A adoptat primul câine la Deva

Deşi militează pentru dreptul la viaţă al câinilor comunitari, când vine vorba de adopţii devenii dau înapoi. Doar patru câini au fost adoptaţi de la Sântuhalm, de la Serviciul Judeţean pentru Ocrotirea Animalelor Fără Stăpân Hunedoara. Primul dintre ei a fost luat de deveanca Adina Şelaru

caine

După scandalul morţii lui Ionuţ, primul devean care a adoptat un căţel, oferindu-i un adăpost este medicul dermatolog Adina Şelaru. Mare iubitoare de animale, doctoriţa are la casa de la ţară, trei câini maidanezi toţi luaţi de pe stradă. Din 2006 şi până acum a salvat de la moarte sigură, peste 20 de câini şi pentru fiecare dintre aceştia a găsit un adăpost, după ce i-a pus pe picioare. Puiuţi aruncaţi la tomberon, câini opăriţi care nu mai aveau nici blană pe ei, câini cu boli, cu răni infectate şi multe alte cazuri care păreau fără scăpare. „Eu iubesc foarte mult animalele şi mă doare ceea ce se întâmplă acum. Toţi câinii maidanezi pe care i-am luat acasă sunt foarte blânzi, prietenoşi, foarte deştepţi şi se ataşează imediat de familia adoptivă. Fac un apel la cei care au posibilitatea să aibă grijă de un căţel, să meargă şi să adopte să nu îi lase să moară. Nu mă pot gândi la eutanasierea lor, deşi sunt conştientă că pe stradă pot fi un pericol”, spune doctoriţa Adina Şelaru.

Căţeii nimănui

În acest moment la adăpostul din subordinea SJOAFS Hunedoara sunt „cazaţi” 57 de câini, majoritatea adulţi. Deşi sunt sterilizaţi, deparazitaţi şi vaccinaţi nimeni nu îşi doreşte să le ofere un cămin. „Exact acum când mă aşteptam să am rezultate, acestea nu există. Înainte, ritmul de adopţie era net superior atât naţional, cât şi internaţional. Deva a rămas în urmă dacă raportăm la numărul de adopţii din Hunedoara şi Petroşani. Chiar acum avem un număr de 20 de câini din adăpostul de la Petroşani care pleacă în Finlanda”, spune Adrian Cioran, medic veterinar la SJOAFS Hunedoara.

16 câini au fost adoptaţi de la adăpostul din Petroşani

adoptii pozeDoar 16 câini fără stăpân au fost adoptaţi, în ultima perioadă de la adăpostul amenajat în Cartierul Colonie din Petroşani. Vorbim despre adopţiile care au avut loc după izbucnirea scandalului legat de moartea copilului de patru ani de la Bucureşti. „După acţiunea comună de prindere a câinilor fără stăpân, au mai fost sterilizaţi 20 de câini. De asemenea, 16 câini au fost adoptaţi în această perioadă. În adăpost mai sunt acum circa 100 de câini fără stăpân”, a declarat Nicolae Taşcă, purtător de cuvânt al Primăriei Municipiului Petroşani. Acţiunea de prindere şi sterilizare a maidanezilor a fost blocată şi de faptul că medicul veterinar care se ocupă de animalele din centrul de la Petroşani a fost în concediu.

Pentru cei care îşi doresc un patruped

Căţeii care merg spre adoptator sunt sterilizaţi, vaccinaţi şi deparazitaţi şi au ca semn recognoscibil un crotal în ureche, după care pot fi identificaţi. Paşii pentru adopţia unui căţel de rasă comună sunt simpli. Viitorul adoptator trebuie să îşi dorească un nou membru în familie, să facă dovada că este proprietarul unui spaţiu şi să demonstreze că are resurse pentru creşterea unui câine. De asemenea pe formularul de adopţie sunt trecute toate datele despre viitorul stăpân al patrupedului. În cazul în care după ce l-a luat în grijă, maidanezul respectiv este „ridicat” din stradă, stăpânul acestuia riscă o amendă uriaşă şi chiar ani de puşcărie. Totul ţine de normele de aplicare ale Legii 258/2013 care nu au fost încă stabilite. Adopţiile se pot face în orice zi a săptămânii de la adăpostul SJOAFS din Sântuhalm între orele 10 şi 18.

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

16 + optsprezece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Transalpina va fi închisă         Ziua Armatei Române, celebrată în Hunedoara         Toamna transformă satele din Munţii Apuseni într-un adevărat paradis         PETROȘANI/ Lemnul din toaletarea copacilor, donat bătrânilor         NEMULȚUMIT. Alin Simota a contestat condamnarea pentru fals în declarații         Ilie Balaci a murit         Turiste rătăcite în Masivul Godeanu         Prins la furat de cablu, pe calea ferată         Gara Brad, la doi ani de la începerea lucrărilor de reabilitare         Scrisoarea deschisă a primarului Marcel Goia: „Autoritățile Publice Locale, bătaia de joc a Statului Român”         Traseu turistic refăcut de salvamontiști în Retezat         Rezultatele Bursei locurilor de muncă pentru absolvenţi – 19 octombrie 2018         „Trofeul Cetăţii” – turneu internaţional de şah la Centrul Cultural ”Drăgan Muntean”         Proteste la ArcelorMittal Hunedoara         La Salonul Hunedorean al Cărții, Editura Școala Ardeleană a fost la înălțime         Comunicat de presă (P): Senatoarea PNL, Carmen Hărău: Educația și cercetarea sunt scoase din agenda curentă a PSD         Imagini aeriene de pe Lotul trei al Autostrăzii Lugoj – Deva. Când va fi inaugurat         CE RĂMÂNE DUPĂ RAPORTĂRILE MĂREŢE. Incompetenţa şi angajările „pe pile” falimentează turismul hunedorean         Orchestra Metropolitană București concertează la Castelul COrvinilor         18 octombrie 1409 – ziua istorică a Huniazilor