Cetatea Devei şi-a schimbat înfăţişarea

cetatea devei (25)Circa o treime din lucrările incluse în proiectul de reabilitare a două dintre incintele monumentului istoric au fost duse la bun sfârşit.

Proiectul de restaurare a zonei cetăţii Devei, demarat în luna mai, a transformat simţitor aspectul de ruină părăsită oferit vizitatorilor, în ultimii ani. Chiar dacă lucrările sunt în toi, turiştii care ajung pe cetate în această perioadă pot observa schimbările: faţadele fortăreţei medievale au fost reabilitate, o veche cale de acces în cetate pe o cărare cu trepte de piatră a fost pusă în valoare, zidul împrejmuitor al cetăţii a fost înălţat. În prezent, lucrările continuă chiar şi în ciuda vremii potrivnice. Circa o treime din obiectivele proiectului de reabilitare a monumentului istoric şi al zonei acestuia au fost bifate.

Lucrări condiţionate de vreme

Mihai Mica, city-managerul municipiului Deva, a precizat că pe şantierul cetăţii se va munci până în luna noiembrie, în funcţie de vreme, pentru ca apoi lucrările care nu pot fi executate pe timp de iarnă să fie reluate în primăvara anului viitor. Reprezentanţii administraţiei locale susţin că în 2014 să poată fi finalizat proiectul de restaurare, astfel ca fortăreaţa care în prezent este acoperită de schele să reintre în circuitul turistic.cetatea devei (2)

Proiectul „Reabilitarea zonei urbane Dealul Cetăţii Deva”, demarat în luna mai, are o valoare de aproximativ 38 de milioane de lei, din care contribuţia Uniunii Europene va fi de 22 de milioane de lei, cea a Guvernului României este de 3,3 milioane de lei, iar administraţia locală va contribui cu 13 milioane de lei.

Proiectul vizează restaurarea celor două incinte de la baza cetăţii, în timp ce refacerea curţii interioare a monmentului istoric nu a fost inclusă în proiect. Din 2007, pentru restaurarea acestei incinte, Primăria municipiului Deva a cheltuit peste zece milioane de lei, însă proiectele de refacere nu au fost duse la bun sfârşit.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 × 4 =

ACTUALITATE
Incendiu în Deva         Andrei Gheorghe a murit         Peste 700 de burse pentru elevii din Petroșani         Controversele turismului mai scump la muzeele și locurile istorice ale Hunedoarei         Ambasadorul Republicii Belarus, în vizită în județul Hunedoara         Peste 300 de elevi din Deva au participat la campania „Am 14 ani!”         Adolescent de 15 ani prins după ce a furat o mașină         Au confiscat un metru cub de lemne         Șoferul unui camion cu lemne amendat         Alertă meteo – Cod galben în județ         Proiect realizat sub 20 la sută. Peste 10 milioane de euro a înghițit până acum Parângul         Jandarmul hunedorean Alin Marian din nou pe podium         Satul de pe muntele dacilor, readus la viață         Cinci turişti au rămas blocaţi pe crestele Retezatului         CĂDERI DE STÂNCI Șoseaua spre Retezat a fost blocată de alunecările de teren         Tezaure impresionante de comori dacice recuperate de procurori         Minorul dispărut de acasă după ce a lăsat un bilet de adio a fost găsit         Sentință definitivă pentru medicul acuzat că a fraudat examenele de recrutare în Poliție         Contestație la executare depusă de Iulian Ceia         Verdict în dosarul comorilor dacice