1.7 C
Deva
sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ceremonia de înmânare a Diplomelor de Cetățean de Onoare a Municipiului Orăștie jurnalistului Cornel Nistorescu și medicului Dorel Săndesc

Sala de festivități „ASTRA” din municipiul Orăștie, a găzduit vineri, 12 ianuarie, ceremonia de înmânare a Diplomelor de Cetățean de Onoare a Municipiului Orăștie jurnalistului Cornel Nistorescu și medicului Dorel Săndesc.

Titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Orăștie a fost conferit profesorului doctor Dorel Săndesc pentru realizările sale deosebite pe plan medical și științific, cu care a făcut cunoscut numele Orăștiei în țară și străinătate, iar lui Cornel Nistorescu pentru realizările sale deosebite pe plan jurnalistic.

Ceremonia de înmânare a diplomelor s-a bucurat de prezența unor personalități, precum: academicianul Andrei Marga, profesorul George Litarczek, patriarhul anesteziei românești, artistul Ștefan Popa Popa’S, maestrul Gheorghe Zamfir, jurnalistul Răzvan Dumitrescu, medicul Eugen Turdeanu.

„Orăștia este orașul adolescenței mele, orașul anilor de liceu, urbea care m-a modelat, șlefuit, călit și pregătit pentru luptele vieții. A făcut toate astea prin dascălii extraordinari ai unui Liceu ce poartă numele unui absolvent de geniu, Aurel Vlaicu, prin ambianța culturală deosebită, prin Marile Prietenii legate în acei ani și în care se ancorează și acum viața mea. În Orăștie mi-am întemeiat Familia, cu o veritabilă „Lele de la Orăștie” și aici fiul nostru a trăit „cei șapte ani de acasă „. Da, am fost în foarte multe orașe din lumea asta, dar niciunul nu a avut o influență atât de copleșitoare asupra mea. Mulțumesc Orăștie pentru onoarea de a mă declara Cetățean de Onoare, alături de marele jurnalist și scriitor Cornel Nistorescu!”, spunea în discursul său prof. dr. Dorel Săndesc.

Despre Cornel Nistorescu, academicianul Andrei Marga, a spus în cuvântarea la ceremonia acordării titlului de cetățean de onoare al Orăștiei lui Cornel Nistorescu:

„Cornel Nistorescu face jurnalism din studenție, dar, trebuie spus, el a absolvit în fruntea promoției sale. Numai reglementările din anii șaptezeci, de repartizare a absolvenților de vârf mai întâi în alte locuri, au făcut să nu rămână la catedră în Universitatea Babeș-Bolyai. Așadar, jurnalismul nu a fost pentru Cornel Nistorescu vagonul ultim pe care l-a mai prins, ci o profesie pe care a îmbrățișat-o având premise pentru multe altele.

Cornel Nistorescu se află printre cei câțiva jurnaliști de carieră care au evaluat corect răspunderile pentru situația din societatea noastră. El a pledat inflexibil pentru presa liberă, dar aceasta nu l-a împiedicat să ia constant distanță de pervertirea libertății. A fi liber nu se poate despărți de răspunderea pentru ce spui sau scrii.

Un autor, dacă este veritabil, se satisface nu cu altceva decât cu mulțumirea că valorile în care a crezut sunt solide, iar analizele sub care și-a pus semnătura se confirmă. Cornel Nistorescu poate avea astăzi mulțumirea că, în numeroase teme abordate, atitudinea și mijloacele sale au apărat adevărul și justiția, care au izbutit să se impună fie și după trecerea anilor. Și din acest punct de vedere, decizia autorităților de a-l sărbători astăzi pe Cornel Nistorescu, nu numai că onorează un fiu proeminent al locului, dar face, totodată, onoare celor din Orăștie.”

„A fost o seara înălțătoare la Orăștie prilejuită de doi oameni ce-au transformat numele orașului în renume, o seară încheiata într-o atmosfera celesta, sub acordurile muzicale ale Maestrului Gheorghe Zamfir. Când au început acele Doine din Banat, simțeam cum inima-mi plânge revenindu-mi obsesiv versurile: „de ce m-ați dat de lângă voi”. Apoi, când ritmul s-a schimbat, am retrăit acea perioadă superba a copilăriei si adolescentei, cu giumbușlucurile inerente vârstei.

A fost ceva extraordinar, ceva venit de undeva de departe prin cântecul Îngerilor trimis parcă din tuburile naiului Maestrului Gheorghe Zamfir!”, declara pentru Ziarul Hunedoreanului, Lucian Bîrlea, participant la eveniment.

Amintim că, din inițiativa primarului Ovidiu Bălan consilierii orăștieni au aprobat cele două proiecte de hotărâre privind acordarea titlului de „Cetățean de onoare” al municipiului Orăștie, în semn de recunoștință pentru contribuția marcantă adusă jurnalistului Nistorescu Cornel care prin realizările sale deosebite pe plan jurnalistic, a făcut cunoscut numele Orăștiei atât în țară cât și în străinătate și profesorului doctor Săndesc Dorel care prin realizările sale deosebite pe plan medical și științific a făcut cunoscut numele Orăștiei în țară și străinătate.

Știri Similare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/