Cetatea Devei şi-a schimbat înfăţişarea

cetatea devei (25)Circa o treime din lucrările incluse în proiectul de reabilitare a două dintre incintele monumentului istoric au fost duse la bun sfârşit.

Proiectul de restaurare a zonei cetăţii Devei, demarat în luna mai, a transformat simţitor aspectul de ruină părăsită oferit vizitatorilor, în ultimii ani. Chiar dacă lucrările sunt în toi, turiştii care ajung pe cetate în această perioadă pot observa schimbările: faţadele fortăreţei medievale au fost reabilitate, o veche cale de acces în cetate pe o cărare cu trepte de piatră a fost pusă în valoare, zidul împrejmuitor al cetăţii a fost înălţat. În prezent, lucrările continuă chiar şi în ciuda vremii potrivnice. Circa o treime din obiectivele proiectului de reabilitare a monumentului istoric şi al zonei acestuia au fost bifate.

Lucrări condiţionate de vreme

Mihai Mica, city-managerul municipiului Deva, a precizat că pe şantierul cetăţii se va munci până în luna noiembrie, în funcţie de vreme, pentru ca apoi lucrările care nu pot fi executate pe timp de iarnă să fie reluate în primăvara anului viitor. Reprezentanţii administraţiei locale susţin că în 2014 să poată fi finalizat proiectul de restaurare, astfel ca fortăreaţa care în prezent este acoperită de schele să reintre în circuitul turistic.cetatea devei (2)

Proiectul „Reabilitarea zonei urbane Dealul Cetăţii Deva”, demarat în luna mai, are o valoare de aproximativ 38 de milioane de lei, din care contribuţia Uniunii Europene va fi de 22 de milioane de lei, cea a Guvernului României este de 3,3 milioane de lei, iar administraţia locală va contribui cu 13 milioane de lei.

Proiectul vizează restaurarea celor două incinte de la baza cetăţii, în timp ce refacerea curţii interioare a monmentului istoric nu a fost inclusă în proiect. Din 2007, pentru restaurarea acestei incinte, Primăria municipiului Deva a cheltuit peste zece milioane de lei, însă proiectele de refacere nu au fost duse la bun sfârşit.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

18 + 6 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Foștii șefi ai Minei Petrila ar vrea să reaudieze martorii din dosarul tragediei din 2012         Polițiștii caută două hoațe de tablouri         O nouă amendă pentru neridicarea gunoiului în Deva         Un preot hunedorean s-a implicat în achiziționarea unei case pentru o familie nevoiașă         Spitalul din Deva a scos la licitație serviciul de pază a unității medicale         Telecabina Devei rămâne oprită chiar și după reparațiile de la începutul lunii         Comunicat de presă: Mărțișor PNL pentru copiii României: alocații mai mari!         TREI BAZINE ÎNCHISE TEMPORAR. Aqualand Deva anunță lucrări de igienizare         Două femei au fost lovite de un camion         Pe 3 martie, la Deva, o comedie la care râzi cu lacrimi         TRADIŢIA MERGE ŞNUR. Asta înseamnă „pentru toate gusturile”: Mărţişoare comestibile la Deva         Sentință definitivă pentru violatorul din Hunedoara         Jaf într-un tren care circula pe ruta Deva – Simeria         Copil lovit de mașină în timp ce traversa strada pe trecerea de pietoni         Schitul Sfântul Nectarie. Povestea celei mai noi mănăstiri din Hunedoara         Negoiu, satul de poveste din Ținutul Pădurenilor, cu două șosele care duc la granița județului         Baloo, celebrat la 19 ani         Ministrul Tineretului și Sportului și-a vizitat ”zestrea” din județul Hunedoara         Lansarea implementării proiectului: “Creșterea eficienței energetice a blocului 13A – Strada Mihai Eminescu din municipiul Deva”, cod SMIS 117065         Primăria Deva premiază performanţa