Ambasadorii și voluntarii pentru Geoparc și-au prezentat realizările în fața colegilor

Hațeg, 26.10.2017 – Marea întâlnire de toamnă a ambasadorilor și voluntarilor pentru Geoparc a reprezentat un moment de bilanț al activităților desfășurate de tinerii din Țara Hațegului pe parcursul a șase luni. O mulțime de evenimente, proiecte și activități derulate cu sprijinul lor certifică menirea Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului – Geoparc Internațional UNESCO administrat de Universitatea din București de a promova educația, știința și cultura.

Întâlnirea, intrată deja în tradiție, a fost găzduită de Colegiul Național ”I. C. Brătianu” Hațeg, partener educațional al Geoparcului. Circa 50 de ambasadori și voluntari pentru Geoparc au venit în fața colegilor lor pentru a le prezenta proiectele și activitățile pe care le-au desfășurat și pentru a-i ajuta să înțeleagă mai bine ce înseamnă programul de voluntariat.

”Călătoria lui Andi Andezit prin arii protejate și geoparcuri internaționale”, proiectul Asociației Drag de Hațeg și al Geoparcului, a avut ca scop promovarea primului Geoparc Internațional UNESCO din România în țară și în străinătate. Mascota Andi Andezit, realizată chiar de voluntari, a călătorit în 14 geoparcuri din Europa, Asia și America de Nord, în cinci destinații de ecoturism din România și în Geoparcul Ținutul Buzăului – Geoparc Aspirant UNESCO. Detaliile despre călătoria sa au fost prezentate publicului în cadrul evenimentului ”Ziua Vulcanilor”, desfășurat pe 24 august în orașul Hațeg. Proiectul a fost o bună ocazie pentru voluntari de a lua legătura cu reprezentanți ai geoparcurilor din întreaga lume și de a afla mai multe informații despre unicitatea acestor teritorii la nivel mondial. Proiectul s-a bucurat de un real succes. Mascota Andi Andezit a devenit model pentru Geoparcul Tumbler Ridge din Canada, iar directorul acestui geoparc, Sarah Gamble, a făcut o vizită în Țara Hațegului tocmai pentru a-i cunoaște pe ambasadorii și voluntarii Geoparcului. Acesta este doar unul dintre motivele pentru care proiectul va continua cu noi geoparcuri și arii protejate vizitate de Andi Andezit.
”Casa Pietrelor”, proiectul derulat de Asociația Wild Roots și Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului a avut ca rezultat realizarea unui nou punct de vizitare în localitatea Ohaba Sibișel. Cei care îi vor trece pragul vor putea afla aici informații despre legăturile dintre ”lumea nevie” (geodiversitatea) și ”lumea vie” (biodiversitatea). Voluntarii pentru Geoparc au fost implicați în lucrările de amenajare utilizând materiale exclusiv ecologice – lut, lemn, pământ și iarbă. De asemenea, ei au participat la workshopuri și aplicații practice pe teme de biologie, paleontologie și speologie.

Cele două proiecte au fost un bun prilej de a forma o nouă generație de ambasadori din rândul voluntarilor pentru Geoparc. 13 dintre voluntari au luat parte la o tabără de formare pe parcursul căreia au aflat informații despre ce înseamnă și cum ia naștere un Geoparc UNESCO, despre resurse, valori, patrimoniu și arii protejate și despre cât de importante sunt dezvoltarea personală și comunicarea. De asemenea, ei au participat la aplicații în teren și au creat o listă de posibile proiecte pe care să le desfășoare în noua calitate, cea de ambasadori ai Geoparcului. Inițiat în 2016, proiectul Ambasadorii Geoparcului este în prezent un exemplu de bune practici în cadrul Rețelei Europene a Geoparcurilor, fiind considerat un model ce urmează să fie aplicat și în alte geoparcuri UNESCO în scopul promovării valorilor și comunităților locale din aceste teritorii.

unsprezece − unu =

Păsat şi tocană de oaie la Târgul de produse tradiţionale. Costul: 21.000 de lei         Salvaţi de pe Transalpina         ADMINISTRAŢIE PSD. Şapte ani de jalbe la „Împărăţia” primarului Cazacu din Brad. Degeaba!         Ofertele de restaurare a Castelului Corvinilor vor fi reevaluate         Accident pe DN 66. S-a răsturnat cu camionul         TURISM. Demersuri pentru declararea zonei Vulcan – Pasul Vîlcan staţiune de interes local         Șir de accidente grave pe șoselele Hunedoarei         Accident pe Calea Zarandului din Deva. Un autocar și un autocamion sunt implicate în coliziune         Ministrul Energiei nu ar vrea să renunţe la centralele pe cărbune         150 de ani de activitate corală neîntreruptă în Orăștie         Autobuz implicat într-un accident mortal pe DJ 687 Hunedoara – Deva         ZILELE MAGHIARE DIN JUDEŢUL HUNEDOARA. Au fost decernate premiile ”Barcsay Ákos” 2018         FOTO: Accident grav pe autostradă. Șase mașini au fost implicate, iar șapte oameni au fost răniți         Probleme mari pe listele “Fără penali”. Sute de semnături anulate în Valea Jiului. Primarul Uricaniului, ameninţat cu o plângere penală!         Liga a treia. Victorie pentru CS Hunedoara, eșec pentru Deva         Mai multe drumuri județene devin drumuri forestiere         Amenzi pentru tăieri ilegale de lemne         Soarta minelor Lupeni şi Lonea e pecetluită. Nici măcar nu sunt luate în calcul în Strategia Energetică a României         Tânăr prins la furat în Hunedoara         Zilele Maghiare din Județul Hunedoara – 22-30 septembrie 2018