Ce soartă va avea deşertul siderurgic de la marginea Hunedoarei

Reprezentanţii Primăriei Hunedoara susţin că una dintre şansele ca Hunedoara să scape definitiv de ruinele şi reziduurile industriale întinse pe mai multe de 100 de hectare la marginea municipiului ar putea fi tehnologia de mediu, dezvoltată chiar în Hunedoara.

Laboratoarele din cadrul Facultăţii de Inginerie Hunedoara vor fi dezvoltate şi dotate cu instrumente necesare inovării în domeniul tehnologiei mediului, susţin reprezentanţii administraţiei locale din Huendoara, care s-au asociat în derularea proiectului cu Universitatea Politehnică Timişoara, Agenţia de Dezvoltare Regională Vest şi mai mulţi agenţi economici. „Ideea principală de la care am plecat atunci când am demarat acest proiect a fost faptul că, este foarte bine ştiut, Hunedoara a fost zeci de ani de zile un mare poluator şi ne-am propus, având în vedere că există o serie întreagă de tehnologii de mediu accesibile să devenim un furnizor de tehnologii de mediu. Pe o rază de 500 de kilometri în jurul Hunedoarei există peste 1.000 de situri contaminate, pentru care va trebui să existe soluţii de decontaminare. Aceste laboratoare din Hunedoara vor deservi agenţii de mediu şi autorităţile locale care vor trebui să găsească soluţii pentru rezolvarea problemelor de mediu”, a precizat primarul Viorel Arion.

Hunedoara este unul dintre judeţele afectate de poluarea din fostele zone industriale. Ruinele fostului combinat siderurgic din Hunedoara şi platforma industrială a fostului combinat „Victoria” din Călan, unde se produceau componente din fontă, se numără printre zonele cele mai periculoase pentru mediul înconjurător din judeţ. „Ele au fost ecologizate parţial, pentru că atunci când au fost realizate proiectele, din diferite motive – litigii asupra suprafeţelor şi asupra depozitelor de pe ele – nu s-au putut include toate terenurile”, a precizat Georgeta Barabaş, director al Agenţiei de Protecţie a Mediului Hunedoara. În cazul platformei siderurgice din Hunedoara, din 138 de hectare ale sitului aflat în administrarea unei societăţi înfiinţate de Consiliul Local, 20 au fost ecologizate. O zonă de circa 100 de hectare care aparţine combinatului siderurgic Hunedoara va trebui, de asemenea, curăţată. Alături de fostele platforme siderurgice din Hunedoara şi Călan, riscuri pentru starea de sănătate a comunităţilor mai prezintă şi haldele de steril din zona Hunedoarei şi a Devei, siturile exploatărilor carbonifere din Valea Jiului, de minereuri feroase din Teliuc şi Ghelari, de minereuri complexe din preajma Devei şi depozitele termocentralelor de la Mintia şi Paroşeni. „Aceste situri poluate afectează populaţia mai ales în perioada primăverii şi a verii, când depunerile de particule sunt ridicate şi luate de vânt, iar praful lor ajunge spre localităţi”, a afirmat Georgeta Barabaş, reprezentanta Agenţiei de Protecţie a Mediului Hunedoara.

combinatDouă proiecte de ecologizare derulate cu fonduri de la UE
În ultimii doi ani, în Hunedoara circa 40 de milioane de lei au fost investite în transformarea a 20 de hectare din fosta platformă siderurgică a municipiului într-un parc de afaceri. Lucrările au demarat în primăvara anului 2014 şi au fost finalizate zilele trecute, printr-o investiţie co-finanţată din fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional 2007 – 2013. Au fost ecologizate terenurile pe care a funcţionat cocseria, unde ajungeau cele mai mari cantităţi de substanţe chimice nocive rezultate din procesul de ardere al cărbunelui. În ultimii ani, în zona pe care încă din secolul al XIX-lea au avut loc activităţi industriale, zeci de construcţii au fost demolate, dar sub dărâmături solul şi galeriile au rămas contaminate. Ecologizarea celor 20 de hectare de teren din vechea platformă industrială a Hunedoarei a fost primul astfel de proiect derulat în Hunedoara.

Peste 40 de hectare din teritoriul fostului combinat de la Călan au fost incluse într-un proiect ce prevede ecologizarea zonei şi înlăturarea efectelor poluării solului şi a apei. Derulat de Consiliul Judeţean Hunedoara, cu finanţare de la Uniunea Europeană, proiectul în valoare de peste 20 de milioane de euro a fost finalizat în cea mai mare parte. Mai multe dintre haldele de steri din judeţul Hunedoara au fost incluse în proiecte de ecologizare, însă lucrările s-au derulat cu mari întârzieri şi nu au fost finalizaate. „În ce priveşte cele peste 100 de hectare din fosta platformă siderurgică din Hunedoara, sperăm că vom putea accesa fonduri de la Uniunea Europeană, pentru a demara ecologizarea lor. Dacă acest lucru nu va fi posibil, vom căuta alte mijloace de curăţare a zonei. Astfel de activităţi sunt foarte costisitoare”, relata primarul Hunedoarei, Viorel Arion.

poluare plumb hunedoaraPericolul depozitelor de plumb din Hunedoara
De doi ani, în Hunedoara sunt trei depozite de substanţe periculoase, care aparţin unor societăţi private. Peste 2.000 de tone de reziduuri de plumb au fost depozitate în municipiu de firme din Hunedoara, Oţelul Roşu şi Teliucu Inferior. Reprezentanţii societăţilor care au achiziţionat, transportat şi depozitat în Hunedoara reziduurile de plumb care urmau să fie procesate au fost amendaţi în urma unui control al Gărzii de Mediu, cu sume între 30.000 de lei şi 60.000 de lei. Sancţiunile au venit după ce operatorii comerciali nu au anunţat Agenţia de Protecţia Mediului, aşa cum prevede legea în cazurile activităţilor comerciale cu substanţe periculoase. „Aproximativ 400 de tone de reziduuri de plumb erau depozitate pe sol în zona Poarta Zgurii din Hunedoara, pe malul râului Cerna. Am prelevat probe de sol de până la 40 de centimetri adâncime, şi în urma analizelor s-au înregistrat valori cuprinse între 73 de miligrame de plumb pe kilogramul de sol şi 17.160 de miligrame de plumb pe kilogramul de sol, în condiţiile în care valoarea normală este de 20 de miligrame de plumb pe kilogramul de sol. Sunt şi depăşiri de 800 de ori”, informa Agenţia pentru Protecţia Mediului Hunedoara. Proprietarii terenurilor pe care au fost depozitate deşeurile de plumb au fost obligaţi să izoleze zona respectivă şi apoi să ecologizeze terenul după ce materialele vor fi luate de pe acesta. Însă până în prezent materialele nu au fost luate din Hunedoara, iar riscul de contaminare a rămas.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

șaisprezece − 6 =

ACTUALITATE
Buna Vestire la Mănăstirea Prislop: cozi interminabile la mormântul părintelui Arsenie Boca         Femeie ucisă de soț și incendiată: bărbatul a încercat apoi să se omoare         Demisie în spital, după moartea fetiței de un an și zece luni         PLATOUL VÂRTOAPELOR. Locul de unde ghioceii, ca nişte clopote ale tăcerii, ridică liniştea lumii la cer         Mămicile au protestat în Hunedoara, după moartea fetiței de un an și 10 luni         Spărgători din Hunedoara capturați de polițiști         ÎMPĂDURIRI. Peste 7.000 de arbori vor fi plantați pe „muntele sfânt al dacilor”         SECRETELE HUNEDOAREI. Mănăstirea Prislop supravegheată de securiști în anii 1950. Informator: „Se roagă să revină regele Mihai în țară”         Protestul mămicilor după moartea copilei de un an și 10 luni în spitalul din Hunedoara         Ca-n ţara comandantului Mocanu! Mai avem de aşteptat după rezultatul anchetei Corpului de Control al IGPR         Ziua Mondială a Apei, marcată în școli din mediul rural         Scandalul continuă: Angajaţii UM Orăştie ameninţă cu greva         Mircea Muntean reacţionează         Câinele salvat de pompieri din flăcări, îngrijit la adăpostul din Hunedoara         Un copil a furat o mașină și a ieșit cu ea la plimbare         Spărgător de automate de lapte prins în Deva         Incendiu în pădurea comunei Romos         Cum va fi celebrată Ziua Poliției în Deva și Petroșani         Fetiță decedată în spital         Cum a lovit „blestemul aurului dacic” satele din umbra Sarmizegetusei Regia