Campania „Descoperă” marchează o premieră istorică: O transmisie „live” pentru elevii hunedoreni din laboratoarele de nano-tehnologie americane

2014-10-21_ht_roadside_mbaElevii hunedoreni vor intra vineri seară în direct, peste Ocean cu specialişti de top în IT şi bio-inginerie de la Stanford University – din San Francisco, una dintre cele mai prestigioase universităţi din Statele Unite ale Americii.
 
Evenimentul este organizat de profesorul de astro-fizică şi informatică, Mircea Nistor şi Colegiul Naţional de Informatică „Traian Lalescu”, pe care acesta îl reprezintă, şi profesorul de la Stanford University, Ludwig Galambos, hunedoreanul care a inventat o fotodiodă care ar putea reda orbilor vederea.
 
Timp de o jumătate de oră specialiştii de la Stanford îşi vor prezenta Universitatea, iar în altă jumătate de oră vor prezenta un laborator de nano-tehnologie, dar şi felul în care folosesc tehnica de ultimă oră pentru realizarea celor mai inovative proiecte. Specialistul în nano-tehnologie şi IT a fugit în urmă cu 27 de ani din ţară, însă Hunedoara a rămas pentru totdeauna în inima lui, aşa că, în această vară i-a vizitat pe elevii Colegiului Naţional de Informatică „Traian Lalescu” din Hunedoara, în timpul atelierelor susţinute în regim de voluntariat de profesorul Mircea Nistor, în continuarea Campaniei „Descoperă” (o campanie împotriva abandonului şcolar) şi a decis să-i ajute pe copii.
 
Ludwig Galambos a fost impresionat de performanţele elevilor care au obţinut aur din deşeuri, au construit o întreagă serie de braţe robotice, generatoare de energie, o tablă inteligentă, o „pernă zburătoare” şi au în palmares alte zeci de invenţii premiate la competiţiile de profil, regionale şi naţionale, toate acestea consruite din „gunoaie”, piese vechi şi alte obiecte pe care hunedorenii le aruncă la tomberon. „Am fost realmente impresionat să văd ce pot să realizeze copiii ăştia din mai nimic şi l-am dus şi pe fiu-meu să vadă condiţiile în care se lucrează în laboratoarele de liceu din România. Sunt nişte copii extraordinari! I-aş lua pe toţi cu mine în State să vadă cum e acolo, dacă aş putea! Pentru ei, ar fi o şansă extraordinară!”, a mărturisit hunedoreanul Ludwig Galambos. „După ce a văzut ce au reuşit să realizeze copiii în laboratorul nostru modest de informatică, ne-a propus să intrăm în legătură «live» cu unul dintre laboratoarele lor ultradotate, ca să vedem ce fac şi ei pe-acolo”, precizează zâmbind profesorul de info-fizică, Mircea Nistor. Cum îi va ajuta asta pe copii? Primul voluntar al Hunedoarei, profesorul Mircea Nistor, spune că un asemenea eveniment îi va stimula pe copii, care au ocazia să vadă ce înseamnă, „pe o scară unu la unu”, cercetare de vârf. „Noi ne zbatem aici, cu mjloacele obişnuite, dar s-ar putea ca în urma videoconferinţei cu Universitatea din San Francisco, să se aprindă ideea de a-şi dori cu mult mai mult decât au văzut până acum”.
 
Comunicarea între una dintre cele mai prestigioase universităţi americane şi colegiul hunedorean este posibilă prin intermediul internetului. Elevii vor folosi o aplicaţie numită Zoom, care oferă o calitate bună a sunetului şi permite teleconferinţe cu un număr nelimitat de participanţi. Profesorul de info-fizică a făcut, luni seara, o probă tehnică, pentru a se convinge că tehnologia pe care intenţionează să o folosească va funcţiona vineri seara, cu începere de la ora 19, când îi aşteaptă pe toţi elevii pasionaţi de fizică, informatică şi bio-inginerie în fosta sală de sport a colegiului hunedorean, transformată, de câţiva ani, în cel mai ingenios laborator de fizică din oraş.
 “Descoperă” este campania prin care 60 de copii din Hunedoara au fost sprijiniţi să înveţe experimental ştiinţele (fizică, biologie, chimie, informatică) în laboratoare dedicate, prin intermediul asociaţiei APAC Hunedoara.
Campania i-a avut ca grup – ţintă pe elevii dezavantajaţi din Hunedoara, cunoscută ca zonă cu şomaj ridicat, venituri mici şi familii destrămate după plecarea multor părinţi în străinătate, la muncă. Astfel, “Descoperă” a dorit ca, prin laboratoarele sale, să-i atragă pe copii la şcoală şi să prevină abandonul şcolar.
Campania s-a derulat prin intermediul proiectului “O şansă europeană pentru copiii români”, finanţat din Fondul Social European al Uniunii Europene şi de Guvernul României, prin POSDRU, a cărui implementare s-a întins pe parcursul a trei ani (1 septembrie 2010 – 31 august 2013). După perioada propriu-zisă de implementare, profesorii, membri ai Asociaţiei Absolvenţilor, Părinţilor şi Angajaţilor Colegiului Naţional de Informatică „Traian Lalescu”, continuă activităţile inedite din laboratoare şi proiectele ştiinţifice inovative, în regim de voluntariat, asfel încât activităţile din proiect să aibă continuitate şi tot mai mulţi copii din Hunedoara să fie atraşi şi menţinuţi la cursuri. (Text: Adriana Ionescu)

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

15 + 9 =

ACTUALITATE
Lucrări recepționate pe strada Pietroasa din Deva         Concerte reprogramate, ca urmare a decretării doliului național         Miner rănit grav la Mina Lupeni         Accident grav în Bălata         10 ani de la cel mai cumplit jaf armat din Hunedoara. Ce s-a întâmplat cu „echipa morții”         LEGILE JUSTIŢEI. Mircea Moloţ: „Şi magistraţii trebuie să răspundă pentru greşelile lor”         Firma omului de afaceri Emil Părău va achita 3.500 de lei Societăţii Române de Televizune         Mihai Mica a fost exclus din ALDE şi pierde postul de consilier local la Deva         Corvin Caffé – pseudoroman cu un oltean de… Hunedoara         Primii colindători la Primăria Deva         Bătrâni jefuiți în locuință, de falși instalatori         Spargere în cabinetul stomatologic         Accidentat pe o trecere de pietoni din Orăștie         UPDATE. Copila de nouă ani dată dispărută a fost găsită         11 utilaje de deszăpezire vor acționa în municipiul Deva         Bilete gratuite de călătorie pentru pensionari         Brazii de Crăciun vor fi aduși din Alba         Peste 7.000 de turişti au vizitat Cetatea Deva în luna noiembrie         Aproape 500 de persoane au fost sancţionate de poliţiştii locali în luna noiembrie         Primarul Gheorghe Ile va primi daune morale