150 de ani de activitate corală neîntreruptă în Orăștie

Burgul Paliei a trăit în perioada antebelică și o scurtă perioadă după cel de al doilea Război Mondial o viață culturală intensă.

Coexistența mai multor grupuri etnice, o viață economică intensă, care a generat crearea de bănci proprii (vezi Ardeleana), existența mai multor bresle ale meseriașilor, dar și prezența mai multor instituții de învățământ, a creat climatul prielnic concurenței, care la rândul ei a dat naștere unor tradiții și instituții culturale locale. De aici au plecat spre lume ziare, reviste, tipărituri, tot aici s-a dezvoltat curentul unionist ce a avut drept încununare a activității sale Marea Unire.

Exista o anumită activitate muzicală în Orăștie, însă anul de naștere al Corului de la Orăștie este 1868, de atunci datează primele înscrisuri. Anume „Protocolul despre ședințele Comitetului Parohial și Școlar Greco-Oriental din Orăștie” de la data de 28 iulie 1868, prin care se arată că: „domnul învățător Ioan Bena va fi remunerat cu suma de 200 fl. pentru a-și desfășura activitatea în calitate de învățător, secretar al comitetului parohial și nu în ultimul rând pentru a forma un cor”.

Un amănunt important este acela că în acest proces verbal învățătorul Ioan Bena va avea un cor care va trebui să formeze ,,două coarde” (voci).  Acesta fiind actul de naștere al Corului de la Orăștie.

Manifestare aniversară

Cântarea corală în Orăștie este motiv de promovare a zonei în țară și în întreaga lume, rolul corului „Vlăstarele Orăștiei“, dirijat de prof. Petru Androne Eli fiind recunoscut în acest sens. Prin muncă asiduă și repetiție, prin cântările corale atât sacre cât și laice, corurile orăștiene au reușit să coaguleze comunitatea de-a lungul vremurilor prin burgul Paliei care a trecut.

Evenimentul aniversar s-a înscris în cadrul proiectului „Cantamus Domino”, având loc la sala „ASTRA”, duminică 23 septembrie 2018.

În programul evenimentului s-au înscris:

 Conferința „Muzică corală românească de la începuturi până în prezent”, susținută de pr. lect. univ. dr. Dan Alexandru Streza, de la Facultatea de Teologie ortodoxă Sf. Andrei Șaguna, Sibiu. Prezentarea cărții „Activitatea corală bisericească în contextul vieții culturale din Orăștie“ susținută de dr. Ioan Marius Popa, cartea fiind teza de doctorat, publicată, a domniei sale. Manifestarea fiind „condimentată” cu intermezzouri corale susținute de corurile: „Vlăstarele Orăștiei“ și „Armonia”, acesta din urmă fiind dirijat de Nicolae Mircea Stane.

Finalul a aparținut corului „Arhanghelii”, condus de dr. Ioan Marius Popa, ce a încântat pe cei peste 150 de spectatori, aflați în sală, cu un mini concert.

Comentarii FB

comentarii


TAG


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

cinci + douăzeci =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Prins la furat de cablu, pe calea ferată         Gara Brad, la doi ani de la începerea lucrărilor de reabilitare         Scrisoarea deschisă a primarului Marcel Goia: „Autoritățile Publice Locale, bătaia de joc a Statului Român”         Traseu turistic refăcut de salvamontiști în Retezat         Rezultatele Bursei locurilor de muncă pentru absolvenţi – 19 octombrie 2018         „Trofeul Cetăţii” – turneu internaţional de şah la Centrul Cultural ”Drăgan Muntean”         Proteste la ArcelorMittal Hunedoara         La Salonul Hunedorean al Cărții, Editura Școala Ardeleană a fost la înălțime         Comunicat de presă (P): Senatoarea PNL, Carmen Hărău: Educația și cercetarea sunt scoase din agenda curentă a PSD         Imagini aeriene de pe Lotul trei al Autostrăzii Lugoj – Deva. Când va fi inaugurat         CE RĂMÂNE DUPĂ RAPORTĂRILE MĂREŢE. Incompetenţa şi angajările „pe pile” falimentează turismul hunedorean         Orchestra Metropolitană București concertează la Castelul COrvinilor         18 octombrie 1409 – ziua istorică a Huniazilor         Deva – un oraș ecologic și durabil         Scandal în jurul unui bal al bobocilor. Un preot s-a revoltat pentru tema aleasă: Demoni vă doriţi, demoni veţi avea în şcoli în loc de elevi”         Cetatea Blidaru, locul de vis din patrimoniul UNESCO, ignorat de autorități         Vârstnic jefuit în scara blocului         Lansare de carte         Zilele icoanei încep la Deva         Transporturi agabaritice pe ruta Nădlac – Hunedoara