Băile termale vestite din Antichitate sunt ruinate de turiști

Orașul Geoagiu se află în topul destinațiilor turistice din vestul țării, datorită stațiunii Geoagiu Băi, căutată pentru apele sale termale.

Anul trecut, aproape 50.000 de oameni s-au cazat la motelurile și pensiunile din zonă, potrivit rapoartelor Institutului Național de Statistică, majoritatea fiind beneficiari ai biletelor de tratament și voucherelor de vacanță. Orașul aflat pe Valea Mureșului, la circa 30 de kilometri de Deva și 50 de kilometri de Alba Iulia, le oferă oaspeților săi șansa rară de a vedea rămășițele unuia dintre puținele complexe de băi termale dezvoltate de romani, după cucerirea Daciei. „Germisara, aflată pe drumul antic roman, este unul dintre cele trei complexe cu ape termale cunoscute din Dacia romană, alături de Herculaneum și Aquae Călan. Aici venea la tratament protipendada din Imperiul Roman. Importanța Germisarei este dată și de descoperirile arheologice care au avut loc în anii ’80, atunci când au fost scoase la iveală plăcuțele votive de aur, ofrande depuse de cei care mulțumeau astfel zeităților pentru că erau vindecați de apele termale”, spune istoricul Daniel Iancu.

Ruinele Germisarei, aflate în centrul staţiunii Geoagiu Băi, au fost cercetate sistematic şi restaurate parţial la mijlocul anilor 1980, când în urma săpăturilor arheologice au fost descoperite 11 plăcuţe votive de aur şi numeroase alte artefacte antice preţioase. Atunci, fundul craterului a fost reamenajat şi transformat într-o piscină din beton, la care se coboară pe câteva trepte și în care se strânge apa de ploaie. În jurul bazinului cu apă verzuie, în care oamenii pun monede în speranța că vor avea noroc, sunt câteva tunele și grote, unde turiștii nu s-au sfiit să își facă nevoile și să arunce gunoaie.

Așezarea unică în România prin artefactele prețioase descoperite aici a rămas un loc al nimănui, recunosc chiar și autoritățile locale. „Am fi vrut să îl reabilităm, să depunem proiecte pentru acest monument, dar terenurile pe care se află bazinul antic Germisara au o situație incertă. Nu suntem proprietari pe ele. Este domeniul privat al statului, dar nu al nostru, iar unele CF-uri sunt în aer. Noi încercăm să facem niște intabulări provizorii pentru a putea interveni și a depune proiecte pentru situl de la Germisara, altfel, cei de la Direcția de Cultură spun că nu au bani pentru așa ceva. Am vrut măcar să înlocuim gardul împrejmuitor și nu am primit avize”, spune Vasile Cărăguț, primarul orașului Geoagiu. Singurul lucru pe care îl poate face, adăugă acesta, este să trimită angajații să curețe după turiștii care aruncă gunoaiele în urma lor.
Locul se află într-o situaţie asemănătoare cu majoritatea cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, unde problemele cu intabularea terenurilor fac aproape imposibilă derularea unor proiecte de anvergură.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

doi + douăzeci =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Spitalul județean de urgență amenajează o secție pentru RMN         Bărbat tâlhărit după ce a fost ademenit cu o noapte de sex         COSTEL AVRAM face minuni cu drumurile judeţene. Pe facebook şi din vorbe         ÎN APĂRAREA ŞEFULUI. Actori din Petroşani, cu jalba la „Împărăţie”         Incendiu în Deva         Accident grav pe DN 76, produs de o tânără de 19 ani         După 2.000 de ani… A apărut asfaltul până la poalele cetății dacice Piatra Roșie         Piatra romană descoperită sub cea mai veche biserică a Hunedoarei         Cum arată Parcul Dendrologic Simeria, la venirea primăverii         Tragedie lângă șantierul Autostrăzii Lugoj – Deva         Părintele Crăciun Opre a fost pomenit la 7 ani de la trecerea la cele veșnice         Crucea de Flori, tradiția de Florii din Hunedoara         Paștele la Biserica Romano-Catolică din Hunedoara         Prima fântână arteziană de pe noua pietonală a intrat în probe         O APRECIERE OFICIALĂ. Sarmizegetusa Regia, model de bună guvernare a monumentelor UNESCO         Cât a mai rămas de executat din Lotul trei al Autostrăzii Lugoj – Deva, după cinci ani de lucrări         ALDE HUNEDOARA. Michael Meltzer: „Viitorul termocentralei Mintia este pe gaz”         Femeie înșelată de o necunoscută         Centrul pietonal din Hunedoara va fi inaugurat de Ziua Europei         Cea mai vârstnică femeie din Deva a împlinit 105 ani