Biserica reformată din Ghelari își schimbă înfățișarea

Veche de peste un secol, dar lăsată în ultimii ani pradă ruinării, biserica reformată din Ghelari își schimbă treptat înfățișarea. A intrat în renovare, după ce, potrivit primarului Ioan Bulbucan, a fost preluată de reprezentanții unei biserici baptiste din Hațeg. Acoperișul dărăpănat i-a fost înlocuit, ferestrele, dintre care unele lipseau iar altele erau zidite cu cărămizi, au fost schimbate cu unele noi, la fel și o parte din tocărie. Lucrările vor fi reluate când vremea va permite, iar curtea va fi reamenajată, interiorul este proces de refacere, iar lăcașul va avea mobilier nou. El va servi, cel mai probabil, credincioșilor baptiști.

Biserica a avut de suferit de-a lungul timpului nu doar de pe urma lipsei de îngrijire și a diminuării numărului de credincioși reformați din localitate, dar și dintr-un motiv mai puțin obișnuit. Se află spatele unei porți a stadionului din Ghelari, iar vitraliile sale dinspre arenă au fost sparte de mingile trase în timpul meciurilor. „Biserica Reformată din Ghelari a fost construită între anii 1900 – 1919. Această biserică este unicat prin faptul că a fost singura biserică din Imperiul Austro – Ungar care a servit ca lăcaș de cult pentru reformații după Calvin, reformații luterani și prezbiterieni, în același timp”, informează Primăria Ghelari.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

șase − trei =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Câți hunedoreni au votat la alegerile europarlamentare și la referendumul de duminică         Alegeri 26 mai 2019. HUNEDOARA, ORA 16: Euro-parlamentare – 32,11%, Referendum – 25,21%         Târgul European al Castelelor, la Hunedoara         Sentință definitivă pentru Radu Horia Camil, acuzat de trafic de comori dacice. A fost achitat pentru a doua oară         Accident rutier grav pe șoseaua spre Mănăstirea Prislop         Răspunsul fabulos dat de un român viceprimarului care i-a jignit pe șoferii de TIR         Cel mai bătrân “agent electoral” iese la pensie. Culoarul Mureş Nord trece de la promisiune la statutul de contract         Centenar I. D. Sîrbu         Situația lucrărilor de întreținere și reparații la drumurile județene derulate în 2019         Primăria Deva a achitat la zi banii destinați navetei cadrelor didactice         Trafic reluat în zona pasajului de cale ferată de pe strada Hărăului         Imagini senzaționale de pe Lotul IV al Autostrăzii Lugoj – Deva. Ce s-a întâmplat pe Dealul Liliecilor         Voluntarii refac una dintre vechile biserici din Ţara Haţegului         Șosele noi în Ținutul Pădurenilor         Gafă în direct a viceprimarului din Vulcan: „Stă şi învârte de volan, pe 2.000 de euro. Tot să nu muncească”         Avem un județ turistic! Degeaba!         Accident rutier pe Calea Zarandului din Deva         Codrii dispăruți. Tăierile masive de pădure din Ținutul Pădurenilor se văd din satelit         Povestea Buzduganului lui Ioan de Hunedoara, din Porţile de fier ale Transilvaniei         O viitură a provocat distrugeri șoselei construite pe fonduri UE în Ținutul Pădurenilor