Cu gândul la un ipotetic sediu nou. Preşcolari nevoiţi să înveţe sub ameninţarea tencuielii

În timp ce autorităţile locale din Petroşani dau asigurări că, în 15 septembrie, şcoala va începe în bune condiţii, în teren lucrurile stau cu totul diferit. Preşcolarii care merg la grădiniţa din Cartierul Dimitrov învaţă sub ameninţarea bucăţilor de tencuială, care se pot desprinde oricând şi să-i rănească pe micuţi.

2014-09-11 08.33.35Peste 100 de copii preşcolari din Petroşani vor merge la grădiniţă în condiţii improprii, iar părinţii se tem că oricând se poate produce o nenorocire. Este vorba despre grădiniţa cu program prelungit din Cartierul Dimitrov, unde până la ora actuală sunt înscrişi 120 de copii. Chiar dacă lucrările de igienizare sunt pe ultima sută de metri, pericolul vine din exterior, acolo unde bucăţi întregi din faţada şi acoperişul clădirii măcinate de timp şi intemperii se desprind şi pot oricând să răneasscă pe cineva. Situaţia nu este nouă, iar în lipsa fondurilor pentru reparaţii reprezentanţii instituţiei de învăţământ s-au mulţumit să pună un afiş prin care avertizează asupra pericolului real. În plus, din gard au dispărut panouri metalice, pe unde micuţii pot oricâd să ajungă direct în stradă.

 

Cu gândul la investiţiile de anul viitor!

 

Problema este cunoscută şi de municipalitatea din Petroşani, însă reprezentanţii Primăriei nu vorbesc despre investiţii în clădirea în care funcţionează grădiniţa, ci despre un ipotetic sediu nou. „Refacerea faţadei clădirii de la grădiniţa din cartierul Dimitrov ar costa câteva miliarde bune (n.r. lei vechi), în contextul în care este o clădire veche. Această investiţie nu-şi are, însă, rostul întrucât sde fac paşi pentru realizarea sediului de la <<I.G.Duca>>, fie prin foncuri de la Ministerul Educaţiei Naţionale, fie de la bugetul local pentru anul viitor. Părinţii copiilor care merg la această grădiniţă pot fi liniştiţi, întrucât toată tencuiala care este în pericol să cadă va fi îndepărtată săptămâna aceasta şi săptămâna viitoare”, ne-a declarat joi purtătorul de cuvânt al primăriei Municipiului Petroşani, Nicu Taşcă, adică cu doar câteva zile înainte de deschiderea noului an şcolar. Părinţii nu sunt însă deloc liniştiţi şi spun că se tem până şi să treacă pe lângă grădiniţa în cauză.

 

Noua grădiniţă, un „circ al foamei”

 

De precizat că sediul nou în care edilii îşi pun speranţa este în realitate o clădire a cărei construcţie a început în urmă cu 7 ani şi neterminată. De execuţia lucrării s-a ocupat SC Simar SRL, firmă controlată de omul de afaceri Alin Simota, care a câştigat licitaţia organizată în anul 2007.  A încasat aproximativ 1,2 milioane de lei, dar construcţia este departe de a fi finalizată şi pare mai degrabă o ruină decât o viitoare unitate de învăţământ pentru preşcolari. Valoarea de adjudecare a fost de puţin peste 1,5 milioane de lei, iar grădiniţa trebuia finalizată după 14 luni de la demararea construcţiei, respectiv 30.12.2008, însă în 6 ani lucrurile s-au schimbat. Constructorul calcula, în urmă cu aproximativ doi ani, că ar mai fi nevoie de încă 1,6 milioane de lei pentru ca imobilul să fie predat la cheie, pentru că între timp costurile au crescut, majorarea fiind determinată de indicele de inflaţie, creşterea costurilor al combustibili, a salariilor, etc. Ministerul Educaţiei a suspendat finanţarea proiectului şi, de mai bine de un an, aici nu a mai fost mişcată din loc nici măcar o cărmidă. Clădirea s-a transformast în adăpot pentru boschetari sau loc de joacă pentru puştii teribilişti.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 × patru =

ACTUALITATE
Accident rutier în Cristur, pe șoseaua Hunedoara – Deva         Consiliul Județean pregătește banii pentru refacerea șoselei spre Sarmizegetusa Regia         Soarta tristă a așezării romane de la Micia, locul istoric care ar fi putut aduce turiști         Un polițist din Hunedoara a prins un tâlhar, după ce l-a alergat pe străzi         ADVERTORIAL. Educația financiară este vitală pentru un antreprenor         BIROCRAŢIA SUFOCĂ ROMÂNIA. Două miliarde de euro de la UE n-au mai ajuns la drumurile patriei         INSTITUŢIA PREFECTULUI. Lista despăgubirilor a fost aprobată de Guvern         O tânără a fost jefuită în Hunedoara         Accident în Hunedoara, produs de un bărbat de 71 de ani         PROIECT PILOT. Tablete pentru elevi şi laptopuri pentru dascăli, moca, de la stat         Pagube de peste jumătate de milion de lei în judeţul Hunedoara         Aproape 200 de cadre didactice, cercetători, academicieni și scriitori au dat publicității apelul ”Dreptul la Educație”         Ministrul Turismului la Geoagiu Băi. Mircea Titus Dobre: „Ce a fost până acum a fost o pancartă”         Drumul Ilia – Gelmar se va face cu 40 milioane euro, bani europeni         Semnal de alarmă: Hunedoara înconjurată de terenuri poluate. Cât de nocive sunt haldele de steril         Imagini aeriene de pe Lotul IV al Autostrăzii Lugoj – Deva. Cum s-a lucrat (VIDEO)         Atenționare meteo: cod galben de ploi și vijelii!         Scandal în trafic cu urmări grave, filmat de un martor (VIDEO)         Accidentul rutier din intersecția de la Sântuhalm. Cine a fost vinovat         Violenţă de limbaj, bagatelizată de câţiva magistraţi hunedoreni