“Ciuperca” de informare turistică de la Petroşani naşte controverse aprinse

Inaugurarea Centrului de Informare şi Promovare Turistică de la Petroşani, construit cu fonduri europene, a fost amânată şi asta din cauza accidentului de săptămâna trecută în care a fost implicat profesorul universitar Radu Sorin, care a distrus uşa de acces. Un centru despre care nu puţini sunt cei care spun că este prea scump şi prost amplasat, dar despre care autorităţile locale sunt de părere că este util pentru promovarea potenţialului turistic al municipiului Petroşani dat de masivul Parâng şi zona turistică specifică acestuia, în scopul atragerii turiştilor şi valorificării atracţiilor turistice.

 

Proiectul a fost aprobat de finanţatorii europeni în cadrul POR 2007-2013 (Axa prioritară 5 “Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului”; Domeniul major de intervenţie 5.3 “Promovarea potenţialului turistic şi crearea infrastructurii necesare, în scopul creşterii atractivităţii României ca destinaţie turistică”), iar construcţia şi dotarea lui a fost evaluată la 617.705,64 lei, din care componenta nerambursabilă este de 488.875,81 lei. Construcţia a fost amplasată pe marginea DN 66 (E79), în zona Petroşani Nord (lângă sediul Parchetului de pe lângă Judecătoria Petroşani), în imediata vecinătate a gării CFR, dar şi în apropierea unui sens giratoriu. Numai că, după ce au studiat bine “ciuperca” construită pe bani europeni, o parte a locuitorilor din Petroşani nu au fost tocmai încântaţi de ce a ieşit. Prea scum şi prost amplasat, susţin contestatarii proiectului. “În zonă aceea sunt cel puțin două probleme: (1) construcția prea aproape de carosabil (vezi normele privind construcțiile) (2) bordura este iesită în afară spre carosabil. Dacă mergi pe bandă dreaptă, și din girație iese un alt vehoicol care riscă se te acroşeze, căutând să te repliezi spre dreaptă, calci pe bordura. Gradul de uzură al acesteia pe zonă din față ”ciupercii” arată că multe tiruri, noaptea, au mușcat din ea. Această construcție practic nu este accesibilă pentru eventualul interesat de informații turistice decât după un ocol de 200 de metri, dacă este pieton (prin două trei treceri marcate), sau din parcarea Carrefour (dacă este automobilist). Amplasamentul ales și dispunerea – într-o intersecție în care stânjenește vizibilitatea – este cel puțin neinspirată. Cine o fi dat autorizația de construcție?”, ne-a scris un cititor. Şi nu este singurul care gândeşte aşa.

Susţin că e cel mai bun amplasament

Autorităţile, însă, susţin că s-au studiat mai multe posibile amplasamente, până să se stabilească locaţia, iar aceasta a fost cel mai bun loc, vizibil şi pentru cei care vin dinspre Deva, dar şi pentru cei care vin dinspre Târgu Jiu. Cît priveşte costurile, acestea sunt unice la nivel aţional, la fel ca şi proiectul în sine ale Centrului de Informare şi Promovare Turistică. “Iniţial, acest centru ar fi trebuit amplasat mai înspre sensul giratoriu, darn u am primit avizul de la Ape, deoarece pe acolo trecea o conductă, aşa că l-am mutat. Este un centru de informare turistică ce face parte din reţeaua naţională şi există un ordin de acreditare şi trebuie respectate criteriile. Trebuie să fie undeva în zona centrală a oraşului, trebuie să fie vizibil de la intrare în oraş de pe ambele sensuri de circulaţie şi să fie foarte accesibil. Este accesibil, pentru că a fost amenajată şi o parcare acolo, unde pot parca minim două autocare, care este o altă condiţie. Este un proiect tip, făcut prin minister şi, făcând parte din acea reţea naţionaă trebuie să arate toate la fel. Proiectul timpa fost făcut de minister, noi a trebuit să ne pliem pe suma eligibilă, dată tot de minister, şi nu am făcut altceva decât să ne pliem. În jur de 360.000 de lei a fost lucrarea. Restul (n.r. până la 617.000 lei) sunt pentru celelalte activităţi pe care le avem acolo. Avem şi informare şi publicitate, avem şi partea de dotare cu echipamente, mobilier şi toate sistemele de efracţie. Adunând toate aceste componente se ajunge la 600.000 de lei”, a declarat Paulina Dragoş, manager de proiect.

O inaugurare amânată de un accident

Inaugurarea Centrului de Informare şi Promovare Turistică a trebuit, însă, amânată, asta deşi mai era foarte puţin de lucru pentru a putea fi deschis. Acest lucru s-a întâmplat după accidental de circulaţie în care a fost implicat universitarul Radu Sorin, care s-a răsturnat cu maşina şi a intrat în plis în clădire, distrugând uşa. Primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob – Ridzi, spune că acum se face evaluarea daunelor produse, iar apoi constructorul va face reparaţiile. Ulterior, banii vor fi ercuperaţi ori de la Radu Sorin, ori de la firma de asigurări unde avea acesta poliţa încheiată. Edilii spun că nu pot sta pe loc şi, întâi repară tot ce s-a distrus, iar apoi vor vedea de unde recuperează aceşti bani.

Centru de Informare Turistică va avea şi o firmă luminoasă, precum şi două borne luminoase şi un catarg, aşa încât investiţia să fie pusă în valoare, aşa cum prevede de fapt şi proiectul. Un punct, suplimentar, însă, a fost gândit de autorităţi după accident: pe drum, în dreptul centrului, va fi montat un parapet de siguranţă.

 

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

douăzeci − 18 =

ACTUALITATE
Povestea marii tragedii aviatice din 1940: „Erau peste tot morţi, mutilaţi în modul cel mai îngrozitor”         Șofer căutat de Poliție după un accident         Accident rutier pe Calea Zarandului         SĂPTĂMÂNA POMENILOR. Danii de peste patru milioane de lei pentru ONG-iştii hunedoreni         MICII DUMNEZEI DE LA ŢARĂ. Primarul Mihai Irimie (PNL) lasă Şoimuşul pe sec         HUNEDOARA LIRICĂ, SCHIMBARE ÎN PROGRAM. Municipiul Hunedoara va avea două seri de festival         Fostul dealer al brățărilor dacice din Sarmizegetusa Regia a fost trimis în judecată         Ultimele pregătiri pentru deschiderea Ștrandului Corvina         Hoțul de la Castelul Corvinilor a cerut eliberarea         EVENIMENT. Dan Radu Ruşanu, ultima apariţie pe scena publică a judeţului Hunedoara         DAN RADU RUŞANU, ULTIMUL SFAT „Faceţi Conurbaţie. Altfel, ajungeţi în Ochiul Ciclonului, locul unde nu se întâmplă nimic”         Jaful din Castelul Corvinilor: trei săptămâni de anchetă, 1 la sută din prejudiciu recuperat         ANDRONACHE S-A ŢINUT DE VORBĂ. Hunedoara lirică ia locul locul Operei Nights         Câinele campion, dresat de un jandarm         Accident grav pe DN 76, provocat de un tânăr         Accident mortal pe Drumul Național 7         O tânără și-a pierdut fiul de cinci ani în Deva         MINIVACANŢĂ CU LĂUTARI. Zilele Devei, programul celor patru zile de zaiafet         CU DOTĂRILE ÎN STRADĂ. Poliţiştii „comunitarii” îşi arată priceperea în centrul Devei         Tinere speranțe ale fotbalului hunedorean. Juniorii D de la C. S. CFR Simeria sunt campionii județului Hunedoara