Comuna Romos reuşeşte să aducă fonduri europene prin GAL

La întâlnirea de miercuri, 5 aprilie 2017, de la Romos, reprezentanţii GAL, în prezenţa managerului Bârsan Constantin, Luciana Jdira expert evaluator proiecte şi Dana Ispas animator, agent de dezvoltare locală au lansat ghidurile pentru primării în privinţa accesării fondurilor europene nerambursabile, urmând ca la următoarea întâlnire să fie prezentaţi paşii pentru sectorul privat. Pentru prima etapă de programare s-a intrat într-o nouă etapă 2014-2020.

 

GAL Valea Ampoiului -Valea Mureşului este un parteneriat al consiliilor locale din 12 comune Săsciori, Săliştea, Meteş, Bucium, Ciuruleasa, Şibot, Ceru Băcăinţi, Blandiana, Vinţu de Jos, Pianu, Almaşu Mare din judeţul Alba, comuna Romos judeţul Hunedoara şi oraşul Zlatna cu o populaţie sub 10000 de locuitori precum şi 22 de persoane juridice şi fizice din mediul privat(societăţi comerciale, composesorate, ocoale silvice, asociaţii, PFA-uri, grup de producători) din zona aferentă teritoriului localităţilor componente.

GAL-ul a colaborat şi în etapa precedentă foarte bine, realizări începând cu Centrul de Informare Turistică şi terminând cu mica infrastructură care au fost rezultatul unor proiecte anterioare până în 2015. În urma selectării proiectului pe strategie de dezvoltare pe următoarea etapă de programare există posibilitatea să se facă şi să se depună împreună proiecte pentru finanţarea în valoare aproape 2.700.000 de Euro, sumă primită pentru strategia GAL. Bani pentru funcţionare şi animare teritoriu şi categoriile de beneficiari în cadrul măsurii 19 din PNDR. Prezentarea de la Romos s-a referit la oportunităţiile de finanţare, toţi cei prezenţi la întâlnire primind mapele cu pliantele care expun pe scurt care sunt categoriile  de proiecte eligibile.

Primăria comunei Romos are oportunitatea de a depune un proiect cu care comunitate locală se confruntă, infrastructura.

Ca obiective GAL-ul şi-a propus:  identificarea potenţialului economic al zonei rurale, diversificarea activităţilor agricole şi non-agricole, îmbunătăţirea calităţii vieţii populaţiei şi în mediul rural, repopularea satelor prin creşterea competivităţii sectorului agricol şi integrarea minorităţilor prin  dezvoltarea infrastructurii locale. Pentru punerea în aplicare a strategiei de dezvoltare 2014-2020 s-au pus în aplicare următoarele măsuri:

Pentru sectorul public -Măsura M1/6 B cuprinde servicii de bază pentru economia şi populaţia locală– Măsura M5/6 B dezvoltarea infrastructurii sociale destinată populaţiei din teritoriul GAL , fonduri şi sumă medie acordată pe proiect 62.500 Euro şi Măsura M4/6B infrastructura pentru integrarea minorităţilor locale. La fel ca şi pentru sectorul public există trei măsuri şi pentru sectorul privat. Măsura M1/6B ce cuprinde servicii de bază pentru economia şi populaţia rurală are alocată o sumă totală  nerambursabilă de 1.157.322,46 de Euro, sumă împărţită în mod egal pentru cele 13 UAT-uri, suma medie nerambursabilă acordată pe un proiect pentru fiecare primărie în parte fiind de 89.024,80 de Euro. Numărul de locuitori care beneficiază de aceste servicii sunt de peste 36.000 .

Programul continuă cu Măsura M2/2A: investiţii în exploataţii agricole şi în procesarea produselor agricole în sumă totală nerambursabilă de 423.212,59 de Euro cu o sumă medie pe proiect de 70.535,43 de Euro. Măsura M3/6A crearea şi dezvoltarea de activităţi non-agricole pe teritoriul GAL, 315.300 Euro. Măsura M6/1B sprijin pentru înfiinţarea şi dezvoltarea de structuri asociative, fonduri 111.881,11 Euro în sumă medie pe proiect de 27.920,27 Euro. Valoarea sprijinului nerambursabil poate fi cuprinsă între 5.000 Euro şi max. 75.000 Euro iar solicitantul trebuie să se angajeze să asigure întreţinerea/mentenanţă investiţiei pe o perioadă de minim 5 ani, de la ultima plată.

 

EXTRA 1

 

„Ţin să-i mulţumesc încă o dată domnului primar pentru sprijinul constant pe care l-a dat în etapa de constituire şi funcţionare pe noua programare. Pot să spun că spre deosebire de multe alte unităţi administrativ teritoriale, aici la Romos există o atmosferă de colaborare bună între primar şi consiliul local ceea ce dovedeşte şi succesul proiectului pe care îl derulăm. Există şi oameni competenţi care au urmărit tot timpul şi au fost la zi cu programele şi proiectele, comuna are o administraţie publică eficientă. Sperăm că vom derula cât mai multe proiecte.”

Bârsan Constantin managerul proiectului GAL.

 

EXTRA 2

 

„La întâlnirea de astăzi 5 aprilie 2017 am încercat să aducem în faţa celor interesaţi prin programe de dezvoltare atât a celor privaţi cât şi administrativ teritoriale GAL-ul de la Vinţu, Grupul de Acţiune Locală al celor 15 primării din care facem şi noi parte şi am încercat să promovăm şi noi proiectele care se vor desfăşura în acest GAL începând cu anul 2017-2020. Cei care au venit la noi în comună cu aceste acţiuni au spus cele necesare în vederea întocmirii unui proiect în faţa tuturor celor prezenţi, în scopul pentru a-şi putea să-şi organizeze o activitate economică în limita sumelor existente. Eu zic că activitatea este foarte benefică pentru toţi cei interesaţi, pentru privaţii mici şi mijlocii şi chiar cei mari. Având în vedere că sunt nişte sume care se dau acestea se vor derula în perioada 2017-2020. La nivelul unităţii administrativ teritoriale fiecare şi-a propus să iniţieze nişte proiecte în limita măsurilor şi a banilor disponibili şi noi avem deja pregătite proiectele atât pe infrastructură cât şi pe partea socială urmând să le depunem şi să le derulăm în acest an cât mai repede posibil. După cum am înţeles va mai fi încă o întâlnire cu cei privaţi şi vom face o mobilizare, îi vom chema aici. Fiecare vine cu intenţia lui cu gândurile pe care le au şi cu ajutor din partea celor care conduc acest GAL. Eu zic că este foarte benefică pentru toţi inclusiv pentru noi inclusiv  şi pentru cei privaţi, pentru că nu ştiu când te mai poţi întâlni cu bani veniţi de afară pentru dezvoltare. Nu oricine dispune nişte sume de bani în valoare de 20, 30, 40, 50 de mii de Euro ca să poată să înceapă o activitate. Este greu la început dar după ce vor prinde gustul acestor fonduri, vor încerca să deruleze programul. Noi avem experienţă cu cei privaţi care au început cu sume mai mici, până la urmă au ajuns la sume mai mari, bineînţeles şi noi şi continuăm cu proiecte mici-mari în vizor cinci şi încercăm să le ducem la bun sfârşit”

Mircea Pătrânjean, primarul comunei Romos

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 − 1 =

ACTUALITATE
Conflict de interese. Cei 80.000 de lei încasați de fiica și ginerele liderului PSD Hunedoara ajung pe rolul Curții Supreme         Ziua Internaţională a Securităţii și Sănătăţii în Muncă 2018         Accident pe șoseaua Hațeg – Petroșani         Devean înșelat cu un premiu de 500.000 de dolari         Tânăr arestat pentru tâlhărie         Primăria Hunedoara se împrumută cu 80 de milioane de lei         Peste 280 de jandarmi mobilizați pentru minivacanţa de 1 mai         Ce provocări pot apărea într-un mediu de lucru automatizat?         PE CONTRE. PSD şi PNL se bat pe paternitatea celor trei proiecte mari şi late din judeţul Hunedoara         Munții Poiana Ruscă, repopulați cu zimbri         Dealul Sânpetru, locul legendar de la Castelul Corvinilor         Planuri mari pentru Urgența spitalului județean din Deva         Expoziție foto-documentară – Nicu Jianu         Polițiștii locali concediați au chemat Primăria Deva în judecată         Ziua Porților Deschise la Sarmizegetusa Regia         Concedieri colective la minele din Valea Jiului         Bărbat lovit de trenul marfar         Tineri acuzați că au tâlhărit mai mulți elevi din Hunedoara au fost condamnați         Cum a fost recuperat tezaurul de podoabe dacice din argint, traficat pe piața neagră         Ziua Pământului, celebrată în Parcul Cetate