AVERTISMENT EURO-PARLAMENTAR. Iuliu Winkler (UDMR): “România nu își poate permite diminuarea finanțărilor” 

Potrivit acestuia, activitatea legislativă din Parlamentul European (PE) a fost marcată de discuţii aprinse legate de diminuarea bugetului post 2020 al UE din cauza Brexit-ului, dar şi de dezbateri cu privire la viitorul Uniunii după ieşirea Marii Britanii şi în contextul frământărilor interne și globale.

Deputatul european, lider al UDMR Hunedoara, a prezentat, miercuri, într-o conferinţă de presă, la Deva, bilanţul activităţii sale în sesiunea parlamentară 2017-2018. „Elaborarea bugetului UE după 2021, pentru următorii şapte ani, este un proces care a început deja și care va continua și în următoarele luni. (…) Construirea bugetului UE reprezintă o decizie foarte importantă, care animă spiritele”, a afirmat Iuliu Winkler. El a arătat că proiectul de buget multianual prezentat de Comisia Europeană a stârnit controverse în rândul statelor membre pentru că unele state și-au exprimat dezacordul în privința majorării contribuției lor, iar altele s-au opus propunerii pentru că există pericolul de a pierde finanțări. ”Cea mai importantă miză o reprezintă finanțarea celor două mari politici europene, Politica Agricolă Comună și Politica de Coeziune. S-a propus scăderea finanțării acestor două politici după 2021 din cauza diminuării cu 11-12 miliarde de euro anual a bugetului UE ca urmare a Brexit-ului. Propunerile de scădere sunt de circa 5 procente la Politica Agricolă Comună și de 7 la cea de  Coeziune. E vorba despre o scădere statistică, iar manifestarea acesteia este diferită de la un stat membru la altul”, a explicat europarlamentarul UDMR.

Scor mizerabil la atragerea fondurilor UE

Winkler a arătat că România nu își poate permite diminuarea finanțărilor aferente celor două politici. „În dezbaterea din PE trebuie să găsim aliați, în principal din centrul și estul Europei, care sunt în situații similare cu a noastră. (…) Există posibilitatea ca finanțarea pentru țara noastră să fie majorată în cadrul Politicii de Coeziune, dar, această decizie va fi una comună a Parlamentului, Comisiei și Consiliului European. Nu avem o certitudine, iar în favoarea acestei majorări trebuie să aducem argumente”, a precizat deputatul european. El a subliniat faptul că România, din păcate, nu stă bine la acest capitol, dacă se face evaluarea eficienței și modului în care a reușit să cheltuiască banii europeni din Politica de Coeziune.

Winkler a afirmat că în PE va acționa sub mandatul primit din partea UDMR, care urmărește păstrarea finanțărilor din Politica de Coeziune la nivelul actual, dacă nu se poate obține o majorare a lor, și păstrarea celor aferente Politicii Agricole Comune. ”UDMR urmărește luarea de decizii, atât la București , cât și la Bruxelles, care să vină în favoarea micilor fermieri”, a declarat europarlamentarul.

O confuzie parşivă cu emigranţi şi minorităţi

Iuliu Winkler a mai spus că, în ultimul an, o parte a activității s-a concentrat în jurul Inițiativei Cetățenești Europene (ICE) Minority SafePack. ”Pentru UDMR, situația drepturilor minorităților naționale și a comunităților lingvistice în Europa este o preocupare constantă și de actualitate, pentru că acestea țin de dorința noastră de a ne conserva drepturile, de a avea un viitor pe pământul natal”, a subliniat europarlamentarul UDMR. Winkler a explicat că minoritățile naționale și lingvistice autohtone își doresc înlăturarea unei confuzii care, ”de multe ori se face voit, între situația grupurilor minoritare formate ca urmare a emigrației recente și cea a minorităților istorice din statele membre ale UE”.  De asemenea, conform lui Winkler, UDMR alături de organizațiile reprezentative ale comunităților minorităților naționale din alte state membre a inițiat ICE Minority SafePack, prin care se dorește deschiderea unui proces la nivel european care să aibă ca finalitate adoptarea unor principii și reguli care să protejeze și să conserve drepturile acestora. ”În cadrul campaniei pentru ICE Minority SafePack au fost colectate 1,3 milioane de semnături din partea cetățenilor europeni. (…) Inițiativa exprimă voința a 50 de milioane de cetățeni europeni aparținând minorităților naționale și lingvistice istorice din statele membre ale UE”, a afirmat Winkler, care a adăugat că valorificarea ICE Minority SafePack, la nivel european, va fi un proces de durată.

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

patru × unu =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Superlativele Inspectoratului pentru Situații de Urgență Hunedoara         CONCURS DE INCOMPETENŢE. La eşecuri, şefii Consiliului Judeţean dau vina pe subalterni         ÎN SLUJBA VIEŢII, ÎN AJUTORUL OAMENILOR. Cinci ani de funcţionare a Centrului pentru Situaţii de Urgenţă fără nicio secundă de întrerupere         Zimbrii dau târcoale satelor din Țara Hațegului         Străinii atrași de frumusețea unei așezări din Ținutul Pădurenilor         Trimis în judecată pentru abuzarea fiicelor         Orașele hunedorene care se întrec pentru cele mai importante finanțări UE         Începe sesiunea de iarnă la Universitatea Petroșani         Drumurile naționale intră în reparații         SIFONARE DE PARALE CU SF-URI. Primăria Hunedoara a cumpărat studii duble pentru reabilitarea Centrului Istoric         Infractori adolescenți. Și-au urmărit victima până la bloc și i-au smuls poșeta de pe umăr         Se circulă în condiții de iarnă pe multe drumuri județene.         Beneficiarii de ajutor social pot lucra, ca zilieri, la firmele care au nevoie de forță de muncă sezonieră         Bărbat dispărut de peste trei săptămâni         Un incendiu a mistuit casa femeii care trăia în mijlocul unei păduri din Ţinutul Pădurenilor         Castelul Corvinilor a adus peste șase milioane de lei la bugetul local         Un autotren scăpat de sub control a blocat circulația pe calea ferată         Vremea rea anulează traseul din Petroșani pentru permisele de conducere         Șeful de la Permise Auto a fost agresat în plină stradă de o gașcă de tineri         Sentință pentru cuplul ucigaș care a jefuit casa de amanet din Hunedoara