Destine exemplare: Adi Cîmpeanu – Parapantist, schior de performanţă, legionar, cântăreţ

Se împlinesc 26 de ani de când şi-a descoperit pasiunea pentru zborul cu parapanta, arătându-le şi altora cum o poţi lua pe urmele lui Icar, însă în deplină siguranţă. A mai fost şi schior de performanţă şi a trăit, vreme de cinci ani, aventura numită Legiunea Străină. În timpul liber cântă – foarte bine, spun toţi cei care îl ascultă -, iar Valea Jiului reprezintă sufletul şi casa lui. De aici se încarcă cu energie pozitivă, pentru a lupta cu viaţa pe mai departe. Este vorba despre Adi Cîmpeanu, un petroşenean în vârstă de 44 de ani.

Zbor şi dragoste

Cel care „l-a îmbolnăvit” de zborul cu parapanta a fost campionul mondial la acest sport, Tomi Coconea.

În 1991 eram la sala de forţă şi Tomi Coconea a tras de mine să vin la zbor. Am ajuns în Parâng, am luat aripa, am încercat să decolez cu ea, s-o umflu şi la un moment dat m-am ridicat vreo 20 de metri. Am venit din nou sus cu parapanta în spate şi Tomi mi-a zis: „Gata, de acum înainte nu mai trebuie să trag eu de tine să vii la zbor, că o să vii singur”. Şi uite că sunt 26 de ani de atunci şi nu m-am mai putut lăsa”, îşi începe Adi Cîmpeanu povestea despre zbor.

Zboară şi la dublu, fiindcă îşi doreşte ca şi alţii să descopere ce înseamnă să fii cu adevărat liber: “Îmi place să zbor în tandem pentru a oferi şi altora senzaţiile pe care le trăiesc eu. Şi eu mă bucur foarte mult să zbor şi, când văd un om cu zâmbetul pe buze, mă simt foarte bine, primesc foarte multă energie pozitivă, oricât de obosit aş fi în ziua respectivă. Zborul în tandem este un lucru care mă împlineşte”.

Cine poate zbura cu parapanta? Oricine, începând cu vârsta de 16 ani (aici ai nevoie de acordul părinţilor), iar de la 18 ani pe proprie răspundere. Adi Cîmpeanu ne mai dezvăluie că cele mai bune zone de zbor din judeţul nostru sunt în Parâng, “dar nu este pentru începători, este numai pentru avansaţi. Începătorii nu au ce să caute acolo, este o zonă foarte dificilă, cu tot felul de curenţi de pe o vale pe alta şi dacă nu ştiu unde să stea pe creastă, pot avea probleme. Clopotiva, la Haţeg, este o zonă foarte bună, la Uroi, lângă Simeria, unde se poate zbura în dinamică dacă bate vântul cu o anumită intensitate, poate să stea la pantă ore întregi. Dacă vântul ţine trei ore cu aceeaşi intensitate, poate să zboare şi cinci-şase ore”

Cât de scump e zborul cu parapanta? “Pentru început nu e foarte scump, pentru că, făcând şcoala de parapantă, instructorul pune la dispoziţia elevului şi echipamentul necesar. Dar, ca să zbori de unul singur, e obligatoriu să faci o şcoală. E ca şi permisul de conducere. Ai permis, conduci, nu ai, nu te urci la volan. Aici este vorba de viaţa omului, pentru că poate să moară într-o fracţiune de secundă. Ai greşit ai murit, greşelile nu se iartă aici”, ne lămureşte Adi Cîmpeanu.

Muzică şi schi

Bărbatul e pasionat şi de muzică şi nu o data a organizat concerte folk în Valea Jiului, adunând în jurul lui artişti iubitori de frumos. Ne spune că pasiunea pentru muzică vine din familie, de la mama lui, care a fost profesoară de vioară vreme de nouă ani.

Eu am încercat să pun mâna pe vioară un an, dar nu mi-a plăcut pentru că trebuia să cânt după partitură. Mai apoi, la munte, făcând schi de performanţă de la şase ani, am auzit pe cineva cântând la chitară şi era înconjurat de foarte multă lume şi am zis ce frumos, toată lumea râdea, era în jurul lui, lumea înnebunea şi am zis că aşa vreau să fiu şi eu”, precizează bărbatul.

Un alt domeniu din viaţa lui este schiul de performanţă, pe care l-a practicat vreme de 18 ani. Însă s-a lăsat, întrucât trăim într-o ţară ce nu ştie să îşi susţină sportivii.

M-am lăsat de schiul de performanţă pentru că a trebuit să muncesc. La 18 ani nu mai puteam face parte din şcoala sportivă, am fost la Ştiinţa Petroşani, dar nu s-a putut face scoatere din producţie şi nu puteam să merg şi la mină, să fac şi schi de performanţă. Şi atunci m-am lăsat de schi, să pot să mă întreţin. Am lucrat la brigadă trei ani, la mina Petrila, la sectorul II”, declară Adi Cîmpeanu.

Crede că, dacă ar fi trăit în altă ţară, ar fi avut alte şanse? E ferm convins că da, povestindu-ne cum “mergeam la campionatele mondiale cu nişte schiuri foarte proaste, bulgăreşti. Pe vremea aceea toată lumea avea schiuri mai moderne decât ale noastre şi noi aveam legături vai de capul lor. Ceilalţi aveau apărători, căşti, cotiere. Eu aveam apărători la mîini, croşetate de mama, umplute cu burete. Aveam banderolă cu burete pe frunte, eram ca din epoca de piatră pe lângă ceilalţi”.

Un alt episod din cei 44 de ani din viaţa lui Adi Cîmpeanu este cel al Legiunii Străine, în care s-a înscris în urma unei dezamăgiri în dragoste: “Am fost la un concurs internaţional de schi în Cehoslovacia şi am auzit de cineva care era în legiune. Am avut ocazia să-l cunosc, mi-a arătat nişte poze, era într-o companie de munte. Ştiam că este una dintre cel mai bune armate din lume şi mi-ar fi plăcut să fac parte. Motivul real pentru care m-am înscris în legiune a fost o dezamăgire în dragoste”.

Mai apoi a stat în străinătate ani buni, însă tot acasă s-a întors. A fost şofer pe TIR, în convoi excepţional, pe betonieră, a lucrat în domeniul securităţii, a mai lucrat în San Francisco şi în Nepal, pentru o companie de zbor cu parapanta.

Ce ne lipseşte nouă? Cum am putea să ne tinem oamenii valoroşi în ţară?

Ne lipseşte mentalitatea. Dacă ar vedea cum trăiesc oamenii în ţările subdezvoltate, şi-ar da seama ce şansă minunată este să fii născut în Valea Jiului. Nu ştiu să se mulţumească cu puţin”, concluzionează Adi Cîmpeanu.

Comentarii FB

comentarii
2 Răspunsuri la “Destine exemplare: Adi Cîmpeanu – Parapantist, schior de performanţă, legionar, cântăreţ

  1. Valy Cofaru

    Povestea unui Om adevarat ! Ca unul care am incercat zbourul cu parapanta, alpinismul , speologia si chiar puscatul cu teava 🙂 sub indrumarea sa , pot zice in cunostinta de cauza – Adi este un model.
    Intr-o generatie in care ne-am hranit cu adrenalina de zi cu zi , imi amintesc cu placere stagiile de arte martiale pe litoral, aventuri la alpinism, ski, speologie , seri culturale, seri dansante , miile de ore de antrenamente cot la cot , Aventura tineretii romanesti, eforturile de a trece peste greutatiile tineretii din Romania.
    Adi , prietene, felicitari si te astept cu drag la alte aventuri montane in Colorado !

    Răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

șaptesprezece + 1 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Gara Brad, la doi ani de la începerea lucrărilor de reabilitare         Scrisoarea deschisă a primarului Marcel Goia: „Autoritățile Publice Locale, bătaia de joc a Statului Român”         Traseu turistic refăcut de salvamontiști în Retezat         Rezultatele Bursei locurilor de muncă pentru absolvenţi – 19 octombrie 2018         „Trofeul Cetăţii” – turneu internaţional de şah la Centrul Cultural ”Drăgan Muntean”         Proteste la ArcelorMittal Hunedoara         La Salonul Hunedorean al Cărții, Editura Școala Ardeleană a fost la înălțime         Comunicat de presă (P): Senatoarea PNL, Carmen Hărău: Educația și cercetarea sunt scoase din agenda curentă a PSD         Imagini aeriene de pe Lotul trei al Autostrăzii Lugoj – Deva. Când va fi inaugurat         CE RĂMÂNE DUPĂ RAPORTĂRILE MĂREŢE. Incompetenţa şi angajările „pe pile” falimentează turismul hunedorean         Orchestra Metropolitană București concertează la Castelul COrvinilor         18 octombrie 1409 – ziua istorică a Huniazilor         Deva – un oraș ecologic și durabil         Scandal în jurul unui bal al bobocilor. Un preot s-a revoltat pentru tema aleasă: Demoni vă doriţi, demoni veţi avea în şcoli în loc de elevi”         Cetatea Blidaru, locul de vis din patrimoniul UNESCO, ignorat de autorități         Vârstnic jefuit în scara blocului         Lansare de carte         Zilele icoanei încep la Deva         Transporturi agabaritice pe ruta Nădlac – Hunedoara         Salonul Hunedorean al Cărții în anul Centenarului