Ce le-a transmis ministrul Energiei minerilor blocaţi în subteran

Aproape 400 de mineri din Vulcan protestează faţă de situaţia dramatică a Complexului Energetic Hunedoara. Oamenii refuză să iasă din subteran, la fel cum au făcut-o circa 200 de mineri de la Exploatarea Minieră Lonea, care de luni au rămas pe o galerie principală din mină, în semn de protest.

Tot marţi, circa 200 de angajaţi ai Termocentralei Mintia au protestat la intrarea în curtea companiei. Protestatarii de la Mintia au cerut separarea activităţilor de minerit şi producţie de energie electrică, apreciind că activitatea de extracţie a cărbunelui generează costuri foarte mari pentru companie. “Cerem separarea activităţilor de minerit şi energie. La Mintia, costurile cu munca vie reprezintă 12% din total, în timp ce la Divizia Minieră aceste costuri sunt de 78 la sută”, a declarat preşedintele Sindicatului Liber Independent Electrocentrale Deva, Mircea Crişovan. Acţiunile de protest au loc la o săptămână după ce în Petroşani sute de oameni au participat la un miting în care au cerut Guvernului să găsească soluţii pentru salvarea de la închidere a minelor din Valea Jiului. De asemenea, din luna ianuarie, când a fost stabilit noul administrator judiciar al Complexului Energetic Hunedoara, liderii minerilor au anunţat că pregătesc greva generală.

Îi îndeamnă la muncă
Victor Grigorescu, ministrul Energiei, a susţinut marţi o declaraţie de presă pe tema protestelor angajaţilor Complexului Energetic Hunedoara. El a afirmat că înţelege supărarea şi revolta minerilor din Valea Jiului care s-au blocat marţi în subteran, adăugând că singura soluţie pentru salvarea Complexului Energetic Hunedoara de la dispariţie este munca. „Am discutat cu prefectul şi cu autorităţile abilitate pentru ca oamenii care protestează să nu-şi pună viaţa în pericol şi să li se ofere toată asistenţa de care au nevoie. Nu putem exclude situaţii neprevăzute, deoarece blocarea în subteran prezintă riscuri deosebite, chiar şi pentru minerii experimentaţi”, a spus Grigorescu, în declaraţia de presă.

Ministrul a explicat că a preluat compania fără niciun ban în cont, cu titluri executorii în valoare de zeci de milioane de lei şi cu circa 30 de cereri de intrare în insolvenţă. „În decembrie, nu aveam din ce plăti salarii şi eram pe cale să condamnăm la frig toată Valea Jiului şi la sărăcie pe toţi cei care muncesc în mină sau în termocentrale. Cu eforturi deosebite atât din partea ministerului, din partea societăţii şi, mai ales, din partea oamenilor care muncesc la Hunedoara, aproape am trecut iarna, am plătit fiecare leu pe care îl datoram angajaţilor şi am stabilizat situaţia financiară, în ciuda tuturor obstacolelor intervenite la nivel local sau central. Vă reamintesc că în pragul gerului, furnizorii refuzau să trimită masa caldă în mină, iar la miez de noapte, o parte din transportatori erau pregătiţi să lase oamenii ieşiţi din tură în frig şi în beznă. În această iarnă nu am adus nicio tonă de cărbune de import. Am demonstrat că se poate pe picioarele noastre, după ce în anii din urmă am importat câteva sute de mii de tone de cărbune. Toate resursele financiare, toţi banii pe care îi aveam au mers către minele româneşti. Împreună am trecut peste toate aceste dificultăţi ce păreau în prag de iarnă de nerezolvat”, a declarat ministrul.

Ministrul, despre situaţia CEH

Minerii care protestează o fac împotriva propriului interes, a precizat ministrul. „Am strâns mâna fiecărui lider sindical cu convingerea că numai împreună – minister, administrator judiciar şi oamenii care muncesc zi de zi în Complexul Energetic – putem îndrepta compania pe drumul cel bun. Protestele de astăzi îmi zdruncină încrederea că acest lucru este cu adevărat posibil. Rămânem hotărâţi să facem tot ce ţine de noi pentru a îndrepta lucrurile. Cei care au decis să pornească acest protest o fac împotriva propriului interes, iar cei care îi îndeamnă să continue cu gândul la iluzorii avantaje politice sunt iresponsabili. Ne-am angajat să plătim drepturile salariale, să menţinem un nivel al producţiei, să creştem veniturile companiei, dar, mai ales, să stârpim nemunca şi ilegalităţile. De cealaltă parte, am avut promisiunea păcii sociale şi a orientării tuturor eforturilor către un singur scop: scoaterea companiei din starea în care se găseşte. Astăzi, din nefericire, contractul colectiv de muncă de la CEH, care reprezintă baza acestui pact pentru supravieţuire, nu mai valorează mare lucru”, a afirmat Grigorescu. „Cei care vorbesc despre închiderea mineritului în România o fac cu rea-voinţă. Cărbunele românesc îşi are deja locul sau în securitatea noastră energetică”, a adăugat Victor Grigorescu, în declaraţia de presă susţinută marţi.

Complexul Energetic Hunedoara a solicitat anul trecut intrarea în insolvenţă, din cauza datoriilor de peste 1,2 miliarde de lei, înregistrate către furnizori şi către statul român. În prezent, peste 6.000 de oameni lucrează în cadrul CEH, la termocentralele Mintia şi Paroşeni şi în exploatările miniere Lonea, Lupeni, Livezeni şi Vulcan.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

10 − 7 =

ACTUALITATE
Cursuri gratuite la Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva         Ziua Unirii Principatelor Române – Programul complet al manifestărilor         Cele opt hectare de teren de la marginea Hunedoarei au fost vândute         Ce soartă va avea ultima școală din Bulzeștii de sus: șapte copii mai învață aici         Patru statui noi în Hunedoara         Mărturii în dosarul matriței din Sarmizegetusa Regia         Elevă călcată de mașină pe trecerea de pietoni         Podul rutier peste Strei, din orașul Călan, va fi refăcut         Prins la furat de lemne cu camioneta         L-au acuzat degeaba. Medicul Bende Barna Gavril a câștigat procesul cu ANI         TEATRU LA PRIMARIA DEVA. Oancea vs. Mareş, „Ce formidabilă harababură”         Femeie rănită grav de mașina scăpată de sub control, care a intrat pe trotuar         Încă un an eșuat pentru furnalul de la Govâjdia, cel mai vechi din România         Localnicii își bat joc de cea mai spectaculoasă cascadă cu ape termale         Atenție! Se montează parapeți pe DN 7, la ieșirea din Deva și în Mintia         Agresiune într-o școală din Călan         Hunedoreni reținuți în dosarul jafului vagoanelor de cărbune         Peste 100 de candidați pe posturile de ofițeri și agenți de poliție         Gestul motocicliștilor care au schimbat viaţa „bunicului Victor“         Grupare de hoți de cărbune destructurată. Prejudiciul este imens