4.7 C
Deva
joi, aprilie 18, 2024

Cele mai frumoase Ţurcane din judeţ, prezentate la expoziţia de la Costeşti

Sute de crescători de ovine din judeţ, dar şi din ţară, au luat parte duminică la tradiţionala Expoziţie şi Bursă de Ovine din comuna Orăştioara de Sus

oiCe-a de-a noua ediţie a Expoziţiei şi Târgului de Ovine Ţurcana a adunat la Costeşti sute de vizitatori şi participanţi, atât din judeţ, cât şi din ţară. Cea mai răspândită rasă de oi care se creşte în judeţul Hunedoara, este apreciată atât din cauza blănii foarte groase care o face rezistentă la intemperii, cât şi a cărnii şi a cantităţii de lapte pe care o produce.

Produse tradiţionale de la producători

producatoriParticipanţii la târg au putut admira sute de oi din rasa Ţurcana, măgăruşi, dar şi câini ciobăneşti de vânzare de toate dimensiunile. Oaspeţii au fost întâmpinaţi cu mâncare tradiţională şi cu un spectacol folcloric la care au luat parte îndrăgiţi artişti ai muzicii populare, din toată ţara. “I-am întâmpinat pe vizitatori cu mult mai multe standuri ca de obicei. Faţă de anii trecuţi când aveam cam 100 de boxe, azi am avut 141 de boxe şi un număr de peste 1.200 de oi care sunt prezente în expoziţie. Mai avem produse tradiţionale brânză, urdă, brânză de burduf, telemea, unt, tot ce este specific creşterii animalelor şi care poate fi achiziţionat direct de la producători”, a declarat Vasile Marian Inăsescu, primarul comunei Orăştioara de Sus.

Record de crescători

Cel mai mare crescător de oi din Europa, Dumitru Andreşoiu, care este şi organizatorul acestui eveniment anual, are în proprietate peste 25.000 de capete de ovine. Cele mai reprezentative exemplare, în număr de 200 le-a adus în expoziţie. “Această Bursă de ovine a început în urmă cu nouă ani cu 36 de boxe şi în fiecare an am crescut, în acest an ajungând la peste 140 de standuri. Fiecare crescător aduce la expoziţie animalele care îl reprezintă, deoarece fiecare crescător are caracteristicile lui la ovine. Eu sunt mulţumit de marfa pe care o am şi apreciat de cei cu care fac afaceri”, este de părere Dumitru Andreşoiu, preşedintele Asociaţiei Judeţene a Crescătorilor de Ovine “Dacia” Hunedoara.

O afacere profitabilă pe un plus la calitate

Creşterea ovinelor este o afacere profitabilă mulţi crescători hunedoreni îndreptându-se în ultima perioadă spre achiziţionarea de oi din rasa Ţurcana. În funcţie de caracteristici preţul unei ovine începe de la 1.200 de lei, dar un berbec poate urca şi la 1.000 de euro. De asemenea, profit se scoate şi din vânzarea produselor caracteristice ovinelor. “În câţiva ani de zile producţia de oi a crescut în Hunedoara de vreo cinci, şase ori. Am ajuns un judeţ de referinţă în România în ceea ce priveşte crescutul oilor. Toţi cei de aici cu care am discutat doresc să îşi mărească producţia să îşi menţină calitatea şi pe nimeni nu am auzit că ar vrea să renunţe. De asemenea, cel mai important lucru este că toate produsele care sunt aici sunt de bună calitate. Astfel dacă un produs este bun este şi producătorul mândru că îl afişează şi primeşte şi mai mulţi bani pe el”, a punctat Mircea Ioan Moloţ, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, prezent la manifestare.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/