Audieri în dosarul fostului șef al BCCO Alba, Traian Berbeceanu

Fostul șef al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba , Traian Berbeceanu, este chemat în fața instanței Înaltei Curți de Casație și Justiție a României, în dosarul penal în care a fost trimis în judecată alături de anchetatorii săi, fostul procuror șef al DIICOT Alba, Alin Mureșan, fostul procuror DIICOT, Nicolaie Cean, și fostul ofițer de poliție al BCCO Alba, Alin Muntean. Alți inculpați, afaceriști acuzați că au făcut parte din grupări infracționale care au avut legătură cu infracțiunile menționate în rechizitoriul DIICOT, sunt așteptați în fața instanței.

La termenul precedent, din 6 aprilie 2016, instanța a admis cererile de probatorii formulate de Ioan Mureşan, astfel: proba referitoare la solicitarea ordonanţei de disjungere din dosarul nr. 386D/P/2013 al DIICOT – Structura Centrală emisă la 07.11.2013 (pct. 9) şi proba constând în adresa DIICOT Serviciul Teritorial Alba Iulia nr. 1966D/IX/1/213 din care reiese că inculpatul Berbeceanu Traian nu a sesizat DIICOT cu nicio faptă posibil săvârşită de către Litera Cristina sau Simota Alin .

Înalta Curte a admis cererile de probatorii formulate de inculpatul parte civilă Berbeceanu Traian, astfel: proba privind solicitarea interceptărilor discuţiilor telefonice purtate de Cupeţiu Monica la data de 18.02.2012, realizate în dosarul nr.71D/P/2012, de la DIICOT Alba Iulia (pct.1); proba privind solicitarea de la DNA – Structura Centrală a celor trei convorbiri telefonice avute de martorul Braicu Nicolae cu martorul Stanciu Mircea aflate pe suporţii optici; proba constând în înregistrarea discuţiei purtate în mediu ambiental între Berbeceanu Traian şi martorul Ilisei Mircea aflată pe suport DVD-R; proba privind solicitarea de la DIICOT – Structura Centrală a suportului optic conţinând listingurile posturilor telefonice folosite de Berbeceanu Traian pentru luna octombrie 2012 obţinute în dosarul nr.13D/P/2012 al DIICOT Serviciul Teritorial Alba Iulia; proba privind solicitarea de la DIICOT Serviciul Teritorial Alba Iulia a listingurilor telefonice şi înregistrărilor convorbirilor telefonice purtate de soţii Biriescu în perioada 15.10.2013-23.10.2013 și alte două probe cu înscrisuri. De asemenea, magistrații au admis cereri probatorii formulate de inculpaţii Rusu Anca, Rusu Gheorghe, Urs Ion Vasile, a informat Înalta Curte de Casație și Justiție a României.

Cereri respinse la termenul precedent

Alte solicitări ale inculpaților au fost respinse. Printre ele a fost proba cu înscrisuri solicitate de către Ioan Mureşan de efectuare a unor adrese către DIICOT, Structura Centrală pentru a se comunica dacă în iulie 2013 a fost efectuat un referat clasificat şi centralizat cu aspectele privind activitatea lui Berbeceanu Traian (management şi alte fapte) şi dacă aspectele au fost verificate (cu privire la care s-a prorogat pronunţarea prin încheierea din data de 10 decembrie 2016). La fel s-a procedat și față de proba cu înscrisuri solicitate de către inculpatul Mureşan Ioan, prin apărătorul ales, respectiv de transcriere a înregistrării convorbirii cu Laza Adina, considerată lipsită de utilitate având în vedere că martora a fost audiată în şedinţă publică. De asemenea, a fost respinsă și proba cu înscrisuri constând în solicitarea de la DIICOT – Structura Centrală a înregistrărilor convorbirilor telefonice şi ambientale realizate în dosarul 13/D/P/2011 de Berbeceanu Traian şi Moş Ovidiu. Proba cererii de recuzare a procurorului Mureşan Ioan formulată de Berbeceanu Traian a fost respinsă. A fost respinsă și proba declarațiilor formulate la DIICOT – Structura Centrală în dosarul nr. 386D/P/2013 de martorii Litera Cristian, Litera Simina şi Ioiescu Ovidiu, precum şi transcrierea înregistrării dintre Ioiescu Ovidiu şi Berbeceanu Traian publicată de acesta din urmă pe blogul lui Robert Wagner. Instanța a respins mai multe cereri probatorii formulate de Traian Berbeceanu și ale inculpaților Alin Muntean, Anca Rusu și Gheorghe Rusu. Marți, la Curtea Militară de Apel vor fi audiați martorii Ciorbă Dănuţ şi Răveanu Gabriel, iar în 5 mai vor fi audiați martorii Ţuculescu Nicolae, Axinia Tiberiu şi Bratu Daniela, a informat Înalta Curte de Casație și Justiție a României.

În septembrie 2013, Traian Berbeceanu a fost reţinut de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, şi apoi arestat preventiv, pentru o lună, într-un dosar în care a fost acuzat de favorizarea ilegală a unor grupări infracţionale. Poliţistul din Deva a fost înlăturat de la conducerea BCCO Alba, însă ulterior şi anchetatorii săi au fost puşi sub învinuire de Direcţia Naţională Anticorupţie, sub acuzaţia că au fabricat probe false pentru a-l incrimina pe Berbeceanu.

În 16 iulie 2014, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie i-au trimis în judecată, sub control judiciar, pe Ioan Mureşan, procuror şef al DIICOT Alba la data faptelor, pentru abuz în serviciu, represiune nedreaptă şi fals intelectual, pe Nicolaie Ioan Cean, fost procuror DIICOT în perioada 7 decembrie 2009 – 15 august 2013, în prezent pensionat, pentru complicitate la abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie, şi pe Alin Mirel Muntean, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul BCCO Alba la data faptelor, pentru abuz în serviciu, fals intelectual şi complicitate la infracţiunea de represiune nedreaptă. Potrivit DNA, fostul şef al DIICOT Alba şi cei doi complici ai săi au fabricat dosarul lui Traian Berbeceanu încercând să îl reducă la tăcere pe fostul şef al BCCO Alba şi să obţină de la acesta materiale despre care credeau că i-ar fi putut incrimina. Dosarul are ca obiect infracţiuni de corupţie. Obiectele secundare ale dosarului sunt delapidarea, luarea de mită, mărturia mincinoasă, represiunea nedreaptă, falsul intelectual, falsul în înscrisuri sub semnătură privată, falsul în declaraţii, infracţiunea de spălare de bani, infracţiuni de evaziune fiscală, abuzul în serviciu, infracţiuni de corupţie şi de serviciu comise de alte personae, constituirea unui grup infracţional organizat.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

cincisprezece + 19 =

ACTUALITATE
PLATOUL VÂRTOAPELOR. Locul de unde ghioceii, ca nişte clopote ale tăcerii, ridică liniştea lumii la cer         Mămicile au protestat în Hunedoara, după moartea fetiței de un an și 10 luni         Spărgători din Hunedoara capturați de polițiști         ÎMPĂDURIRI. Peste 7.000 de arbori vor fi plantați pe „muntele sfânt al dacilor”         SECRETELE HUNEDOAREI. Mănăstirea Prislop supravegheată de securiști în anii 1950. Informator: „Se roagă să revină regele Mihai în țară”         Protestul mămicilor după moartea copilei de un an și 10 luni în spitalul din Hunedoara         Ca-n ţara comandantului Mocanu! Mai avem de aşteptat după rezultatul anchetei Corpului de Control al IGPR         Ziua Mondială a Apei, marcată în școli din mediul rural         Scandalul continuă: Angajaţii UM Orăştie ameninţă cu greva         Mircea Muntean reacţionează         Câinele salvat de pompieri din flăcări, îngrijit la adăpostul din Hunedoara         Un copil a furat o mașină și a ieșit cu ea la plimbare         Spărgător de automate de lapte prins în Deva         Incendiu în pădurea comunei Romos         Cum va fi celebrată Ziua Poliției în Deva și Petroșani         Fetiță decedată în spital         Cum a lovit „blestemul aurului dacic” satele din umbra Sarmizegetusei Regia         EXCLUSIV. Alpiniştii daţi dispăruţi: “Cea mai mare problemă a noastră a fost că nu am putut să comunicăm cu nimeni”         ANGAJAŢII DE MEDIU, PROTEST SPONTAN. Aroganţa Guvernului PSD dinamitează atragerea de fonduri europene         Asigurare de sănătate UE