B.C.C.O. vs. D.I.I.C.O.T. De pe ce poziţii financiare se poartă lupta?

Reţinerea şi ulterior arestarea comisarului şef Traian Berbeceanu, şeful Biroului de Combatere a Criminalităţii Organizate, pare să fie începutul unui război instituţional, între B.C.C.O. şi D.I.I.C.O.T.

berbeceanuDouă instituţii care până acum au părut să conlucreze fără probleme în lupta împotriva crimei organizate sunt dintr-o dată total antagonice, cel puţin la nivel teritorial. Asta după ce disensiunile dintre Berbeceanu şi procurorul Ioan Mureşan, şeful DIICOT ST Alba Iulia, au început să iasă la iveală.

Traian Berbeceanu este susţinut puternic de oameni care l-au cunoscut şi de colegii lui.  Iar poliţiştii care au lucrat cu comisarul Berbeceanu pot depune mărturie că acesta a plătit din banii lui cazarea la pensiunea ce aparţine soţilor Biriescu atunci când au avut o operaţiune de monitorizare a unei reţele de trafic de persoane. De altfel nu este un secret pentru nimeni că o mulţime de poliţişti scot bani din propriul buzunar în misiuni şi că diurna lor este de 13 lei pe zi faţă de cea de peste 100 lei pe zi a unui procuror D.I.I.C.O.T. sau D.N.A., după cum notează  “Lumea Justiţiei”.

Două instituţii la fel de utile, care ar trebui să conlucreze, dar pentru care statul a legalizat două măsuri diferite: o oca micăMAIN procurorulşi una mare. Şi ar mai fi interesant de observat un  aspect: de pe ce poziţii financiare se duce lupta între Berbeceanu şi Mureşan. Dacă averea lui Traian Berbecanu a făcut înconjurul  presei româneşti, după arestarea lui, a procurorului şef Ioan Mureşan nu s-a vehiculat. Pornind de la salarii, cu menţiunea că ultima declaraţie de avere a lui Mureşan actualizată pe site-ul CSM este din 2012, putem arăta că Berbeceanu a realizat un venit anul de aproximativ 65.000 de lei din salariul de la IGPR, în timp ce venitul procurorului Mureşan este de 97.665 lei şi asta fără să fi fost procuror şef pe tot timpul anului raportat. La capitolul terenuri, Berbeceanu este întrecut net. Nu are niciunul, în timp ce Ioan Mureşan deţine împreună cu familia nu mai puţin de 9 terenuri de diverse ranguri! Traian Berbeceanu are un apartament la Deva, în suprafaţă de 78 de metri pătraţi, cumpărat în 2001, Ioan Mureşan are trei case, un apartament şi o casă de vacanţă, cumpărate, construite ori moştenite de familia lui. La maşini raportul nu este egal: familia şefului B.B.C.O. are două autoturisme şi o remorcă auto, la fel ca şi familia procurorului şef D.I.I.C.O.T., doar mărcile diferă. În declaraţia de avere, Berbeceanu mai menţionează un credit de 35.000 de euro contractat în anul 2010 şi scadent în 2035.  În schimb, Ioan Mureşan notează un credit de 250.000 de euro scadent în 2038 şi două ipoteci, dar mai obţine venituri şi din închirierea unui spaţiu.

Lupta instituţională este abia la început şi, indiferent de deznodământul „cazului Berbecanu” multe dedesubturi vor ieşi la lumină.

Comentarii FB

comentarii
Răspuns la “B.C.C.O. vs. D.I.I.C.O.T. De pe ce poziţii financiare se poartă lupta?

  1. alcibiade

    am inteles creditul procurorului, desi nu scrie data contractarii, dar am 2 nelamuriri:
    -cum a reusit sa ia un imprumut un bugetar de peste 10 miliarde si cu ce l-a garantat,
    – ce rata lunara plateste pt. acest credit si cu cati bani mai ramane din salariu pentru intretinerea celorlalte proprietati, masini si intretinerea personala casa, copii, cheltuieli ca doar nu o manca doar covrigi cu iaurt—10 miliarde credit/25 ani durata credit =300 luni= 35 miloiane /luna rata dar fara a fi calculat nicio dobanda bancara, dobanda pe care o estimez ca cel putin inca 35 milioane/luna.

    Răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

nouă − unu =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Răspunsul fabulos dat de un român viceprimarului care i-a jignit pe șoferii de TIR         Cel mai bătrân “agent electoral” iese la pensie. Culoarul Mureş Nord trece de la promisiune la statutul de contract         Centenar I. D. Sîrbu         Situația lucrărilor de întreținere și reparații la drumurile județene derulate în 2019         Primăria Deva a achitat la zi banii destinați navetei cadrelor didactice         Trafic reluat în zona pasajului de cale ferată de pe strada Hărăului         Imagini senzaționale de pe Lotul IV al Autostrăzii Lugoj – Deva. Ce s-a întâmplat pe Dealul Liliecilor         Voluntarii refac una dintre vechile biserici din Ţara Haţegului         Șosele noi în Ținutul Pădurenilor         Gafă în direct a viceprimarului din Vulcan: „Stă şi învârte de volan, pe 2.000 de euro. Tot să nu muncească”         Avem un județ turistic! Degeaba!         Accident rutier pe Calea Zarandului din Deva         Codrii dispăruți. Tăierile masive de pădure din Ținutul Pădurenilor se văd din satelit         Povestea Buzduganului lui Ioan de Hunedoara, din Porţile de fier ale Transilvaniei         O viitură a provocat distrugeri șoselei construite pe fonduri UE în Ținutul Pădurenilor         Sarmizegetusa Regia își deschide porțile pentru copii         Reparații pe Autostrada Deva – Orăștie         Accident grav cu motocicleta         Ruinele combinatului siderurgic din Hunedoara, înghiţite de natură         DIN NOU DESPRE GUNOAIE. Brădenii reclamă proastele servicii de salubrizare