VIDEO. Bișnițarii prosperă sub ochii autorităților în talciocul Mănăstirii Prislop

Bișnițarii au luat în stăpânire talciocul aflat la câteva sute de metri de mănăstirea unde se află mormântul părintelui Arsenie Boca. Deseori au fost acuzați de ilegalități, dar mai ales de faptul că strică imaginea mănăstirii Prislop.

Reprezentanții Episcopiei Devei și Hunedoarei susțin că au primit numeroase reclamații de la oameni nemulțumiți de situația târgului cu barăci improvizate, unele înființate ilegal.„Noi în nenumărate rânduri am făcut sesizări la autoritățile competente ca să dispară de acolo acel talcioc dezorganizat, care nu are niciun fel de aspect. Din păcate tarabele nu se află pe terenul nostru și noi nu avem pârghii de a le ridica de acolo”, a afirmat preotul Gabriel Miricescu, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Devei și Hunedoarei. Acesta susține că vin foarte mulți pelerini la Mănăstirea Prislop și în momentul în care se apropie de ea sunt izbiți de imaginea dezolantă a talciocului. „Oamenii sesizează, dar noi le explicăm că nu putem face nimic. Nu putem merge să demolăm tarabele și nici măcar să îi verificăm pe cei care fac comerț acolo. Doar autoritățile pot interveni și pot elucida lucrurile”, mai spune preotul.

Zilele trecute, monahia Isidora de la Schitul Adormirea Maicii Domnului Alun şi maica Filoteia au relatat că au avut de pătimit de pe urma bișnițarilor care își au propriile reguli în talciocul improvizat în vecinătatea așezământului religios. Una dintre călugăriţe a povestit că anul trecut a fost jefuită de o femeie de etnie romă. Mai mult, când a încercat să îşi recupereze bunurile, a fost agresată şi filmată de complicele acestuia, un bărbat care se deghizează în călugăr, pentru a-i înşela pe credincioşi. Imaginile au ajuns în presă, punând-o într-o ipostază defavorabilă. Mai exact, în scenele scandalului filmat cu telefon mobil se aud cuvintele, „Bată-vă, Dumnezeu, să vă bată, pentru ce aţi făcut”, replicile date de călugăriţe unor femei, în timp ce măicuţele scotocesc prin plasele unor femei, pe care le-ar fi prins la furat. „Am fost jefuite la Prislop de o ţigancă de bunuri, nu personale, ci ale schitului, în valoare de 150 de lei. Persoana care ne-a filmat este tot un ţigan, pe nume David, din Călan, care şi-a confecţionat la comandă haine călugăreşti, cu care minte lumea care poate crede că e monah. Este poreclit de colegii lui „satana sau dracul” din pricina faptelor lui rele, ieşite din comun. Nouă ne-am făcut necazuri de când a apărut la Prislop în anul 2014, cu acte false cum au constatat organele de Poliţie, care au fost chemate să ne apere. De el nu se ia nimeni de frica ţiganilor, însă de noi, două amărâte de maici, se ia”, a relatat maica Isidora.

Până în urmă cu doi ani, talciocul funcționa la intrarea în mănăstire, însă măicuţele au cerut mutarea tarabelor la o distanţă de aproape un kilometru. Au fost nemulțumite că de la comerțul cu suveniruri religioase și cu icoane, unii dintre bișnițari au trecut la vânzarea de mici și grătare și a băuturilor alcoolice. Cererea călugărițelor le-a fost îndeplinită de autorităţi, cu mari eforturi, dar între timp numărul celor care şi-au amenajat tarabe în zona Prislopului a crescut simţitor. În ultimii ani, mai multe nereguli au fost descoperite în talciocul de la Mănăstirea Prislop. Fiecare control al jandarmilor şi poliţiştilor este urmat de amenzi acordate celor care fac comerţ ilegal. Andrada Pop, reprezentantul Inspectoratului de Jandarmi al Județului Hunedoara, afirmă că de la începutul anului și până în prezent peste 50 de amenzi au fost date celor care își desfășoară activitatea ilegal în zona mănăstirii. Sancțiunile au depășit 50.000 de lei, iar mărfurile confiscate sunt estimate la câteva zeci de mii de lei.

Profiturile bișnițarilor și ale composesoratului din Hațeg care le înbchiriază terenurile este însă mult mai mare. Composesoratul obține circa 30.000 de lei lunar din închirierea terenurilor din zona Mănăstirii Prislop, pentru „comerț ambulant”, iar reprezentanții săi recunosc problemele din târg. „Ceea ce este acolo este și din punctul nostru de vedere o țigănie . Dar în anii trecuți, atunci când au început vânzările pe deal, a fost un alt președinte al composesoratului, care a generat acea țigănie de acolo. În târg sunt bișnițari atât din rândul bișnițarilor, cât și din rândul preoților. Unii dintre cei care vând sunt doar îmbrăcați în haine de călugări, nu sunt călugări. Dar aș vrea să văd pe acel prefect, subprefect, șef de Consiliu Județean, primar care poate să intervină acolo înainte de alegeri”, a afirmat Vasile Vidican, directorul composesoratului. Într-o întâlnire recentă cu sătenii care au terenuri în zona mănăstirii, acesta le-a spus oamenilor că „toată lumea trebuie să trăiască de acolo”.

Adrian David, președintele Consiliului Județean Hunedoara, a declarat că este o rușine pentru județul Hunedoara activitatea de comerț care are loc talcioc, în maniera în care se desfășoară în prezent. „Eforturile făcute de administrație locală pentru a reglementa situația au fost blocate de diferite acțiuni în instanță înainte de către cei în cauză”, afirmă Adrian David. Șeful CJ Hunedoara susține însă că în curând comercianții care își desfășoară activitatea fără să țină cont de lege vor fi nevoiți să plece. „Principala luptă cu aceastîă situație o putem câștiga noi, ca atitudine. Oamenii dacă nu mai cumpără de acolo toate suvenirurile , nu ar mai avea după ce să le expune în fiecare zi. Unele construcții sunt amplasate ilegal, iar unii își desfășoară activitatea fără autorizație. Oamenii nu trebuie să uite că principalul scop pentru care merg acolo este cel de a se ruga”, a mai precizat Adrian David.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 × 5 =

ACTUALITATE
A murit medicul ginecolog Gheorghe Lazăr         „Sub semnul lupului”, la DACFEST 2017         Vandalisme în Hunedoara         “PREMIANŢII FĂRĂ PREMII”, VARIANTA NASOALĂ. Consiliul Judeţean Hunedoara acordă diplome de excelenţă second hand         OPERAȚII PE RETINĂ. Performanțe la Clinica de Oftalmologie Opticline din Deva         Un jandarm montan a devenit eroul unui copil de șapte ani         “DECÂT” BUBUREŞTI. Niciun oraş din “provincie” nu-i destul de bun pentru Guvernul PSD         Hanul vechi din Orăștie a devenit monument al degradării         Adevărul despre jaful de la Castelul Corvinilor. Ce nu s-a aflat în aproape două luni de la dispariția banilor         ÎN ZONA ORĂŞTIE. Un absolvent din zece schimbă şcoala cu şomajul         Accident rutier grav provocat de o tânără de 21 de ani         Doi adolescenți de 16 ani au furat mașina unei tinere și au plecat la plimbare         Soarta tristă a faimoasei biserici de marmură din Alun         Fotograful care merge sute de kilometri pe jos pentru a promova Hunedoara         Vineri, Primăria Municipiului Deva nu încasează taxe și impozite locale!         CÂT VOR PLĂTI DEVENII? Preţul gunoaielor e la mâna primarului Ovidiu Moş         Traian Berbeceanu îi dă replica fostului său anchetator         Percheziții în Hunedoara, într-un dosar privind acordarea ilegală a diplomelor de studii         Furtunile au făcut pagube însemnate în nordul județului         Furtuna a distrus un drum din Retezat