Cetatea Devei şi-a schimbat înfăţişarea

cetatea devei (25)Circa o treime din lucrările incluse în proiectul de reabilitare a două dintre incintele monumentului istoric au fost duse la bun sfârşit.

Proiectul de restaurare a zonei cetăţii Devei, demarat în luna mai, a transformat simţitor aspectul de ruină părăsită oferit vizitatorilor, în ultimii ani. Chiar dacă lucrările sunt în toi, turiştii care ajung pe cetate în această perioadă pot observa schimbările: faţadele fortăreţei medievale au fost reabilitate, o veche cale de acces în cetate pe o cărare cu trepte de piatră a fost pusă în valoare, zidul împrejmuitor al cetăţii a fost înălţat. În prezent, lucrările continuă chiar şi în ciuda vremii potrivnice. Circa o treime din obiectivele proiectului de reabilitare a monumentului istoric şi al zonei acestuia au fost bifate.

Lucrări condiţionate de vreme

Mihai Mica, city-managerul municipiului Deva, a precizat că pe şantierul cetăţii se va munci până în luna noiembrie, în funcţie de vreme, pentru ca apoi lucrările care nu pot fi executate pe timp de iarnă să fie reluate în primăvara anului viitor. Reprezentanţii administraţiei locale susţin că în 2014 să poată fi finalizat proiectul de restaurare, astfel ca fortăreaţa care în prezent este acoperită de schele să reintre în circuitul turistic.cetatea devei (2)

Proiectul „Reabilitarea zonei urbane Dealul Cetăţii Deva”, demarat în luna mai, are o valoare de aproximativ 38 de milioane de lei, din care contribuţia Uniunii Europene va fi de 22 de milioane de lei, cea a Guvernului României este de 3,3 milioane de lei, iar administraţia locală va contribui cu 13 milioane de lei.

Proiectul vizează restaurarea celor două incinte de la baza cetăţii, în timp ce refacerea curţii interioare a monmentului istoric nu a fost inclusă în proiect. Din 2007, pentru restaurarea acestei incinte, Primăria municipiului Deva a cheltuit peste zece milioane de lei, însă proiectele de refacere nu au fost duse la bun sfârşit.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

19 − unsprezece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Accident rutier grav pe DN 7: șapte oameni au fost răniți         Ce acte a solicitat Corpul de Control din Energie de la CEH         Muncitorii de pe autostradă intră în concediu         Doi magistrați de la Tribunalul Hunedoara au ieșit la pensie         Un cor din Coreea de Sud a concertat la Castelul Corvinilor         Castelul baronului Nopcea, lăsat în ruină         Târgul de fete de pe Muntele Găina         Momente cumplite pentru tânăra care se prostitua în garsoniera pe care o împărţea cu iubitul ei         Mall-ul de servicii al Primăriei Deva a fost inaugurat         Carmen Hărău (PNL): Nu batjocoriți speranța a 5 milioane de pensionari!         Zonă cu restricții pe autostrada A1!         Răsturnare de situaţie. Procesul stimulentelor de la Petroşani o ia de la capăt         Corpul de Control al Ministerului Energiei, trimis la CEH         Clădirile Colegiului Matei Corvin vor fi reabilitate pe fonduri UE         Copil de opt ani rănit într-un accident rutier         Femeie înșelată în Hunedoara         Crimă înfiorătoare în Orăştie: un tânăr de 20 de ani a murit, înjunghiat în inimă, de un vecin         Mort în surparea din subteranul Minei Lupeni         Trubaduri în Cetatea Devei         Surpare la Mina Lupeni!