Autostrada întârziată: drumarii lucrează de opt luni la excavarea dealului de la Șoimuș

Lotul IV al viitoarei autostrăzi Lugoj – Deva se află în şantier din primăvara anului 2014. Construcţia celor 22 de kilometri de autostradă între Deva (Şoimuş) şi Ilia trebuia finalizată în mai 2016, potrivit contractului semnat în 2013 între fosta Companie de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) şi drumari.

Lucrările au fost întârziate de mai multe probleme tehnice, dar şi de unele cu totul neobişnuite. Descoperirea în apropiere de Şoimuş a unei peşteri cu lilieci, care au necesitat mutarea, după un an de cercetare a habitatului lor, şi descoperirea în Brănişca a unui cimitir pe traseul autostrăzii au dus la suspendarea execuţiei lucrărilor în zonele afectate pentru mai mult de un an. „Problema peşterii cu lilieci de la Şoimuş bloca lucrările încă din anul 2014”, a informa recent Compania Naţională de Infrastructură Rutieră.

Potrivit celor mai recente estimări ale constructorilor, în 2018 lucrările vor fi finalizate integral pe acest tronson. În prezent, stadiul de execuţie al proiectului este de peste 70 la sută. Cea mai mare provocare o reprezintă excavarea versantului de la Şoimuş, mărginit de Drumul Naţional 76 şi de Râul Mureş.
Zona va trebui adusă la nivel pe un sector cu o lungime mai mare de un kilometru, pentru a face loc noii autostrăzi. Din luna martie a anului 2017 au demarat săpăturile, după ce locul, în care se afla şi „peştera cu lilieci”, a fost defrişat, iar mai multe imobile ale localnicilor au fost expropriate. Zeci de muncitori şi utilaje au muncit zilnic, în ultimele luni, la excavarea versantului, însă în ciuda mobilizării de forţe, lucrările sunt departe de final.
Autostrada Lugoj – Deva va însuma 100 de kilometri. Lotul I, dintre Traian Vuia – Sanoviţa, de 27,4 kilometri, a fost inaugurat în decembrie 2013, iar circa 16 kilometri din Lotul al doilea au fost deschişi circulaţiei anul trecut.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

patru + 12 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.