150 de ani de activitate corală neîntreruptă în Orăștie

Burgul Paliei a trăit în perioada antebelică și o scurtă perioadă după cel de al doilea Război Mondial o viață culturală intensă.

Coexistența mai multor grupuri etnice, o viață economică intensă, care a generat crearea de bănci proprii (vezi Ardeleana), existența mai multor bresle ale meseriașilor, dar și prezența mai multor instituții de învățământ, a creat climatul prielnic concurenței, care la rândul ei a dat naștere unor tradiții și instituții culturale locale. De aici au plecat spre lume ziare, reviste, tipărituri, tot aici s-a dezvoltat curentul unionist ce a avut drept încununare a activității sale Marea Unire.

Exista o anumită activitate muzicală în Orăștie, însă anul de naștere al Corului de la Orăștie este 1868, de atunci datează primele înscrisuri. Anume „Protocolul despre ședințele Comitetului Parohial și Școlar Greco-Oriental din Orăștie” de la data de 28 iulie 1868, prin care se arată că: „domnul învățător Ioan Bena va fi remunerat cu suma de 200 fl. pentru a-și desfășura activitatea în calitate de învățător, secretar al comitetului parohial și nu în ultimul rând pentru a forma un cor”.

Un amănunt important este acela că în acest proces verbal învățătorul Ioan Bena va avea un cor care va trebui să formeze ,,două coarde” (voci).  Acesta fiind actul de naștere al Corului de la Orăștie.

Manifestare aniversară

Cântarea corală în Orăștie este motiv de promovare a zonei în țară și în întreaga lume, rolul corului „Vlăstarele Orăștiei“, dirijat de prof. Petru Androne Eli fiind recunoscut în acest sens. Prin muncă asiduă și repetiție, prin cântările corale atât sacre cât și laice, corurile orăștiene au reușit să coaguleze comunitatea de-a lungul vremurilor prin burgul Paliei care a trecut.

Evenimentul aniversar s-a înscris în cadrul proiectului „Cantamus Domino”, având loc la sala „ASTRA”, duminică 23 septembrie 2018.

În programul evenimentului s-au înscris:

 Conferința „Muzică corală românească de la începuturi până în prezent”, susținută de pr. lect. univ. dr. Dan Alexandru Streza, de la Facultatea de Teologie ortodoxă Sf. Andrei Șaguna, Sibiu. Prezentarea cărții „Activitatea corală bisericească în contextul vieții culturale din Orăștie“ susținută de dr. Ioan Marius Popa, cartea fiind teza de doctorat, publicată, a domniei sale. Manifestarea fiind „condimentată” cu intermezzouri corale susținute de corurile: „Vlăstarele Orăștiei“ și „Armonia”, acesta din urmă fiind dirijat de Nicolae Mircea Stane.

Finalul a aparținut corului „Arhanghelii”, condus de dr. Ioan Marius Popa, ce a încântat pe cei peste 150 de spectatori, aflați în sală, cu un mini concert.

Comentarii FB

comentarii


TAG


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

7 + zece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Costel Avram și-a cerut scuze pentru modul în care s-a purtat cu o jurnalistă         Au revenit la muncă pavatorii pe Bulevardul Corvin         Tragedie pe calea ferată Simeria – Petroșani         Sfârșit de săptămână aglomerat la Sarmizegetusa Regia, în ciuda restricțiilor de circulație         Spectacol la Teatrul de Artă Deva: „Audiția.ro”         Ziua Poliției Române, celebrată în județul Hunedoara         Echipa RobotX din Hunedoara va reprezenta România la Campionatul mondial de Robotică         EUROPARLAMENTARE. Iuliu Winkler, Medalia de Aur a Societății pentru Încurajarea Progresului din Paris         ZIUA MONDIALĂ A APEI. Apa Prod, lecţii deschide despre rostul apei în trei municipii din judeţ         Invazie de pelerini la Mănăstirea Prislop: mii de oameni s-au rugat la mormântul lui Arsenie Boca         Fântâna arteziană din Piaţa Victoriei va fi repusă în funcţiune         Accident mortal pe șoseaua Hațeg – Petroșani         Gest golănesc făcut de Costel Avram: a îmbrâncit o jurnalistă care a venit să îi pună întrebări         Răzvan Mareş și alţi patru au furat prezenţa unor copii la Madrid, la un eveniment unic în viaţa tinerilor sportivi         Și eu… România în primul rând!         Un fiu al pădurenilor         Chinez prins muncind la negru în Hunedoara         Intrare gratuită la Sarmizegetusa Regia         Ce se întâmplă cu proiectul de 20 de milioane de euro, pentru transportul ecologic din Valea Jiului         Drum de cinci kilometri din Ținutul Pădurenilor modernizat cu fonduri de la Consiliul Județean