15.8 C
Deva
vineri, martie 29, 2024

Au atins culmea penibilului. Cum arată Cetatea Costeşti, la două decenii de la clasarea în UNESCO

Cetatea dacică de la Costești a împlinit două decenii deceniu de când a fost inclusă în patrimoniul mondial UNESCO, al celor mai importante obiective culturale din lume. Situația ei este, însă, dezastruoasă, iar autoritățile statului român nu au întreprins demersuri pentru a o remedia.

Cetatea aflată în Munții Orăștiei a ieșit din iarnă mai degradată ca niciodată. Zeci de blocuri de calcar vechi de două milenii s-au dislocat din cele două foste palate ale sale (turnurile locuință), au fost sfărmate și prăvălite și chiar distruse iremediabil.

Trunchiurile grele de copaci, smulse din rădăcini, s-au prăbușit peste cele patru temple din sit și peste turnurile de apărare, iar panourile informative montate de peste un deceniu au fost rupte și ele. Cetatea nu are trasee de vizitare amenajate, iar indicatoarele monumentelor lipsesc aproape în totalitate. Lipsa pazei a dat naștere unor situații bizare: în preajma unui presupus templu antic, oaspeții necunoscuți ai cetății și-au construit propriul altar din pietre dispuse într-un cerc, transformând locul într-unul pentru ritualuri. Mai multe vestigii sunt vandalizate, însă reprezentanții Direcției Județene de Cultură Hunedoara nu își asumă răspunderea pentru situația sitului UNESCO. „Proprietarul este statul român. Am trimis rapoarte despre ea, dar nu în anul acesta”, a fost răspunsul telefonic primit de la Angela Bălos, reprezentantă a Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional, care însă a refuzat să ofere telefonic mai multe detalii despre situația așezării.

Deși se numără printre cele mai atractive destinații turistice din Hunedoara și este impresionantă prin vestigiile sale, cetatea Costești a fost remarcată în ultimii ani mai mult prin incidente neplăcute. Iată câteva dintre acestea:

Septembrie 2015 – cetatea dacică a fost vandalizată de căutătorii de comori, care au săpat peste 100 de gropi în incinta ei și au scormonit inclusiv în turnurile locuință.

Ianuarie 2016 – cetatea dacică a fost din nou vandalizată. De această dată pe turnurile ei au fost scrijelit numele „Sfântul Gyurcan”, iar localnicii susţineau că nu era prima oară se întâmpla acest lucru.

Octombrie 2016 – vacile localnicilor au fost lăsate să pască în voie printre vestigiile cetății, lăsându-și urmele în „turnurile gemene” ale sitului UNESCO.

Decembrie 2018 – pe lângă distrugerile vizibile, cetatea a devenit mormânt pentru animale. Pe zidurile unuia dintre cele două „palate” ale cetăţii Costeşti a zăcut mai multe zile leşul unui câine care, cel mai probabil, îşi găsise adăpost în turnul locuinţă.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/