B.C.C.O. vs. D.I.I.C.O.T. De pe ce poziţii financiare se poartă lupta?

Reţinerea şi ulterior arestarea comisarului şef Traian Berbeceanu, şeful Biroului de Combatere a Criminalităţii Organizate, pare să fie începutul unui război instituţional, între B.C.C.O. şi D.I.I.C.O.T.

berbeceanuDouă instituţii care până acum au părut să conlucreze fără probleme în lupta împotriva crimei organizate sunt dintr-o dată total antagonice, cel puţin la nivel teritorial. Asta după ce disensiunile dintre Berbeceanu şi procurorul Ioan Mureşan, şeful DIICOT ST Alba Iulia, au început să iasă la iveală.

Traian Berbeceanu este susţinut puternic de oameni care l-au cunoscut şi de colegii lui.  Iar poliţiştii care au lucrat cu comisarul Berbeceanu pot depune mărturie că acesta a plătit din banii lui cazarea la pensiunea ce aparţine soţilor Biriescu atunci când au avut o operaţiune de monitorizare a unei reţele de trafic de persoane. De altfel nu este un secret pentru nimeni că o mulţime de poliţişti scot bani din propriul buzunar în misiuni şi că diurna lor este de 13 lei pe zi faţă de cea de peste 100 lei pe zi a unui procuror D.I.I.C.O.T. sau D.N.A., după cum notează  “Lumea Justiţiei”.

Două instituţii la fel de utile, care ar trebui să conlucreze, dar pentru care statul a legalizat două măsuri diferite: o oca micăMAIN procurorulşi una mare. Şi ar mai fi interesant de observat un  aspect: de pe ce poziţii financiare se duce lupta între Berbeceanu şi Mureşan. Dacă averea lui Traian Berbecanu a făcut înconjurul  presei româneşti, după arestarea lui, a procurorului şef Ioan Mureşan nu s-a vehiculat. Pornind de la salarii, cu menţiunea că ultima declaraţie de avere a lui Mureşan actualizată pe site-ul CSM este din 2012, putem arăta că Berbeceanu a realizat un venit anul de aproximativ 65.000 de lei din salariul de la IGPR, în timp ce venitul procurorului Mureşan este de 97.665 lei şi asta fără să fi fost procuror şef pe tot timpul anului raportat. La capitolul terenuri, Berbeceanu este întrecut net. Nu are niciunul, în timp ce Ioan Mureşan deţine împreună cu familia nu mai puţin de 9 terenuri de diverse ranguri! Traian Berbeceanu are un apartament la Deva, în suprafaţă de 78 de metri pătraţi, cumpărat în 2001, Ioan Mureşan are trei case, un apartament şi o casă de vacanţă, cumpărate, construite ori moştenite de familia lui. La maşini raportul nu este egal: familia şefului B.B.C.O. are două autoturisme şi o remorcă auto, la fel ca şi familia procurorului şef D.I.I.C.O.T., doar mărcile diferă. În declaraţia de avere, Berbeceanu mai menţionează un credit de 35.000 de euro contractat în anul 2010 şi scadent în 2035.  În schimb, Ioan Mureşan notează un credit de 250.000 de euro scadent în 2038 şi două ipoteci, dar mai obţine venituri şi din închirierea unui spaţiu.

Lupta instituţională este abia la început şi, indiferent de deznodământul „cazului Berbecanu” multe dedesubturi vor ieşi la lumină.

Comentarii FB

comentarii
Răspuns la “B.C.C.O. vs. D.I.I.C.O.T. De pe ce poziţii financiare se poartă lupta?

  1. alcibiade

    am inteles creditul procurorului, desi nu scrie data contractarii, dar am 2 nelamuriri:
    -cum a reusit sa ia un imprumut un bugetar de peste 10 miliarde si cu ce l-a garantat,
    – ce rata lunara plateste pt. acest credit si cu cati bani mai ramane din salariu pentru intretinerea celorlalte proprietati, masini si intretinerea personala casa, copii, cheltuieli ca doar nu o manca doar covrigi cu iaurt—10 miliarde credit/25 ani durata credit =300 luni= 35 miloiane /luna rata dar fara a fi calculat nicio dobanda bancara, dobanda pe care o estimez ca cel putin inca 35 milioane/luna.

    Răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

18 − doi =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
PETROȘANI/ Lemnul din toaletarea copacilor, donat bătrânilor         NEMULȚUMIT. Alin Simota a contestat condamnarea pentru fals în declarații         Ilie Balaci a murit         Turiste rătăcite în Masivul Godeanu         Prins la furat de cablu, pe calea ferată         Gara Brad, la doi ani de la începerea lucrărilor de reabilitare         Scrisoarea deschisă a primarului Marcel Goia: „Autoritățile Publice Locale, bătaia de joc a Statului Român”         Traseu turistic refăcut de salvamontiști în Retezat         Rezultatele Bursei locurilor de muncă pentru absolvenţi – 19 octombrie 2018         „Trofeul Cetăţii” – turneu internaţional de şah la Centrul Cultural ”Drăgan Muntean”         Proteste la ArcelorMittal Hunedoara         La Salonul Hunedorean al Cărții, Editura Școala Ardeleană a fost la înălțime         Comunicat de presă (P): Senatoarea PNL, Carmen Hărău: Educația și cercetarea sunt scoase din agenda curentă a PSD         Imagini aeriene de pe Lotul trei al Autostrăzii Lugoj – Deva. Când va fi inaugurat         CE RĂMÂNE DUPĂ RAPORTĂRILE MĂREŢE. Incompetenţa şi angajările „pe pile” falimentează turismul hunedorean         Orchestra Metropolitană București concertează la Castelul COrvinilor         18 octombrie 1409 – ziua istorică a Huniazilor         Deva – un oraș ecologic și durabil         Scandal în jurul unui bal al bobocilor. Un preot s-a revoltat pentru tema aleasă: Demoni vă doriţi, demoni veţi avea în şcoli în loc de elevi”         Cetatea Blidaru, locul de vis din patrimoniul UNESCO, ignorat de autorități