod vor fi reabilitate         Treceri de pietoni cu material antiderapant în Deva