Cu gândul la un ipotetic sediu nou. Preşcolari nevoiţi să înveţe sub ameninţarea tencuielii

În timp ce autorităţile locale din Petroşani dau asigurări că, în 15 septembrie, şcoala va începe în bune condiţii, în teren lucrurile stau cu totul diferit. Preşcolarii care merg la grădiniţa din Cartierul Dimitrov învaţă sub ameninţarea bucăţilor de tencuială, care se pot desprinde oricând şi să-i rănească pe micuţi.

2014-09-11 08.33.35Peste 100 de copii preşcolari din Petroşani vor merge la grădiniţă în condiţii improprii, iar părinţii se tem că oricând se poate produce o nenorocire. Este vorba despre grădiniţa cu program prelungit din Cartierul Dimitrov, unde până la ora actuală sunt înscrişi 120 de copii. Chiar dacă lucrările de igienizare sunt pe ultima sută de metri, pericolul vine din exterior, acolo unde bucăţi întregi din faţada şi acoperişul clădirii măcinate de timp şi intemperii se desprind şi pot oricând să răneasscă pe cineva. Situaţia nu este nouă, iar în lipsa fondurilor pentru reparaţii reprezentanţii instituţiei de învăţământ s-au mulţumit să pună un afiş prin care avertizează asupra pericolului real. În plus, din gard au dispărut panouri metalice, pe unde micuţii pot oricâd să ajungă direct în stradă.

 

Cu gândul la investiţiile de anul viitor!

 

Problema este cunoscută şi de municipalitatea din Petroşani, însă reprezentanţii Primăriei nu vorbesc despre investiţii în clădirea în care funcţionează grădiniţa, ci despre un ipotetic sediu nou. „Refacerea faţadei clădirii de la grădiniţa din cartierul Dimitrov ar costa câteva miliarde bune (n.r. lei vechi), în contextul în care este o clădire veche. Această investiţie nu-şi are, însă, rostul întrucât sde fac paşi pentru realizarea sediului de la <<I.G.Duca>>, fie prin foncuri de la Ministerul Educaţiei Naţionale, fie de la bugetul local pentru anul viitor. Părinţii copiilor care merg la această grădiniţă pot fi liniştiţi, întrucât toată tencuiala care este în pericol să cadă va fi îndepărtată săptămâna aceasta şi săptămâna viitoare”, ne-a declarat joi purtătorul de cuvânt al primăriei Municipiului Petroşani, Nicu Taşcă, adică cu doar câteva zile înainte de deschiderea noului an şcolar. Părinţii nu sunt însă deloc liniştiţi şi spun că se tem până şi să treacă pe lângă grădiniţa în cauză.

 

Noua grădiniţă, un „circ al foamei”

 

De precizat că sediul nou în care edilii îşi pun speranţa este în realitate o clădire a cărei construcţie a început în urmă cu 7 ani şi neterminată. De execuţia lucrării s-a ocupat SC Simar SRL, firmă controlată de omul de afaceri Alin Simota, care a câştigat licitaţia organizată în anul 2007.  A încasat aproximativ 1,2 milioane de lei, dar construcţia este departe de a fi finalizată şi pare mai degrabă o ruină decât o viitoare unitate de învăţământ pentru preşcolari. Valoarea de adjudecare a fost de puţin peste 1,5 milioane de lei, iar grădiniţa trebuia finalizată după 14 luni de la demararea construcţiei, respectiv 30.12.2008, însă în 6 ani lucrurile s-au schimbat. Constructorul calcula, în urmă cu aproximativ doi ani, că ar mai fi nevoie de încă 1,6 milioane de lei pentru ca imobilul să fie predat la cheie, pentru că între timp costurile au crescut, majorarea fiind determinată de indicele de inflaţie, creşterea costurilor al combustibili, a salariilor, etc. Ministerul Educaţiei a suspendat finanţarea proiectului şi, de mai bine de un an, aici nu a mai fost mişcată din loc nici măcar o cărmidă. Clădirea s-a transformast în adăpot pentru boschetari sau loc de joacă pentru puştii teribilişti.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 × cinci =

ACTUALITATE
Cu ce se laudă conducerea CNAIR în 2017         Bărbaţi surprinşi de poliţiştii locali în timp ce furau deşeuri metalice         Accident rutier pe șoseaua Călan – Hațeg         Accident grav pe șoseaua Hunedoara – Deva         Explicațiile CNAIR pentru întârzierile de pe Autostrada Lugoj – Deva         Au furat cupru din curtea S.E. Paroșeni         Pradă de mistreți, de 180 de kilograme, confiscată de polițiști         Razii la afacerile cu brazi de Crăciun         Dănuț Mocanu a ajuns adjunct la Poliția Petroșani         Mesajul şefului Inspectoratului de Poliţie Judeţean Hunedoara, cu ocazia Sărbătorii Naşterii Domnului şi a Anului Nou         Colecția SENSE pentru ocazii speciale         Accident mortal în Simeria         Falşi angajaţi ai unei firme de deratizare au obţinut 128 de lei, în urma unei „lucrări” la domiciliu         Angajata unui magazin non-stop a fost tâlhărită         Profesorul care le-a ținut elevilor săi o lecție despre famlia Ridzi a fost „achitat”         Patru monede antice au fost recuperate de Poliție         O piață din Deva se va numi a Regelui Mihai I al României         Colindători la primărie         Coroane de flori în memoria Majestății Sale Regele Mihai I         Cântecul măturătoarei de fluturi