Audieri în dosarul fostului șef al BCCO Alba, Traian Berbeceanu

Fostul șef al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba , Traian Berbeceanu, este chemat în fața instanței Înaltei Curți de Casație și Justiție a României, în dosarul penal în care a fost trimis în judecată alături de anchetatorii săi, fostul procuror șef al DIICOT Alba, Alin Mureșan, fostul procuror DIICOT, Nicolaie Cean, și fostul ofițer de poliție al BCCO Alba, Alin Muntean. Alți inculpați, afaceriști acuzați că au făcut parte din grupări infracționale care au avut legătură cu infracțiunile menționate în rechizitoriul DIICOT, sunt așteptați în fața instanței.

La termenul precedent, din 6 aprilie 2016, instanța a admis cererile de probatorii formulate de Ioan Mureşan, astfel: proba referitoare la solicitarea ordonanţei de disjungere din dosarul nr. 386D/P/2013 al DIICOT – Structura Centrală emisă la 07.11.2013 (pct. 9) şi proba constând în adresa DIICOT Serviciul Teritorial Alba Iulia nr. 1966D/IX/1/213 din care reiese că inculpatul Berbeceanu Traian nu a sesizat DIICOT cu nicio faptă posibil săvârşită de către Litera Cristina sau Simota Alin .

Înalta Curte a admis cererile de probatorii formulate de inculpatul parte civilă Berbeceanu Traian, astfel: proba privind solicitarea interceptărilor discuţiilor telefonice purtate de Cupeţiu Monica la data de 18.02.2012, realizate în dosarul nr.71D/P/2012, de la DIICOT Alba Iulia (pct.1); proba privind solicitarea de la DNA – Structura Centrală a celor trei convorbiri telefonice avute de martorul Braicu Nicolae cu martorul Stanciu Mircea aflate pe suporţii optici; proba constând în înregistrarea discuţiei purtate în mediu ambiental între Berbeceanu Traian şi martorul Ilisei Mircea aflată pe suport DVD-R; proba privind solicitarea de la DIICOT – Structura Centrală a suportului optic conţinând listingurile posturilor telefonice folosite de Berbeceanu Traian pentru luna octombrie 2012 obţinute în dosarul nr.13D/P/2012 al DIICOT Serviciul Teritorial Alba Iulia; proba privind solicitarea de la DIICOT Serviciul Teritorial Alba Iulia a listingurilor telefonice şi înregistrărilor convorbirilor telefonice purtate de soţii Biriescu în perioada 15.10.2013-23.10.2013 și alte două probe cu înscrisuri. De asemenea, magistrații au admis cereri probatorii formulate de inculpaţii Rusu Anca, Rusu Gheorghe, Urs Ion Vasile, a informat Înalta Curte de Casație și Justiție a României.

Cereri respinse la termenul precedent

Alte solicitări ale inculpaților au fost respinse. Printre ele a fost proba cu înscrisuri solicitate de către Ioan Mureşan de efectuare a unor adrese către DIICOT, Structura Centrală pentru a se comunica dacă în iulie 2013 a fost efectuat un referat clasificat şi centralizat cu aspectele privind activitatea lui Berbeceanu Traian (management şi alte fapte) şi dacă aspectele au fost verificate (cu privire la care s-a prorogat pronunţarea prin încheierea din data de 10 decembrie 2016). La fel s-a procedat și față de proba cu înscrisuri solicitate de către inculpatul Mureşan Ioan, prin apărătorul ales, respectiv de transcriere a înregistrării convorbirii cu Laza Adina, considerată lipsită de utilitate având în vedere că martora a fost audiată în şedinţă publică. De asemenea, a fost respinsă și proba cu înscrisuri constând în solicitarea de la DIICOT – Structura Centrală a înregistrărilor convorbirilor telefonice şi ambientale realizate în dosarul 13/D/P/2011 de Berbeceanu Traian şi Moş Ovidiu. Proba cererii de recuzare a procurorului Mureşan Ioan formulată de Berbeceanu Traian a fost respinsă. A fost respinsă și proba declarațiilor formulate la DIICOT – Structura Centrală în dosarul nr. 386D/P/2013 de martorii Litera Cristian, Litera Simina şi Ioiescu Ovidiu, precum şi transcrierea înregistrării dintre Ioiescu Ovidiu şi Berbeceanu Traian publicată de acesta din urmă pe blogul lui Robert Wagner. Instanța a respins mai multe cereri probatorii formulate de Traian Berbeceanu și ale inculpaților Alin Muntean, Anca Rusu și Gheorghe Rusu. Marți, la Curtea Militară de Apel vor fi audiați martorii Ciorbă Dănuţ şi Răveanu Gabriel, iar în 5 mai vor fi audiați martorii Ţuculescu Nicolae, Axinia Tiberiu şi Bratu Daniela, a informat Înalta Curte de Casație și Justiție a României.

În septembrie 2013, Traian Berbeceanu a fost reţinut de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, şi apoi arestat preventiv, pentru o lună, într-un dosar în care a fost acuzat de favorizarea ilegală a unor grupări infracţionale. Poliţistul din Deva a fost înlăturat de la conducerea BCCO Alba, însă ulterior şi anchetatorii săi au fost puşi sub învinuire de Direcţia Naţională Anticorupţie, sub acuzaţia că au fabricat probe false pentru a-l incrimina pe Berbeceanu.

În 16 iulie 2014, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie i-au trimis în judecată, sub control judiciar, pe Ioan Mureşan, procuror şef al DIICOT Alba la data faptelor, pentru abuz în serviciu, represiune nedreaptă şi fals intelectual, pe Nicolaie Ioan Cean, fost procuror DIICOT în perioada 7 decembrie 2009 – 15 august 2013, în prezent pensionat, pentru complicitate la abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie, şi pe Alin Mirel Muntean, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul BCCO Alba la data faptelor, pentru abuz în serviciu, fals intelectual şi complicitate la infracţiunea de represiune nedreaptă. Potrivit DNA, fostul şef al DIICOT Alba şi cei doi complici ai săi au fabricat dosarul lui Traian Berbeceanu încercând să îl reducă la tăcere pe fostul şef al BCCO Alba şi să obţină de la acesta materiale despre care credeau că i-ar fi putut incrimina. Dosarul are ca obiect infracţiuni de corupţie. Obiectele secundare ale dosarului sunt delapidarea, luarea de mită, mărturia mincinoasă, represiunea nedreaptă, falsul intelectual, falsul în înscrisuri sub semnătură privată, falsul în declaraţii, infracţiunea de spălare de bani, infracţiuni de evaziune fiscală, abuzul în serviciu, infracţiuni de corupţie şi de serviciu comise de alte personae, constituirea unui grup infracţional organizat.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

șaisprezece + optsprezece =

ACTUALITATE
Nicolae Gherghin, colecționarul de timp         3.000 de sancţiuni au fost aplicate de Poliţia Locală Deva         Peste 30 de proiecte de hotărâre sunt supuse dezbaterii şi aprobării Consiliului Local Deva         Schi-alpinismul, recunoscut drept sport olimpic. Selecţia pentru lotul naţional, la finele lui ianuarie         Până acum, 820 de concurenţi vor alerga la înălţime. Pe 17 iunie, la Retezat SkyRace Intersport!         Tragedie pe un bulevard din Hunedoara. Un tânăr a fost implicat într-un accident mortal         Gealaţii lui Arion către secretarul general PNL Hunedoara: „Îţi sparg faţa şi maşina”         Mesajul lui Traian Berbeceanu către ministrul Justiției         Călători străini prin judeţul Hunedoara: „O mică Elveţie!”         Când va fi dată sentința în dosarul de proxenetism al lui Daniel Pleșcan         Peste 100 de jandarmi vor asigura ordinea în stațiunile Hunedoarei         Hoț arestat după ce a atacat paznicii unui transport de cărbune din Valea Jiului         AU DEPUS JURĂMÂNTUL. Poliția Hunedoara se întărește cu 60 de agenți         PROCESUL DECENIULUI. Domeniul Kendeffy din Retezat, la ultimul termen de judecată         Violatorul care și-a mutilat fosta iubită a cerut eliberarea         Tribunalul Hunedoara decide soarta fostului primar Cornel Resmeriță         Ce șanse mai au proiectele de restaurare din Hunedoara depuse la ADR VEST         DOSARELE „PETRU GROZA”. Răfuielile din presa hunedoreană a anilor interbelici         ÎNGRIJORĂTOR: Numărul diabeticilor nou depistaţi a crescut cu o treime în ultimii patru ani         Bibliotecarul Avram Iancu vrea să străbată înot cei 2.860 de kilometri ai Dunării