Castelul Nopcea își schimbă soarta. Cum și-au bătut joc localnicii de „perla” Țării Hațegului

Castelul Nopcea, ridicat la sfârşitul secolului al XVIII-lea, a fost timp de două secole una dintre bijuteriile Ţării Haţegului. Acum este ruinat. Conducerea Consiliului Judeţean Hunedoara a anunţat că a semnat contractul de finanţare pentru o investiţie de aproape zece milioane de lei, ce vizează reabilitarea acestuia. Fondurile au fost obţinute de la Ministerul Dezvoltării Regionale si Administraţiei Publice, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), iar CJ Hunedoara va contribui cu circa 1,2 milioane de lei.

În prezent, oaspeţii castelului Nopcea sunt întâmpinaţi de o privelişte sumbră, imediat ce trec pe sub arcada de la intrarea în clădire. Holul spaţios şi luminos al său păstrează rămăşiţele mobilierului şcolar depozitat aici după închiderea şcolii. Din pereţii săi au fost smulse instalaţiile electrice. Camerele de la parter sunt devastate, pline de gunoaie şi dărâmături. Bârnele s-au desprins din tavan şi s-au prăvălit pe scări, o dată cu bucăţile mari de tencuială. Balustrada din fier forjat, frumos împodobită, s-a păstrat aproape intactă, însă abia se ţine în balamale. La etaj, camerele oferă aceeaşi privelişte tristă. Toate sobele de teracotă au fost făcute bucăţi, iar găuri mari au fost date în pereţi. Oamenii locului susţin că distrugerile au avut loc şi pentru că hoţii credeau că vor găsi în zidurile castelului comorile ascunse de familia Nopcea.

Scările de lemn care duc în pod şi la turnul cu înfăţişare medievală au putrezit şi sunt nesigure. Bucăţi din acoperiş s-au prăbuşit, aproape toate ferestrele au fost sparte, iar vizitatorii trebuie să aibă grijă pe unde calcă. O scară în spirală, din fier forjat, aminteşte de frumuseţea încăperilor din trecut, acum lăsate fără mobilier. În jurul castelului, a fost montat un gard de tablă, pentru a-i ţine la distanţă pe trecători. O parte din curtea sa este ocupată de acareturile localnicilor, iar terenul de sport din vecinătate sa a devenit teren viran. Văzut din exterior, Castelul Nopcea şi-a păstrat frumuseţea din trecut.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

douăzeci − șaisprezece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Spitalul județean de urgență amenajează o secție pentru RMN         Bărbat tâlhărit după ce a fost ademenit cu o noapte de sex         COSTEL AVRAM face minuni cu drumurile judeţene. Pe facebook şi din vorbe         ÎN APĂRAREA ŞEFULUI. Actori din Petroşani, cu jalba la „Împărăţie”         Incendiu în Deva         Accident grav pe DN 76, produs de o tânără de 19 ani         După 2.000 de ani… A apărut asfaltul până la poalele cetății dacice Piatra Roșie         Piatra romană descoperită sub cea mai veche biserică a Hunedoarei         Cum arată Parcul Dendrologic Simeria, la venirea primăverii         Tragedie lângă șantierul Autostrăzii Lugoj – Deva         Părintele Crăciun Opre a fost pomenit la 7 ani de la trecerea la cele veșnice         Crucea de Flori, tradiția de Florii din Hunedoara         Paștele la Biserica Romano-Catolică din Hunedoara         Prima fântână arteziană de pe noua pietonală a intrat în probe         O APRECIERE OFICIALĂ. Sarmizegetusa Regia, model de bună guvernare a monumentelor UNESCO         Cât a mai rămas de executat din Lotul trei al Autostrăzii Lugoj – Deva, după cinci ani de lucrări         ALDE HUNEDOARA. Michael Meltzer: „Viitorul termocentralei Mintia este pe gaz”         Femeie înșelată de o necunoscută         Centrul pietonal din Hunedoara va fi inaugurat de Ziua Europei         Cea mai vârstnică femeie din Deva a împlinit 105 ani