Ce le-a transmis ministrul Energiei minerilor blocaţi în subteran

Aproape 400 de mineri din Vulcan protestează faţă de situaţia dramatică a Complexului Energetic Hunedoara. Oamenii refuză să iasă din subteran, la fel cum au făcut-o circa 200 de mineri de la Exploatarea Minieră Lonea, care de luni au rămas pe o galerie principală din mină, în semn de protest.

Tot marţi, circa 200 de angajaţi ai Termocentralei Mintia au protestat la intrarea în curtea companiei. Protestatarii de la Mintia au cerut separarea activităţilor de minerit şi producţie de energie electrică, apreciind că activitatea de extracţie a cărbunelui generează costuri foarte mari pentru companie. “Cerem separarea activităţilor de minerit şi energie. La Mintia, costurile cu munca vie reprezintă 12% din total, în timp ce la Divizia Minieră aceste costuri sunt de 78 la sută”, a declarat preşedintele Sindicatului Liber Independent Electrocentrale Deva, Mircea Crişovan. Acţiunile de protest au loc la o săptămână după ce în Petroşani sute de oameni au participat la un miting în care au cerut Guvernului să găsească soluţii pentru salvarea de la închidere a minelor din Valea Jiului. De asemenea, din luna ianuarie, când a fost stabilit noul administrator judiciar al Complexului Energetic Hunedoara, liderii minerilor au anunţat că pregătesc greva generală.

Îi îndeamnă la muncă
Victor Grigorescu, ministrul Energiei, a susţinut marţi o declaraţie de presă pe tema protestelor angajaţilor Complexului Energetic Hunedoara. El a afirmat că înţelege supărarea şi revolta minerilor din Valea Jiului care s-au blocat marţi în subteran, adăugând că singura soluţie pentru salvarea Complexului Energetic Hunedoara de la dispariţie este munca. „Am discutat cu prefectul şi cu autorităţile abilitate pentru ca oamenii care protestează să nu-şi pună viaţa în pericol şi să li se ofere toată asistenţa de care au nevoie. Nu putem exclude situaţii neprevăzute, deoarece blocarea în subteran prezintă riscuri deosebite, chiar şi pentru minerii experimentaţi”, a spus Grigorescu, în declaraţia de presă.

Ministrul a explicat că a preluat compania fără niciun ban în cont, cu titluri executorii în valoare de zeci de milioane de lei şi cu circa 30 de cereri de intrare în insolvenţă. „În decembrie, nu aveam din ce plăti salarii şi eram pe cale să condamnăm la frig toată Valea Jiului şi la sărăcie pe toţi cei care muncesc în mină sau în termocentrale. Cu eforturi deosebite atât din partea ministerului, din partea societăţii şi, mai ales, din partea oamenilor care muncesc la Hunedoara, aproape am trecut iarna, am plătit fiecare leu pe care îl datoram angajaţilor şi am stabilizat situaţia financiară, în ciuda tuturor obstacolelor intervenite la nivel local sau central. Vă reamintesc că în pragul gerului, furnizorii refuzau să trimită masa caldă în mină, iar la miez de noapte, o parte din transportatori erau pregătiţi să lase oamenii ieşiţi din tură în frig şi în beznă. În această iarnă nu am adus nicio tonă de cărbune de import. Am demonstrat că se poate pe picioarele noastre, după ce în anii din urmă am importat câteva sute de mii de tone de cărbune. Toate resursele financiare, toţi banii pe care îi aveam au mers către minele româneşti. Împreună am trecut peste toate aceste dificultăţi ce păreau în prag de iarnă de nerezolvat”, a declarat ministrul.

Ministrul, despre situaţia CEH

Minerii care protestează o fac împotriva propriului interes, a precizat ministrul. „Am strâns mâna fiecărui lider sindical cu convingerea că numai împreună – minister, administrator judiciar şi oamenii care muncesc zi de zi în Complexul Energetic – putem îndrepta compania pe drumul cel bun. Protestele de astăzi îmi zdruncină încrederea că acest lucru este cu adevărat posibil. Rămânem hotărâţi să facem tot ce ţine de noi pentru a îndrepta lucrurile. Cei care au decis să pornească acest protest o fac împotriva propriului interes, iar cei care îi îndeamnă să continue cu gândul la iluzorii avantaje politice sunt iresponsabili. Ne-am angajat să plătim drepturile salariale, să menţinem un nivel al producţiei, să creştem veniturile companiei, dar, mai ales, să stârpim nemunca şi ilegalităţile. De cealaltă parte, am avut promisiunea păcii sociale şi a orientării tuturor eforturilor către un singur scop: scoaterea companiei din starea în care se găseşte. Astăzi, din nefericire, contractul colectiv de muncă de la CEH, care reprezintă baza acestui pact pentru supravieţuire, nu mai valorează mare lucru”, a afirmat Grigorescu. „Cei care vorbesc despre închiderea mineritului în România o fac cu rea-voinţă. Cărbunele românesc îşi are deja locul sau în securitatea noastră energetică”, a adăugat Victor Grigorescu, în declaraţia de presă susţinută marţi.

Complexul Energetic Hunedoara a solicitat anul trecut intrarea în insolvenţă, din cauza datoriilor de peste 1,2 miliarde de lei, înregistrate către furnizori şi către statul român. În prezent, peste 6.000 de oameni lucrează în cadrul CEH, la termocentralele Mintia şi Paroşeni şi în exploatările miniere Lonea, Lupeni, Livezeni şi Vulcan.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

10 − 1 =

ACTUALITATE
Povestea marii tragedii aviatice din 1940: „Erau peste tot morţi, mutilaţi în modul cel mai îngrozitor”         Șofer căutat de Poliție după un accident         Accident rutier pe Calea Zarandului         SĂPTĂMÂNA POMENILOR. Danii de peste patru milioane de lei pentru ONG-iştii hunedoreni         MICII DUMNEZEI DE LA ŢARĂ. Primarul Mihai Irimie (PNL) lasă Şoimuşul pe sec         HUNEDOARA LIRICĂ, SCHIMBARE ÎN PROGRAM. Municipiul Hunedoara va avea două seri de festival         Fostul dealer al brățărilor dacice din Sarmizegetusa Regia a fost trimis în judecată         Ultimele pregătiri pentru deschiderea Ștrandului Corvina         Hoțul de la Castelul Corvinilor a cerut eliberarea         EVENIMENT. Dan Radu Ruşanu, ultima apariţie pe scena publică a judeţului Hunedoara         DAN RADU RUŞANU, ULTIMUL SFAT „Faceţi Conurbaţie. Altfel, ajungeţi în Ochiul Ciclonului, locul unde nu se întâmplă nimic”         Jaful din Castelul Corvinilor: trei săptămâni de anchetă, 1 la sută din prejudiciu recuperat         ANDRONACHE S-A ŢINUT DE VORBĂ. Hunedoara lirică ia locul locul Operei Nights         Câinele campion, dresat de un jandarm         Accident grav pe DN 76, provocat de un tânăr         Accident mortal pe Drumul Național 7         O tânără și-a pierdut fiul de cinci ani în Deva         MINIVACANŢĂ CU LĂUTARI. Zilele Devei, programul celor patru zile de zaiafet         CU DOTĂRILE ÎN STRADĂ. Poliţiştii „comunitarii” îşi arată priceperea în centrul Devei         Tinere speranțe ale fotbalului hunedorean. Juniorii D de la C. S. CFR Simeria sunt campionii județului Hunedoara