Cât va costa noua statuie a lui Ioan de Hunedoara

O statuie a ecvestră a lui Ioan de Hunedoara va fi ridicată în sensul giratoriu de pe Bulevardul Dacia, pe amplasamentul actualei statui a voievodului (ridicată în 1996), care va fi mutată într-o altă locaţie. Pentru realizarea noii statui, cu titlul „marele războinic hunedorean”, primăria organizează un concurs de soluţii, cu premii acordate participanţilor.

Lucrările prezentate vor fi analizate de o comise condusă de primarul Dan Bobouţanu, din care mai fac parte istorici, muzeografi şi artişti. Autorul proiectului de pe locul I va negocia, condiţiile în care va realiza opera de artă plastică. Aşadar, locul I al concursului de proiecte constă în atribuirea contractului de realizare a statuii de bronz, cu un soclu din beton armat, placat cu piatră de calcar sau granit. Concurentul plasat pe locul al doilea va primi 6.000 de lei, iar cel de pe locul al treilea 4.000 de lei. „Valoarea estimativă de realizare a statuii ecvestre pe soclu, reprezentându-l pe Ioan (Iancu) de Hunedoara, în postura de războinic pe cal, statuie din bronz şi soclu din beon armat, placat cu piatră de calcar sau de granit este de 2.800.000 de lei, exclusiv TVA”, arată primăria.

Concursul se va desfăşura în două etape. Prima dintre ele, eliminatorie, va consta în prezentarea a două desene pe carton cu tema statuii. A doua etapă va consta în prezentarea machetei statuii, a soclului şi a costurilor estimative defalcate pentru statuie şi soclu. Soluţia câştigătoare va fi aleasă în funcţie de calitatea artistică a soluţiei (70 la sută) şi de costul de realizare a monumentului (30 la sută). Până în 28 martie, concurenţii pot depune documentaţia pentru prima etapă a jurizării, iar pentru etapa finală a acestuia termenul este de 14 mai. Rezultatele concursului de proiecte vor fi anunţate în 27 mai 2019. Termenul de finalizare a sculpturii, montării şi ecepţiei va fi 20 aprilie 2020, iar inaugurarea statuii voievodului va avea loc în 1 mai 2020.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

doi × 3 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Spitalul județean de urgență amenajează o secție pentru RMN         Bărbat tâlhărit după ce a fost ademenit cu o noapte de sex         COSTEL AVRAM face minuni cu drumurile judeţene. Pe facebook şi din vorbe         ÎN APĂRAREA ŞEFULUI. Actori din Petroşani, cu jalba la „Împărăţie”         Incendiu în Deva         Accident grav pe DN 76, produs de o tânără de 19 ani         După 2.000 de ani… A apărut asfaltul până la poalele cetății dacice Piatra Roșie         Piatra romană descoperită sub cea mai veche biserică a Hunedoarei         Cum arată Parcul Dendrologic Simeria, la venirea primăverii         Tragedie lângă șantierul Autostrăzii Lugoj – Deva         Părintele Crăciun Opre a fost pomenit la 7 ani de la trecerea la cele veșnice         Crucea de Flori, tradiția de Florii din Hunedoara         Paștele la Biserica Romano-Catolică din Hunedoara         Prima fântână arteziană de pe noua pietonală a intrat în probe         O APRECIERE OFICIALĂ. Sarmizegetusa Regia, model de bună guvernare a monumentelor UNESCO         Cât a mai rămas de executat din Lotul trei al Autostrăzii Lugoj – Deva, după cinci ani de lucrări         ALDE HUNEDOARA. Michael Meltzer: „Viitorul termocentralei Mintia este pe gaz”         Femeie înșelată de o necunoscută         Centrul pietonal din Hunedoara va fi inaugurat de Ziua Europei         Cea mai vârstnică femeie din Deva a împlinit 105 ani