Comemorarea lui Aurel Vlaicu, primul „zburător” al României

Evenimentul s-a desfăşurat duminică, 10 iulie 2016, în faţa Complexului Memorial „Aurel Vlaicu” din oraşul Geoagiu, manifestarea fiind organizată cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara, dar fără participarea noilor şefii aleşi ai instituţiei. Nici MIG-urile n-au primit paşaport de zbor pentru mitingul aviatic, pe motiv că ministrul apărării era ocupat cu summitul NATO. Comunitatea locală, însă, a participat cu multă însufleţire, entuziasm şi patriotism autentic la comemorarea primului „zburător” din istoria aviaţiei româneşti.

 

Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara şi în parteneriat cu Primăria Oraşului Geoagiu au fost organizatorii evenimentului dedicat „pionierului aviaţiei române, inginerul Aurel Vlaicu”, cum obişnuiesc să spună oficialităţile. Prima jumătate a zilei a fost ocupată cu ceremonialul religios, Sfânta Liturghie oficiată de trei preoţi la biserica ortodoxă din satul care poartă numele faimosului inginer şi aviator, după care a urmat o slujbă de pomenire, parastasul celui care a fost Aurel Vlaicu.

Cu respect şi admiraţie despre primul „zburător”

La eveniment a participat şi comandorul (în rezervă) Gheorghe Coman, „adoptat” cetăţean de onoare de către binţinţeni (Binţinţi, satul Benedictinilor – cum se numea localitatea, înainte să preia numele marelui aviator român). Comandorul Gheorghe Coman este cel mai înfocat promotor al operelor lui Aurel Vlaicu, domnia sa fiind cel care a construit o replică în mărime naturală (la scara 1:1) a avionului „Vlaicu II”, cu care Aurel Vlaicu a zburat până la tragicul accident din 13 septembrie 1913, pe când încerca să treacă peste Carpaţi. „Ar fi normal să vă dau un raport al activităţii mele din iunie anul trecut – de când m-aţi adoptat cetăţean de onoare. Voi fi scurt şi voi spune doar că am continuat activitatea şi aş aminti numai faptul că am participat la o mare sărbătoare pe Moldova în care am prezentat opera lui Vlaicu. Apoi, în decembrie, la Cluj, de asemenea, în cadrul expoziţiei Transilvania am prezentat opera lui. La începutul acestui an, am fost undeva în străinătate, la Montesson, unde am aniversat 110 ani de la zborul lui Traian Vuia, iar cu acea ocazie am scos în evidenţă prietenia şi colaborarea care exista între Vuia şi Vlaicu”, a spus comandorul Gheorghe Coman care a adus cu sine o machetă a avionului Vlaicu III” pe care a expus-o la intrarea în Complexul Memorial, alături de macheta aparatului cu care a zburat Viua.

Ceremonialul

După discursurile oficialităţilor a urmat depunerea coroanelor de flori în faţa monumentul lui Aurel Vlaicu, din partea Senatului – Dorin Păran (PNL), pentru Camera Deputaţilor – Natalia Intotero, Fabius Tiberiu Kiszely – Instituţia Prefectului, primarul Vasile Cărăguţ – Primăria oraşului Geoagiu. Nimeni din conducerea pesedistă a Consiliului Judeţean Hunedoara nu a participat la eveniment, motiv pentru care au plecat fruntea în faţa monumentului câţiva pesedişti şi liberalul Dorin Gligor. „Seria” de coroane a partidelor politice a fost deschisă de Mircea Moloţ şi echipa sa de la ALDE (asta, probabil, pentru că primarul gazdă e „aldist”), după care au mai defilat prin faţa monumentului pesediştii şi liberalii. În momentul în care au depus jerbe nepoţii lui Aurel Vlaicu au apărut pe cer primele avioane utilitare, care au survolat de câteva ori spaţiul de deasupra obşteştii adunări, în ceea ce a vrut să fie un miting aviatic. Subţirel. Şi-au prezentat omagiile şi aviatori trecuţi în rezervă de la Asociaţia Română pentru Propaganda şi Istoria Aeronauticii (ARPIA) Cluj, instituţie care i-a acordat o diplomă de onoare primarului Vasile Cărăguţ.  „Ne bucurăm că am putut oferi locuitorilor satului Aurel Vlaicu şi cetăţenilor oraşului Geoagiu un moment frumos şi o continuitate la acţiunilor de până acum în memoria celui care a fost pionier al aviaţiei româneşti, inginerului Aurel Vlaicu”, a spus primarul (ALDE) Cărăguţ, la finalul ceremoniei.

Corul de tineri de pe lângă biserica ortodoxă din Aurel Vlaicu a susţinut un recital în memoria idoului şi înaintaşului lor, după care poporul s-a deplasat în ritm de famfară la căminul cultural, unde a urmat un program artistic susţinut de Ansamblul „Iulius Borza” al Casei de Cultură din Geoagiu, având ca invitat special Fanfara din Petreşti.

Moloţ, la prima „baie de mulţime”

Fostul preşedinte la Consiliului Judeţean Hunedoara a revenit într-o manifestare publică din poziţia de lider politic activ, după mai bine de un an şi jumătate de stat pe „tuşă”, departe de întâlnirile electorale, şi a demonstrat că are încă priză la popor

Mircea Ioan Moloţ a luat faţa celorlalţi politicieni. Cu numele său a început „pomelnicul” personalităţilor în biserică şi el a deschis defilarea partidelor prin faţa monumentului la momentul oficial de depunere a coroanelor. De altfel, Moloţ a fost singurul lider de partid care a participat răbdător de la începutul până la sfârşitul ceremonialului, atât la cel religios cât şi la cel laic. N-au fost nici politicieni de rând prea mulţi care să fi asistat decent la manifestări pe toată durata lor, majoritatea fugind (ba de tămâie, ba de caniculă) la câte o bârfă mică pe la locurile umbrite şi mai de fereală. „Ceea ce mă bucură e că am fost la biserică, am fost prin mulţime şi lumea nu m-a uitat. Cred că lumea nu-l uită pe acela care a avut ceva de spus. Sunt mulţumit şi tuturor cu care m-am întâlnit le-am promis că – atât cât voi face politică – voi fi acelaşi om de cuvânt. Un om care a dat speranţe la multă lume şi nu numai că am dat speranţe, dar ele s-au şi definitivat. Mă întrebau de ce am ales un partid mic şi de ce nu m-am întors în PNL. Explicaţiile sunt lungi, n-are rost să le reiau. Îmi voi face datoria de politician aşa cum mi-am făcut-o şi la un partid foarte mare. ALDE este un partid liberal şi sunt convins că într-o scurtă perioadă de timp – până la alegerile din noiembrie – va fi al doilea partid pe scena politică hunedoreană”, a declarat Mircea Ioan Moloţ, preşedintele ALDE Hunedoara.

Comentarii FB

comentarii
Răspuns la “Comemorarea lui Aurel Vlaicu, primul „zburător” al României

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

unu × trei =

ACTUALITATE
Nicolae Gherghin, colecționarul de timp         3.000 de sancţiuni au fost aplicate de Poliţia Locală Deva         Peste 30 de proiecte de hotărâre sunt supuse dezbaterii şi aprobării Consiliului Local Deva         Schi-alpinismul, recunoscut drept sport olimpic. Selecţia pentru lotul naţional, la finele lui ianuarie         Până acum, 820 de concurenţi vor alerga la înălţime. Pe 17 iunie, la Retezat SkyRace Intersport!         Tragedie pe un bulevard din Hunedoara. Un tânăr a fost implicat într-un accident mortal         Gealaţii lui Arion către secretarul general PNL Hunedoara: „Îţi sparg faţa şi maşina”         Mesajul lui Traian Berbeceanu către ministrul Justiției         Călători străini prin judeţul Hunedoara: „O mică Elveţie!”         Când va fi dată sentința în dosarul de proxenetism al lui Daniel Pleșcan         Peste 100 de jandarmi vor asigura ordinea în stațiunile Hunedoarei         Hoț arestat după ce a atacat paznicii unui transport de cărbune din Valea Jiului         AU DEPUS JURĂMÂNTUL. Poliția Hunedoara se întărește cu 60 de agenți         PROCESUL DECENIULUI. Domeniul Kendeffy din Retezat, la ultimul termen de judecată         Violatorul care și-a mutilat fosta iubită a cerut eliberarea         Tribunalul Hunedoara decide soarta fostului primar Cornel Resmeriță         Ce șanse mai au proiectele de restaurare din Hunedoara depuse la ADR VEST         DOSARELE „PETRU GROZA”. Răfuielile din presa hunedoreană a anilor interbelici         ÎNGRIJORĂTOR: Numărul diabeticilor nou depistaţi a crescut cu o treime în ultimii patru ani         Bibliotecarul Avram Iancu vrea să străbată înot cei 2.860 de kilometri ai Dunării