Artă la doi metri la 0 grade. Familia de zăpadă de la Ilia

Centrul de comună din Ilia este împodobit în acestă perioadă cu figurine din zăpadă, ce au atras zeci de vizitatori în faţa Casei de Cultură. Creatorul acestor atracţii hibernale inedite este un artist extrem de talentat, Alin Gabor

mare

Cu zăpadă şi două mâini extreme de iscusite la care se adaugă o doză bună de imaginaţie şi pricepere, un tânăr talentat din Ilia a modelat mai multe figurine, ce au devenit în scurt timp, atracţia localităţii Ilia. Zăpada, ingredientul minune al celor mici pentru sporirea bucuriei în ale jocurilor de iarnă, a devenit pentru Alin Gabor materia primă pentru modelarea oamenilor de zăpadă, “de expoziţie”.

Cuplul din omăt

“Am ieşit sâmbătă cu fetele în faţa Căminului Cultural din Ilia să facem un om de zăpadă. După o perioadă, fetele au plecat acasă, dar eu am rămas să finalizez figurina la care am lucrat întrega zi. Pur şi simplu mi-am urmat vocea interioară şi acesta a fost rezultatul a peste cinci ore de muncă”, povesteşte Alin. Duminică, o altă figurină, de această dată a unei femei, a fost modelată de artist pentru a ţine companie singuraticului om de zăpadă. În scurt timp, vestea despre cele două figurine de peste doi metri înălţime s-a răspândit în comunitate, şi de la mic la mare oamenii au venit să admire operele artă efemere şi să îşi facă şi fotografii cu acestea. Pentru copii, artistul zăpezii a construit şi un cap de căţel din aceeaşi materie primă.“Este interesant că eu am făcut totul din joacă şi asta a ieşit. M-am simţit ca atunci când, copil fiind, mergeam la săniuş toată ziua, iar seara, deşi îngheţat eram extrem fericit”, mai spune Alin Gabor, cunoscut locuitorilor din Ilia, ca un artist talentat.

Zăpada mai apoasă, bună pentru modelat

Ideea pentru ceva inedit, cum ar fi sculpturile în zăpadă i-a venit tânărului, după ce a construit în curtea proprie un spiriduş şi o navă spaţială din omăt. Iar “materia primă” trebuie să fie optimă pentru modelat. “Zăpada trebuie să fie nu foarte moale, dar nici îngheţată, undeva la un grad, zero sau minus un grad, să poată fi modelată. Deşi unele porţiuni le modelez cu mănuşi, la detalii şi expresivitatea figurinelor, a trebuit să lucrez cu mâna goală. În fiecare zi am mai adăugat şi consolidat la cei doi oameni din zăpadă, deoarece din cauza temperaturilor ce au crescut, se mai deformează pe ici pe colo. Dacă mai vine o perioadă de frig, pot să mai “ţină” şi o săptămână”, spune Alin.

Spaţiu expoziţional în aer liber

Luni, colecţia de figurine a fost îmbogăţită cu un dragon reprezentat în basorelief, pentru a se menţine o perioadă mai îndelungată. “Îmi place foarte mult spaţiu de aici din faţa Casei de Cultură, deoarece este foarte vizibil, pentru toţi locuitorii comunei. Îmi place să expun ceea ce lucrez, deoarece în acest fel mai scot oamenii din casă, iar ei se pot bucura ce ceva nou. Dacă vremea ţine cu noi şi vom mai avea zăpada, intenţionez să implic şi copiii talentaţi de la şcoală într-un proiect artistic ce va ţine de modelatul zăpezii”, mai spune artistul din Ilia.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 − 1 =

ACTUALITATE
Doi jandarmi au salvat o femeie din mâinile unui jefuitor         Proiectul vânzării terenului de 80.000 de metri pătrați unei companii germane a fost respins         Angajații APIA Hunedoara au continuat protestul         Hunedoara anilor 1960, descrisă de scriitori: orașul uriaşului complex de uzine unde fierbe în clocot oţelul         Brandul Sense anunta mari reduceri de Black Friday         Un vârstnic de 95 de ani a fost jefuit         Imagini de pe șantierul Lotului IV al autostrăzii Lugoj – Deva. Cum s-a lucrat         O companie germană va deschide o fabrică în Hunedoara         CUM DISPAR COMORILE SATELOR. Bisericile de lemn ale Hunedoarei stricate de proiectele de restaurare         Raportul IPJ. Ultima lună din mandatul fostului șef al IPJ Hunedoara, Liviu Dumitru         Cursele de taxi mai scumpe cu un leu pe kilometru în Hunedoara         Peste 1.000 de salariaţi disponibilizaţi de la CEH vor primi plăți compensatorii         Tinerii sunt invitați de IPJ Hunedoara să devină polițiști         Angajată APIA condamnată la închisoare         Fost șef al CNADNR trimis în judecată pentru abuz în serviciu         Nouă ani de la marea tragedie din Mina Petrila         Târgul de Iarnă își deschide porțile în Deva         Elevă de 17 ani dispărută de la domiciliu         Miercuri începe Postul Naşterii Domnului         Caz șocant în Hunedoara. Bărbat spânzurat în scara blocului